Руското външно министерство публикува текста на писмената реакция на Москва

...
Руското външно министерство публикува текста на писмената реакция на Москва
Коментари Харесай

Публикуваха писмената реакция на Москва на отговора на САЩ за гаранциите за сигурност

Руското външно министерство разгласява текста на писмената реакция на Москва на отговора на Съединени американски щати по отношение на гаранциите за сигурност, откакто по-рано връчи документа на американския дипломат Джон Съливан. Съливан престоя 15 минути в Министерството на външните работи и напусна постройката умислен и без коментар, оповестяват съветски медии.

Съединени американски щати получиха отговора на Русия на своите оферти за сигурност по дипломат Съливан, удостовери Държавният департамент, съобщи Ройтерс.

Русия изгони и заместник-посланика на Съединени американски щати Бартъл Горман, а Вашингтон ще отговори на този ход, заяви организация РИА Новости, като се базира на американското посолство в Москва, представена от Ройтерс. Засега няма изясненост какви претекстове е показала Москва за експулсирането.

" Заявяваме, че американската страна не даде градивен отговор на главните детайли на направения от съветската страна план на контракт със Съединени американски щати за гаранции за сигурност. Говорим за отхвърлянето на по-нататъшното разширение на НАТО, отдръпването на " формулата на Букурещ ", че " Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО ", и отхвърлянето на основаването на военни бази на територията на страни, които преди този момент са били част на Съюз на съветските социалистически републики и не са членове на алианса, в това число потреблението на тяхната инфраструктура за осъществяване на каквато и да е военна активност, както и връщането на военните качества, в това число ударни, и инфраструктурата на НАТО към положението от 1997 година, когато основаването Русия-НАТО Актът е подписан. Тези разпореждания са от главно значение за Руската федерация. ", написа в писмената реакция на Москва на отговора на Съединени американски щати по отношение на гаранциите за сигурност, която съдържа 11 страници.

" При липса на подготвеност на американската страна да контракти твърди, правно обвързващи гаранции за нашата сигурност от Съединени американски щати и техните съдружници, Русия ще бъде принудена да отговори, в това число посредством използване на военно-технически ограничения ", написа още в позицията на Русия.

Ето и цялостният текст на реакцията на Русия на американските оферти:

" Заявяваме, че американската страна не даде градивен отговор на главните детайли на направения от съветската страна план на контракт със Съединени американски щати за гаранции за сигурност. Говорим за отхвърлянето на по-нататъшното разширение на НАТО, отдръпването на " формулата на Букурещ ", че " Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО ", и отхвърлянето на основаването на военни бази на територията на страни, които преди този момент са били част на Съюз на съветските социалистически републики и не са членове на алианса, в това число потреблението на тяхната инфраструктура за осъществяване на каквато и да е военна активност, както и връщането на военните качества, в това число ударни, и инфраструктурата на НАТО към положението от 1997 година, когато основаването Русия-НАТО Актът е подписан. Тези разпореждания са от главно значение за Руската федерация. Пренебрегна се пакетният темперамент на съветските оферти, от които съзнателно бяха определени " комфортни " тематики, които от своя страна бяха " изкривени " в посока основаване на преимущества за Съединени американски щати и техните съдружници. Този метод, както и съпътстващата го изразителност от страна на американски публични лица, ускоряват основателните подозрения, че Вашингтон в действителност е зает с оправянето на обстановката със сигурността в Европа. Нарастващата военна интензивност на Съединени американски щати и НАТО наоколо до съветските граници е тревожна, до момента в който нашите " червени линии " и съществени ползи на сигурността, както и суверенното право на Русия да ги пази, не престават да се пренебрегват.

Окончателните претенции за евакуиране на войските от избрани региони на съветска територия, съпроводени от закани за по-строги наказания, са неприемливи и подкопават вероятностите за реализиране на действителни съглашения. При липса на подготвеност на американската страна да контракти твърди, правно обвързващи гаранции за нашата сигурност от Съединени американски щати и техните съдружници, Русия ще бъде принудена да отговори, в това число посредством използване на военно-технически ограничения . В Украйна няма и не се възнамерява никаква " съветска инвазия " в Украйна, която Съединени американски щати и техните съдружници заявяват на публично равнище от есента на предходната година, затова изказванията за " отговорността на Русия за ескалацията " не могат да се преглеждат по различен метод, с изключение на като опит за оказване на напън и обезценяване на предложенията на Русия за гаранции за сигурност .

Споменаването в този подтекст на съветските отговорности по Будапещенския меморандум от 1994 година няма нищо общо с вътрешноукраинския спор и не се отнася за условия, произлизащи от действието на вътрешни фактори там. Загубата на териториална целокупност от украинската страна е резултат от протичащите в нея процеси. Обвиненията на Русия, съдържащи се в американския отговор, че е " окупирала Крим ", също не устоят на инспекция .

През 2014 година в Киев се състоя държавен прелом, чиито основатели, с поддръжката на Съединени американски щати и техните съдружници, се насочиха към основаването на националистическа страна, която нарушава правата на съветско и рускоезичното население, както и други " нетитулярни " етноси. Не е изненадващо, че в такава обстановка кримчаните гласоподаваха за обединяване с Русия. Решението на жителите на Крим и Севастопол да се върнат в Руската федерация е взето по свободна воля при практикуване на правото на самоопределяне, залегнало в Устава на Организация на обединените нации. Не е употребена мощ или опасност със мощ. Въпросът за принадлежността на Крим е затворен.

Ако Украйна бъде призната в НАТО, ще има действителна опасност режимът в Киев да се опита да " върне " Крим със мощ , привличайки Съединените щати и техните съдружници, в сходство с член 5 от Вашингтонския контракт, в директен въоръжен спор с Русия с всички произлизащи от това последствия. Тезата, повторена в отговора на Съединени американски щати, че Русия сякаш е " разпалила спора в Донбас ", е несъстоятелна . Причините за него са чисто битови. Уреждането е допустимо единствено посредством използване на споразуменията от Минск и набор от ограничения, последователността и отговорността за осъществяването на които са ясно избрани и единомислещо доказани от Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в това число от Съединени американски щати, Франция и Англия. В параграф 2 от тази резолюция като страни са посочени Киев, Донецк и Луганск. Нито един от тези документи не загатва отговорността на Русия за спора в Донбас. Русия, дружно с ОССЕ, играе ролята на медиатор в главния преговорен формат - контактната група - и дружно с Берлин и Париж - в нормандския формат, който формулира рекомендации към страните в спора и следи тяхното осъществяване.

За деескалация на обстановката към Украйна е от главно значение да се подхващат следните стъпки. Те принуждават Киев да приложи набор от ограничения, прекъсване на доставките на оръжие за Украйна, евакуиране на всички западни съветници и инструктори от там, отвод на страните от НАТО от всевъзможни взаимни учения с въоръжените сили на Украйна и евакуиране на всички по-рано доставени. "

Публикуване на отговора на Москва до Съединени американски щати беше предизвестено по-рано от външният министър Сергей Лаврон на конференция след договаряния в Москва с италианския си сътрудник Луиджи Ди Майо Сергей Лавров.

" Считаме, че е безусловно належащо интересуващите се членове на гражданското общество в нашите страни да знаят какво става и какви позиции пази всяка една от страните. Защото в противоположен случай, в случай че запазим това в загадка, както избират нашите сътрудници от Вашингтон и Брюксел, то тогава публичното мнение ще се дефинира от лъжите и откровената агитация, които запълват сега осведомителното пространство ", съобщи Лавров.

Лавров за следващ път акцентира, че правилото за сплотеност на сигурността не значи единствено, че всяка страна има право на свободен избор на военни съюзи, само че и че никоя страна не може да подсигурява личната си сигурност за сметка на сигурността на други.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР