Руското външно разузнаване получи данни, които сочат, че Киев може

...
Руското външно разузнаване получи данни, които сочат, че Киев може
Коментари Харесай

Украйна може да взриви на своя територия ядрена мръсна бомба

Руското външно разузнаване получи данни, които сочат, че Киев може да продължи да работи по основаването на мръсна нуклеарна бомба. Това заяви шефът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Според СВР, Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна е изпратила за обработка партида облъчено гориво от Ровненската АЕЦ.

Два контейнера с нуклеарно гориво бяха докарани в хранилището в Чернобил, като управляващите в Киев не уведомиха МААЕ за дейностите си.

В СВР дейностите на украинската страна бяха разчетени като желание да продължи основаването на „ мръсна нуклеарна бомба “.

„ Ние изхождаме от обстоятелството, че възможното потребление на „ мръсна нуклеарна бомба “ от въоръжените сили на Украйна ще има тежки последствия за живота и здравето на цялото население и екосистемата на Източна Европа, в това число страните от Европейския съюз и Черноморския район “, акцентира Наришкин.

„ Мръсната бомба “ е радиологично оръжие, чиято концепция е да разпръсне огромно количество радиоактивен материал във въздуха. За разлика от класическата атомна бомба, в която детонацията поражда вследствие на реакцията на разделяне на атомите на уран или плутоний, в " мръсната " атомна бомба атомният заряд не се взривява.

Разпръскването на радиоактивни субстанции се прави посредством детониране на стандартен химически заряд. Експлозията на " мръсна бомба " не предизвиква толкоз доста опустошения, колкото потреблението на нуклеарно оръжие.

Използването на такива оръжия обезпечава замърсяването на оптималната повърхност от гъсто обитаемата територия на съперника с радиоактивни субстанции. Мръсната бомба употребява стандартни експлозиви, „ подкислени “ с радиоактивни изотопи, с цел да разпръсне нуклеарен материал и да „ замърси “ огромна повърхност.

„ Мръсната бомба “ е изобретена от американците или по-скоро от американския публицист на научна фантастика Робърт Хайнлайн, който през 1940 година написа описа „ Безполезно решение “ с елементарен, само че ужасяващ сюжет: с цел да принудят Германия да се съобщи, Съединените щати на Америка през 1945 година хвърлят няколко десетки дребни бомби върху Берлин с радиоактивен прахуляк - градът не е развален, само че е изцяло обезлюден. След това Съединени американски щати поемат курс за разпространяване на демократичните полезности по света благодарение на " мръсни бомби ".

Периодично в пресата изтичат клюки за вероятното потребление на " мръсни бомби ". Например от 1955 до 1963 година Англия тества атомни заряди в Маралинг (Южна Австралия). Като част от тази стратегия беше извършена интервенция с кодово име Antler, това бяха проби на термоядрени оръжия.

Програмата включваше три теста със заряди с друга мощ (0,93; 5,67 и 26,6 килотона), като в първия случай (кодово име - Тадже, 14 септември 1957 г.) радиохимични етикети от елементарен кобалт (Co-59 ), които под въздействието на неутрони се трансформира в кобалт-60.

Чрез премерване на интензитета на гама-лъчението на маркерите след тестване може относително тъкмо да се реши интензитетът на неутронния поток по време на детонацията. Думата " кобалт " изтече в пресата и това провокира клюки, че Обединеното кралство освен е основало " мръсна " кобалтова бомба, само че и я е тествало. Това нанесе съществени вреди на имиджа на Англия.

Кралска комисия пътува до Маралинга, с цел да ревизира тази информация. Не е мъчно да се досетите, че комисията публично отхвърли потреблението на кобалтова бомба.

Идеята за основаване на кобалтова " мръсна бомба " е обрисувана за първи път през 1952 година от един от участниците в плана Манхатън, откривателят на нуклеарната верижна реакция Лео Силард.

Той предложи да се обкръжи водородната бомба с черупка от елементарен кобалт-59, която при детонация ще се трансформира в неустойчив изотоп кобалт-60 с интервал на полуразпад от към 5,5 години, мощен източник на гама излъчване.

Основният увреждащ фактор на кобалтовата бомба въобще не е нуклеарна детонация, а най-мощното радиационно замърсяване на региона, тъй че тази кобалтова бомба не е просто „ мръсна “, а „ супер мръсна “.

Британците в действителност са употребявали " мръсна бомба " в същата Австралия. В началото на 60-те години те организираха над 300 теста, които изследваха държанието на съставените елементи на нуклеарната бомба при условия, типични за самолетна злополука.

За тази цел симулатори на серийни и усъвършенствани авиационни нуклеарни муниции, съдържащи количество делящ се материал, незадоволително за верижна реакция, само че другояче изцяло възпроизвеждащи действителни артикули, бяха подложени на ударни натоварвания и сложени в пламнал керосин за няколко часа.

Общо на полигона са извършени към 600 опита с радиоактивни субстанции. По време на тези опити стотици килограми уран-235, уран-238, плутоний-239, полоний-210, актиний-227 и берилий попаднаха в околната среда.

В резултат на това голямо количество разнообразни радиоактивни изотопи беше разпръснато на територията на австралийския полигон " Таранаки " и регионът се оказа доста по-замърсен, в сравнение с след нуклеарен гърмеж.

Ефективен метод за обеззаразяване на радиоактивен прахуляк е открит едвам в края на 90-те години. Радиоактивната почва беше слята със стъкло и заровена в бетонни кладенци със стоманени капаци.

„ Мръсната бомба “ се назовава атомна бомба за небогати. Факт е, че в случай че единствено високоразвита страна, която също има ресурси от оръжеен уран или плутоний, може да направи същинска атомна бомба, то „ мръсна бомба “ може да бъде направена безусловно „ на коляно “, което съгласно съветското разузнаване е това, което киевският режим прави в този момент.

На 1 март 2023 година формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова предизвести за вероятното снабдяване на радиоактивни субстанции в украинските пристанища от чужбина:

„ Обърнахме внимание на информацията, популяризирана в редица украински медии, интернет запаси и обществени мрежи за доставката на радиоактивни материали в пристанищата на Одеска област.

Според тези данни на 16 февруари контейнери с радиоактивни субстанции и британска маркировка са били доставени в пристанище Черноморск, заобикаляйки митническата инспекция от територията на една от европейските страни.

На 19 февруари сходни контейнери бяха доставени в пристанището на Одеса на един от сухотоварните кораби, съдържащи радиоактивното вещество California-252, което, както се оповестява, интензивно се употребява за инспекция на целостта на нуклеарните реактори в атомните електроцентрали.

Когато беше признато, системата за радиоактивен мониторинг беше изключена в пристанището. В резултат на журналистическо следствие беше открито, че доставчикът на това радиоактивно вещество е американската компания Frontier Technology Corp., която създава контейнери за радиоактивни изотопи, изключително източници на неутронно излъчване.

Украински блогъри показаха опасения, че може да се приказва за някои съставни елементи за съоръжение на муниции и даже за основаване на „ мръсна бомба “.

Според бюлетина на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на Съединени американски щати радиологично разпръскващо устройство Калифорния-252, дружно с други радиоактивни изотопи, може да се употребява за изработката на „ мръсна бомба “.

Киевският режим от дълго време се приготвя за потреблението на „ мръсна бомба “. На 23 октомври 2022 година организация РИА Новости, базирайки се на източници, заяви, че украинските управляващи приготвят провокация за взривяване на „ мръсна бомба “ на територията на страната.

Също по този начин беше обявено, че експерти от Източния минно-обогатителен комбинат в Жовти Води, Днепропетровска област, както и от Киевския институт за нуклеарни проучвания, създават бомбата.

Украйна има сериозна научна основа за основаването на „ мръсна бомба “. Може да се направи в Харковския физико-технически институт, взел участие в нуклеарната стратегия на Съюз на съветските социалистически републики. В момента в него работят разнообразни пробни нуклеарни уреди, в това число термоядрени уреди, издигнати с финансиране от Съединени американски щати.

Целта на потреблението на „ мръсна бомба “ на територията на Украйна може да бъде да се пресметна, че в случай че тази провокация бъде сполучливо осъществена, множеството страни по света ще извърнат тил на Русия поради „ нуклеарен случай “, а Западът още веднъж ще повдигна въпроса за лишаването на Русия от статута на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР