Руснак намери масов гроб от времето на Сталин докато копае

...
Руснак намери масов гроб от времето на Сталин докато копае
Коментари Харесай

Ужасяваща находка: Руснак откри масов гроб в изкоп за къща

Руснак откри всеобщ гроб от времето на Сталин до момента в който копае дупка за основите на къщата си. Репортаж на „ Дойче веле” разкрива за злокобните секрети на „ черния” ров.

По време на Големия гнет в Съветския съюз през 1937-38 година са задържани над милион и половина души, а близо 700 хиляди са били убити.

За мнозина е алегоричен фактът, че възпоменанието се прави тъкмо пред централата на съветските секрети служби ФСБ. Критици на съветския президент Владимир Путин – някогашен началник на ФСБ – се опасяват, че страната може да се върне към още по-авторитарно ръководство.На 8000 километра от Благовещенск, в Москва, жителите почитат паметта на жертвите от терора.

Разказват истории за орисите на своите татковци, дядовци и прадядовци – за фамилиите, преследвани от Сталин като врагове на режима. 80 години по-късно тази злокобна част от историята на света продължава да припомня за себе си. В изкопа за къщата си руснакът Витали Кваша се натъква на ужасяваща находка - голям брой черепи и човешки кости.

Масовият гроб от времето на Сталиновия гнет от 30-те години на XX в. крие злокобни секрети.

„ Исках да разширя къщата си. Докато копаех дупката за основите открих череп, след това втори, трети и т.н”, споделя руснакът.

Междувременно Витали e напълнил най-малко 10 чувала с човешки кости от градината си. Правителствена комисия съобщила, че става дума за всеобщ гроб отпреди 80 години.

Витали Кваша живее със фамилията си в Благовещенск - в съветския Далечен изток. Градът, който се намира край границата с Китай, става очевидец на чистки и всеобщи изтезания по времето на огромния Сталинов гнет.

Милион и половина руски жители са били задържани единствено за две години. Половината от тях са били убити. Възпоменателната гала е част от национална самодейност на правозащитната организация „ Мемориал ", подета преди 12 година

„ Радвам се, че са пристигнали толкоз доста хора, изключително млади руснаци, с цел да поменат жертвите на руския гнет. Не бива в никакъв случай да забравяме ужасната ни история”, споделя Мария Петрова от организацията.

Местна компания помогнала за погребването на дребна част от тленните остатъци. Но Витали Кваша е неудовлетворен, тъй като те били кремирани анонимно и неприлично.Хората, които припомнят за закононарушенията от предишното, все по-често стават жертва на закани.

Витали Кваша неведнъж се обръща за помощ към управляващите в Благовещенск с искане да му оказват помощ за съхраняването на тленните остатъци, открити в неговия двор.

„ Питах ги и предходната година. Те ми споделиха, че не разполагат нито с пари, нито с хора. Единственото, което ми дадоха обещание, бе, че ще дойдат да вземат костите – само че това стана чак откакто ги изкопах”, изяснява той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР