Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Коледните

...
Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Коледните
Коментари Харесай

Руслан Трад: 2024 не предлага изгледи за деескалация. Балканите с...

Руслан Трад, публицист, Фейсбук. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Коледните дни в немалка част от света са време на сражения.

През последните няколко дни украинската противовъздушна защита смъкна едновременно 5 от най-новите съветски военни самолети, а военновъздушните сили нанесоха удар с крилати ракети по пристанището Феодосия и потопиха огромен десантен транспортен съд.

Що се отнася до работата на противовъздушната защита, редица източници приказват непосредствено за потреблението на новата апаратура " Пейтриът ", пристигнала от Германия, в направление, в което до момента не е имало толкоз мощна Противовъздушна отбрана. Очевидно съветското командване не си е направило никакви заключения след загубата на трите Су-34 и е запазило предходния режим на работа на самолетите, което е довело до незабавната загуба на Су-30 и още един Су-34.
Ударът по Феодосия може би е началото на използването на нова идея за войната, изразена по-рано от украинското командване: изместване на целта от освобождение на територии към нанасяне на оптимални загуби на съветската войска.

Скептиците могат да кажат, че крилатите ракети може да са били употребявани от последния ресурс (който може да свърши през 2024 г.) или че тези загуби не са от голяма важност за Руската федерация, защото те бързо ще бъдат попълнени. Подобна скептична оценка може да идва от непълното схващане на горепосочената нова идея, когато завладяването на руините на Марийка след година и половина траяло нахлуване е " победа ", а едновременната загуба на 5 самолета и един транспортен съд е без значение.

Все отново, за забележителна смяна на обстановката в украинското небе ще може да се приказва решително едвам когато сходни случаи станат систематични. Съвсем скоро се чака идването на Ф-16 в Украйна, като евентуално е да са оперативни още при започване на пролетта.

Междувременно, Япония съобщи, че желае да изпрати " Пейтриът " на Украйна, което провокира острата реакция на Русия. Кремъл заплаши Токио, което съответствува с повишаването на напрежението на Корейския полуостров поради упоритостите на Северна Корея - различен значим съдружник на Русия.

Докато пък Китай навлиза все по-дълбоко в съветската територия - както с политики, по този начин и стопански - Руската федерация няма по какъв начин да роптае за момента, защото Пекин дава значима поддръжка за съветските военни офанзиви.

На последно, само че не по значимост, място, войната на Израел в Газа продължава с цялостна мощ и както писах преди време, тя няма да остане единствено на територията на Ивицата Газа. По Коледа имаше ескалация в Западния бряг, Сирия, Ливан, Ирак. В Червено море единствено за два дни имаше три атакувани кораба от проирански сили и един японски транспортен съд в Индийския океан, атакуван непосредствено от ирански дрон.

Началото на 2024 не предлага изгледи за деескалация в международен мащаб, в противен случай. Към сегашните горещи точки, наблюдаващите ще наблюдават обстановката в Южна Америка и също по този начин Балканите, които постепенно се връщат в полезрението на военните и политически стратези.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР