Рядко строителен обект се проучва толкова подробно, колкото реставриращата се

...
Рядко строителен обект се проучва толкова подробно, колкото реставриращата се
Коментари Харесай

Френската сметна палата проверява как се харчат даренията за реставрацията на Нотр Дам

Рядко строителен обект се изследва толкоз в детайли, колкото реставриращата се катедрала Нотр Дам. След многочислени парламентарни чувания и отчети френската Сметна палата се заинтересува от реконструкцията. В центъра на вниманието на ведомството е обстановката в катедралата в навечерието на пожара, както и по какъв начин се употребяват дарените за реставрацията 825 милиона евро, отбелязва френското издание Le Figaro. 

Година и половина след пожара, унищожил покрива, шпила и тавана от XIX век, аргументите за него към момента не са известни, напомня вестникът. Според първите резултати от настоящото следствие, получени през лятото на 2019 година, палежът най-вероятно не е тенденциозен, а резултат от късо съединяване или неприятно загасен фас. Неадекватната поддръжка на електрическите съоръжения и поредност от човешки неточности са влошили обстановката. Известно е да вземем за пример, че броят на пожарникарите на паметника на културата е понижен на половина и денонощното наблюдаване е анулирано.

„ Не разбираме за какво Министерството на културата не стартира административно следствие. Разследването ще помогне да се схванат " заплетените "  задължения на страната, службата за отбрана на националните монументи и духовенството, а също по този начин ще разреши на страната да извлече уроци, като се има поради, че тя дава отговор за още 86 катедрали “, сподели Пиер Московичи, ръководител на Сметната палата, по време на представянето на отчета за опазването и възобновяване на Нотр Дам. 

Служителите на Сметната палата са заинтересувани и от друга деликатна тема: потреблението на дарените средства за възобновяване на храма. Както напомня изданието, близо 338 хиляди лица и компании от 140 страни подариха 825 милиона евро за реконструкцията на една от найизвестните катедрали в света. Някои фондации са употребявали до половин милион евро от получените средства за административни разноски. Сред тях е държавна организация, основана за централизиране на интервенциите по възобновяване на катедралата Нотр Дам.

Както изяснява вестникът, годишният бюджет на институцията, основан под егидата на Министерството на културата, възлиза на към 5 милиона евро, а месечната заплата на нейния началник военачалник Жоржелин е 6 хиляди евро. Всичко това се покрива от донорски вноски.

„ Не съм сигурен, че донорите знаят за това “, разяснява Пиер Московичи. Камарата предложи да финансира работата на институцията посредством безплатна финансова помощ, „ изключително откакто една четвърт от нейния личен състав е зает в планове, които са едва свързани с възстановителните работи “.

Според изданието ръководителят на институцията военачалник Жоржелин не е желал да приказва нито за отчета, нито за работата на неговата организация.
Министерството на културата от своя страна означи, че „ донори са внесли пари за възобновяване на катедралата, което е задачата на държавната институция “. По този метод не може да става въпрос за издаване на безплатна помощ от министерството за работата на институцията, отбелязва Le Figaro.

Освен това представители на министерството отхвърлят да отговорят на въпроса за заповедта за започване на ново административно следствие на случая в катедралата, като означават, че към този момент вземат участие в продължаващото правосъдно следствие. Независимо от това „ резултатът Нотр Дам “ към момента оказва въздействие върху Министерството на културата, принуждавайки го да усили разноските за възобновяване и защита на катедралите до 80 милиона евро за 2 години, което е два пъти повече от сумата, изразходвана за тези потребности по-рано.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР