Руското правителство планира да отпусне на Россотрудничество близо 5 милиона

...
Руското правителство планира да отпусне на Россотрудничество близо 5 милиона
Коментари Харесай

"Россотрудничество" ще получи държавно финансиране за поддръжка на паметници в чужбина

Руското държавно управление възнамерява да отпусне на Россотрудничество близо 5 милиона рубли годишно в интервала 2020-2022 година за поддържка и съхраненяване на паметниците и мемориалните обекти, намиращи се в чужбина, които имат историческа значителност за Русия.
Отговорността за положителното положение на погребалните места в чужбина сега е предоставена на Федералната организация на общността на самостоятелните страни, която дава отговор за сънародниците, живеещи в чужбина, както и на интернационалното филантропично съдружие (Россотрудничество). Още през 2010 година съветското държавното управление сътвори правила за организацията на този тип активност, както и сътвори лист с съответни обекти. В него влизат мемориалните обекти и гробищни могили, самостоятелни обекти и обособени гробове. Изключение вършат военните и новите гробове.
Правителственият спикък включва мемориални обекти и гробищни места в в 14 страни - преди всичко България, Германия, Гърция, Египет, Италия, Македония, Мароко, Холандия, Полша, Сърбия, Тунис, Турция, Франция и Чешката република.
Ще бъдат финансирани монтаж и ремонт на надгробните монументи, реставрационни работи и възнаграждение на услуги за поддържането на погребалните обекти в положително положение, в това число ще се финансира наемането на земя. Россотрудничеството може от средствата, които получава да финансира оторизирани действия посредством своите представителства в чужбина. Според Министерството на външните работи, за организирането на систематична работа по опазването и възобновяване на исторически и мемориални обекти в други страни, тези пари не са задоволителни.
Планира се обаче скоро обстановката да бъде поправена за сметка на федералния бюджет. Премиерът Дмитрий Медведев сподели пред " Руская газета ", че държавният уред е подписал декрет, с който трансформират разпоредбите за организацията на тази активност. Бюджетните средства, отпуснати на Россотрудничеството се отпускат от държавната стратегия " Външнополитическа активност ".
Средствата в размер на 5 млн. рубли годишно ще се възнамеряват при правенето на федералния бюджет за 2020 година и ще бъдат планувани за интервала 2021 и 2022 година.
Тези средства, които Россотрудничество ще получи за организацията на тази активност, ще се изразходват откакто организацията направи инвентаризация на статуса и положението на местата, където има сходни мемориални и гробищни монументи. Ще бъдат проучени архивите, ще бъдат взети поради и новоткритите гробове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР