Изгубената история на Труман Капоте, публикувана след откриването в тетрадка

...
Рядък разказ на Труман Капоти беше публикуван за първи път,
Коментари Харесай

Рядък разказ на Труман Капоти беше публикуван за първи път, след като беше открит скрит на видно място в червен тефтер, принадлежащ на прочутия автор.

Капоте, известен американски писател и романист, е роден в Ню Орлиънс през 1924 г. и умира през 1984 г. Двете му най-известни произведения, „Закуска в Тифани“ (1958) и „Хладнокръвно“ (1966), затвърдиха мястото му сред велики американски автори на 20 век.

Сега разказът „Още един ден в рая“ е публикуван в петък в списание „The Strand“, след като беше открит от неговия главен редактор, Андрю Ф. Гъли, в библиотеката на Конгреса на Вашингтон.

Докато Гъли беше отишъл в библиотеката, за да търси произведения на Джеймс М. Кейн, писателят, отговорен за романи, включително „Пощальонът винаги звъни два пъти“, той каза на CNN, че също се е възползвал от възможността да потърси работата на Капоте.

„След това в една червена тетрадка имаше ръкописен разказ от Труман Капоти. Всъщност не можех да повярвам, това не може да се случва, защото, знаете ли, проучвах работата му преди години и не можах да я намеря“, каза той пред CNN.

Историята е история за „ден от живота“ след нещастната американска експатка Айрис Грийнтрий, която се озовава да живее в Сицилия, след като е убедена да похарчи спестяванията си в живописна вила от красив мъж, който по-късно я „изхвърля“.

Гули каза, че „малка армия“ от хора, включително един от ръководителите на Truman Capote Estate, са помогнали да се дешифрира почеркът и да се транскрибира неизвестната досега работа, която е написана с молив с „много предизвикателен“ почерк.

„Тези библиотеки имат милиони и милиони страници от всякакви писатели. Знаете ли, мога само да предполагам, че понякога някои от тези неща могат просто да бъдат пропуснати“, обясни той.

„Не е като всяка една да е поставена в плик или всяка една да има своето място в лавица – много пъти това е кутия и има малко портфолио. И понякога, знаете ли, един ръкопис може да се изгуби в целия процес или може да бъде каталогизиран неправилно.

Списанието „The Strand” е специализирано в изгубени произведения и публикува произведения на Ърнест Хемингуей, Джон Стайнбек и Хърбърт Уелс.

„Цялата работа по намирането на тези непубликувани произведения е нещо, което трябва да кажа, че е удовлетворяващо, когато се стигне до плод. Но като цяло това е нещо много, много разочароващо, защото ще откриете, че винаги не измисляте нищо“, каза той пред CNN.

„Това, което открих, че е фантастично, е, че историята е задоволителна, завършена, пълна, има неговото иронично чувство за хумор.“

Концепцията на историята, каза Гъли, може да се обобщи така: „Може да живеете в някакъв прекрасен тип рай, може да живеете в прекрасна страна, но много пъти, ако хората не са се установили, най-прекрасната обстановка на планетата може да се почувства като ад.

Историята също дава „урок, който всички ние можем да научим за отношението, перспективата и [че] човешките връзки са много, много, много пъти нещата, които ни карат да продължим, когато животът стане много, много груб и непоносим“, добави той .

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР