Руското посолство в България реагира на поредното решение за премахване

...
Руското посолство в България реагира на поредното решение за премахване
Коментари Харесай

Вместо със своя позиция, руското посолство у нас цитира Захарова за варварството срещу руските и съветски паметниците

Руското посолство в България реагира на следващото решение за унищожаване на Паметника на Съветската войска от страна на Столичния общински съвет, което беше взето през вчерашния ден. Този път дипломатическата задача избра да се аргументира, като разгласява коментар от страна на представителя на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова, която заприказва за " оскверняването на съветски и руски монументи в България ". И акцентира, че подобна линия в никакъв случай няма да срещне благосклонности измежду родолюбивите българи, които откровено тачат и пазят както своята история и " другарството сред нашите два народа ".

Вижте текста, който посолството на Руската федерация у нас разгласява на страницата си във Facebook:

" Коментар на формалния представител на Министерство на външните работи на Русия М.Захарова за поругаването на съветски и руски монументи в България

В България бяха осъществени следващи актове на вандализъм против монументи от общата ни история с тази страна.

В нощта против 23 февруари т.г. съществено пострада Паметникът на Съветската войска в София. С очевидна убеденост, че този див номер, както се е случвало нееднократно, ще остане ненаказан, злодейът, който го е направил, демонстративно се съобщи на полицията.

В нощта против 4 март т.г. - след 145-та годишнина от Освобождението на България от османско робство вследствие на Руско-турската война от 1877-1878 година, която беше маркирана предходния ден - във Варна беше опозорен паметникът на посланика на Руската империя в Цариград през 1864-1877г. граф Н. П. Игнатиев, уважаван за огромните му заслуги за отбрана на българското население и възобновяване на държавността на България.

Жалко е, че сходни безчовечен прояви получават (и може би към този момент са придобили) систематичен темперамент в някои европейски страни, те са станали част от войната против съветските монументи, ориентирана към раздухване на русофобията и имитация на историята. А причинителите остават ненаказани.

В тази връзка няма по какъв начин да не се означи, че по време на упоменатите юбилейни тържества беше изработен опит да се остави в давност решаващата роля на Русия за избавянето на България от непознат терор. В това виждаме, с изключение на всичко друго, неуважение на личното си минало и на нашите жители – потомци на героичните опълченци, воювали един до друг с съветските бойци на Шипка и при Плевна.

Убедени сме, че сходна линия в никакъв случай няма да срещне благосклонности измежду родолюбивите българи, които откровено тачат и пазят както своята история, по този начин и традицията на другарство сред нашите нации. Това се удостоверява от отрупаните с цветя монументи на героите от Руско-турската война от 1877-1878 година във всички краища на страната, голям брой послания с думи на признателност от елементарни жители на България, получени от нашето посолство.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР