Руснаците ги няма, лалетата вече цъфнаха, но 72-годишната Зинаида Баранчук

...
Руснаците ги няма, лалетата вече цъфнаха, но 72-годишната Зинаида Баранчук
Коментари Харесай

Украинска пенсионерка живее в каравана до развалините на дома си край Киев

Руснаците ги няма, лалетата към този момент цъфнаха, само че 72-годишната Зинаида Баранчук няма визия какъв брой още ще ѝ се наложи да живее в каравана до руините на дома, в който е живяла повече от 40 години.

Тя съобщи, че за последно видяла едноетажната си къща цяла на 24 март, преди да се скрие в бомбоубежището. След началото на съветската инвазия в Украйна родният ѝ град Ирпин, който се намира на северозапад от Киев, бе подложен на масиран обстрел.

Била в спалнята си, когато снаряд паднал пред вратата на дома ѝ и изпочупил стъклата на прозорците.

" Прекарахме нощта в бомбоубежището. А когато на сутринта се върнах, къщата към този момент я нямаше. Имаше единствено дим. Димеше два дни ", сподели тя.

Украинските сили си върнаха Ирпин в края на март.

Взривът оставил къщата без покрив, порти и прозорци, а движимостите били унищожени и затрупани под руините. От дома на Баранчук с останали единствено тухлените стени, които починалият ѝ брачен партньор иззидал със личните си ръце.

Родена на границата сред украинската Луганска и съветската Ростовска област в тогавашния Съветски съюз, Баранчук се преместила в къщата, с цел да живее със брачна половинка си. По-късно той умрял там.

" Все още не мога да допускам, че това се случва. Това е просто призрачен сън. Не мога да го допускам, само че се постанова. И тези страсти, просто към този момент ми е неприятно, като погледна къщата. Жалко ", сподели тя.

По думите ѝ единственото несъмнено е, че когато пристигна зимата, повече няма да може да живее в караваната. В нея живее и 41-годишният ѝ наследник Сергий.

" Може би въпреки всичко нашето държавно управление ще се замисли и ще ни помогне. Вече ми дадоха каравана, в която да пребивавам, тъй че може би могат да дават и някакво място, където да пребивавам през зимата ", сподели тя.

Баранчук готви на газов котлон в караваната и претърпява с пенсия от по-малко от 3000 гривни (99 долара). " За благополучие, ни дават филантропична помощ. Без нея щеше да бъде мъчно ", съобщи Баранчук.

Тя описа, че пали свещи в караваната си, тъй като това ѝ оказва помощ да мисли за мир, успокоение и хубави неща, само че домът ѝ съвсем постоянно е в мислите ѝ.

" Биха желала да го построя още веднъж, само че нямам парите, силите и здравето да го направя. Искам просто същата постройка отново да си е тук ", сподели Баранчук.

" Обикновена едноетажна постройка, с всичките ѝ улеснения. Покрив над главата, с ток, вода и отопление. Всичко, което другите фамилии имат. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР