Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че САЩ

...
Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че САЩ
Коментари Харесай

Сергей Рябков: САЩ не са представили доказателства за твърденията си, че Русия иска да разположи ядрени оръжия в космоса

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков съобщи, че Съединени американски щати не са показали доказателства за изказванията си, че Русия желае да разположи нуклеарни оръжия в космоса и че контактите със Съединени американски щати по този въпрос са били " изцяло непродуктивни ", заяви през днешния ден държавната новинарска организация РИА Новости, представена от Ройтерс.

По-рано този месец организация Ройтерс заяви, че американското разузнаване счита, че Русия може да създава устройство с нуклеарно зареждане, което да заслепява, блокира или да претрупва електрониката в спътниците.

Рябков сподели още пред публицисти, че Москва не обмисля да се отдръпна от Договора за галактическото пространство от 1967 година, който открива правилата за мирното проучване на космоса, съобщи ТАСС.

" Това е един от основните съставни елементи на системата от интернационалните съглашения, правни договорености и други типове принадлежности за контролиране на тази сфера, които са в действие от десетилетия ", добави той.

По думите на Рябков разполагането на нуклеарни оръжия в космоса е механически нецелесъобразно, защото съществуващите средства за тяхната доставка покриват всички потребности.

" Появата на нуклеарни оръжия в галактическото пространство е нецелесъобразна от всички гледни точки. Тази среда за разполагане на такива оръжия е несъответствуваща. А съществуващите системи за тяхното снабдяване, които в страните, членуващи в нуклеарната петорка, в множеството случаи включват триада - с наземно, въздушно и морско базиране - са изцяло задоволителни ", означи съветският заместник-министър. " Тук няма детайл на случайни решения, всичко идва от военната и военнотехническата целенасоченост ", добави Рябков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР