Руският съд удължи задържането на американския репортер Евън Гершкович с 3 месеца, съобщи държавната информационна агенция

...
Задържането на репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович по
Коментари Харесай

Задържането на репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович по обвинения в шпионаж е удължено до 30 ноември, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

Гершкович пристигна в московския съд в четвъртък в бял затворнически микробус и беше изведен с белезници, облечен с дънки, маратонки и риза. Журналисти извън съда не бяха допуснати да наблюдават процеса. ТАСС каза, че те са държани при закрити врати, тъй като подробностите по наказателното дело са класифицирани.

Прокуратурата поиска удължаване на задържането от 30 август. Той обжалва удълженията.

31-годишният гражданин на САЩ Гершкович беше арестуван в Екатеринбург по време на репортерска командировка в края на март. Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че Гершкович е "действал по указания на американската страна" и е "събирал информация, представляваща държавна тайна за дейността на едно от предприятията на руския военно-промишлен комплекс".

трето посещение при Гершкович и съобщи, че изглежда в добро здраве въпреки трудни обстоятелства. Гершкович беше държан в московския затвор Лефортово, известен със суровите си условия.

Гершкович е първият американски репортер, изправен пред обвинения в шпионаж в Русия от септември 1986 г., когато Николас Данилоф, московски кореспондент на U.S. News and World Доклад, беше арестуван от КГБ.

Анализатори посочиха, че Москва може да използва хвърлените в затвора американци като разменна монета в нарастващото напрежение между САЩ и Русия около военната операция на Кремъл в Украйна. Най-малко двама американски граждани, арестувани в Русия през последните години – включително звездата от WNBA Бритни Гринър – са били разменени за руснаци, задържани в затвора в САЩ

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР