Руският външен министър Сергей Лавров предупреди за опасност от трета

...
Руският външен министър Сергей Лавров предупреди за опасност от трета
Коментари Харесай

Лавров със сериозно предупреждение за ядрени оръжия и трета световна война

Руският външен министър Сергей Лавров предизвести за заплаха от трета международна война, само че и да не се подценява забележителния риск от приложимост на нуклеарни оръжия, съобщи ДПА.

Лавров сподели още, че доставките на западни оръжия за Украйна значат, че НАТО всъщност е във война с Русия и съществува забележителен риск спорът да стане нуклеарен.Последва реакция на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който счита, че с думите си Лавров се пробва да " уплаши света, който поддържа Украйна ".

" Опасността е сериозна, тя е действителна, не трябва да бъде подценявана ", разгласи Лавров в изявление за съветска телевизия, споделено нощес в профила в " Телеграм " на външното министерство.

На въпрос за съпоставяне на актуалната обстановка с Карибската рецесия през 1962 година, Лавров съобщи, че тогава е имало доста малко правила.

Но " разпоредбите на държание ", по думите му, са били напълно ясни - Москва е била наясно по какъв начин се държи Вашингтон и Вашингтон е бил наясно по какъв начин се държи Москва, добавя Българска телеграфна агенция.

" Дори през днешния ден има малко правила ", сподели Лавров, имайки поради контракта за нуклеарно разоръжаване Нов СТАРТ. Споразумението лимитира нуклеарните арсенали на двете страни до 800 пускови установки и 1550 нуклеарни бойни глави.

" Но в същото време всички други принадлежности за надзор на въоръженията и неразпространение са на процедура унищожени ", сподели съветският топдипломат.

Лавров добави, че по време на Карибската рецесия е имало благонадежден канал за връзка сред водачите на Съветския съюз и Съединени американски щати. Сега по думите му няма подобен канал и никой не пробва да сътвори.

Полша е изпратила военна техника на Киев

" Полша е изпратила танкове в Украйна ", съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки без да даде повече детайлности, заяви Ройтерс.

Украйна неведнъж е призовавала Запада незабавно да достави повече оръжия, изключително тежка техника, на фона на продължаващата атака на съветските сили.

" Да ", отговори Моравецки на въпроса дали Полша е изпратила или ще изпрати танкове на Украйна. Той отхвърли да разкрие повече детайлности, в това число броя на изпратените танкове.

През март Полша съобщи, че е подготвена да разположи всичките си бойни самолети МиГ-29 във военновъздушната база " Рамщайн " в Германия и да ги даде разполагаем на Съединени американски щати, само че Вашингтон отхвърли изненадващото предложение, напомня Ройтерс.

" Няма такава нужда, няма такива претенции ", съобщи Моравецки, когато бе запитан дали към момента се обмисля изпращането на самолети в Украйна.

Германия взема решение по какъв начин да помогне на Украйна

" Германия скоро ще вземе решение дали да утвърди доставката на 100 остарели машини за пехотата " Мардер " на Украйна ", съобщи представител на държавното управление, представен от Ройтерс.

Ако това стане, това ще съставлява първата доставка на тежки оръжия за Украйна непосредствено от Германия.

Германската отбранителна компания " Райнметал " е поискала утвърждение на износа на машините за Украйна, заяви пред Ройтерс източник от защитата, като задачата е те да бъдат възобновени през идващите месеца, преди да бъдат изпратени.

" Райнметал " също по този начин е поискала утвърждение за експорт на 88 остарели танкове " Леопард 1A5 " за Украйна, заяви немският вестник " Велт ", цитирайки документи.

Ходът на " Райнметал " ще принуди канцлера Олаф Шолц да заеме ясна позиция по въпроса дали тежките оръжия могат да бъдат изпращани непосредствено от Германия за Украйна, защото покупко-продажбите изискват утвърждение от Съвета за национална сигурност, който се ръководи от Шолц.

Говорител на " Райнметал " отхвърли да разяснява въпроса пред Ройтерс.

Володимир Зеленски благодари за поддръжката

В следващото си среднощно послание президентът Володимир Зеленски благодари за поддръжката - военна, финансова и логистична, която Киев получава. И сподели, че Украйна е същински знак на битката за независимост.

" Украйна е подготвена за мир. Беше подготвена за мир даже по време на войната в Донбас. Готова е даже в този момент - след нахлуването на Русия. Но, с цел да изиска и Русия мир, всеки украинец би трябвало да се бори. Да пази свободата. Защото всеки ден битка в този момент значи една година кротичък живот след тази война. След нашата победа ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Какви военни дейности се водят

Русия заяви, че е атакувала шест железопътни уреди в Централна и Западна Украйна, а целте е да се блокират доставките на задгранично оръжие за Украйна. Местните управляващи оповестиха, че при офанзивите са били убити минимум петима души, а 18 са били ранени.

Тази заран няколко здания са били развалени в село Головчино в съветската област Белгород, при обстрел от Украйна, заяви регионалният шеф Вячеслав Гладков.

Часове по-рано той сподели, че минимум двама души са били ранени при нахлуване против друго село в района.

Украинските военни обявиха, че Русия обстрелва втория по величина град - Харков, в Източна Украйна и градове и села на юг, само че украинските сили са отбили офанзивите против три селища.

/dir.bg/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР