Рязък ръст на броя младежи, които се чувстват безполезни и

...
Рязък ръст на броя младежи, които се чувстват безполезни и
Коментари Харесай

Смартфоните увреждат душевното здраве на младежите



Рязък растеж на броя младежи, които се усещат безполезни и безрадостни, класическите признаци на меланхолия, регистрират психолози за интервала 2010-2015 година Те обвързват това с така наречен нови медии и времето, прекарвано пред екрана. В частност учените обръщат внимание на растежа при известността на смарт телефоните.

Според изследване на Clinical Psychological Science, представено в публикация на Световния стопански конгрес, през упоменатия интервал е налице 23-процентно нарастване на опити за самоубийства на младежи. Още по-притеснително е регистрираното 31 на 100 нарастване на лишилите живота си младежи на младежи сред 13 и 18 години.

Прочетете още: Младежите са увеличаващ се ИТ риск

Според учените младежите от така наречен Поколение Z (родените от оклоло 1995 година до 2005 г.) е доста по-вероятно да имат проблеми с душевното здраве, по отношение на предходното Поколение Y (т.е. родените от началото на 80-те до началото на 90-те).

Психолозите изключват като причина стопанската система, защото интервалът е белязан от растеж, след спешния срив от 2009 година Неравенството във връзка с приходите на фамилиите също не може да изясни внезапната смяна, защото това е фактор, който съществува от години.

Ръстът при депресивните положения и самоубийствата съответствува с увеличаващото се разпространяване на мобилни устройства. В Съединени американски щати през 2012 година е пресечена границата от 50% на притежателите на смарт телефони. Точно тогава става явна отрицателната наклонност, обвързвана с психологичесото здраве на младежите. През 2015-та прижежателите на такива устройства са към този момент над 73 на 100.

Налице връзка сред времето, прекарано пред екрана и депресията. За младежите, прекарващи онлайн пет или повече часа дневно, е със 71% по-вероятно да се сблъскат с фактори, влияещи върху риска от самоубийство (депресия, мисли за самоубийство и други по отношение на тези, които са в интернет по един час. Рискът нараства доста над два часа дневно, прекарани в мрежата.

Интернет и устройствата лишават от времето за сън на младежите. Това също е рисков фактор за меланхолия. Всъщност, съгласно учените, в случай че смарт телефоните понижават в задоволителна степен съня на младежите, то това може да изясни внезапния растеж на депресивните положения и самоубийствата.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР