Руският президент Владимир Путин заяви, че френският му колега Еманюел

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че френският му колега Еманюел
Коментари Харесай

Путин към Макрон: Не разбираш този конфликт

Руският президент Владимир Путин съобщи, че френският му сътрудник Еманюел Макрон не схваща спора сред Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах, съобщи Франс прес.

Думите му са в отговор на изявление на Макрон, който упрекна в сряда Русия, че се пробва да дестабилизира кавказкия район.

" Мисля, че в тези изказвания липсва схващане за самия ход на спора и осведоменост на Франция за позициите на двете страни в него ", посочи Путин през днешния ден.

" При опция ще обсъдя това с президента на Франция ", сподели съветският му сътрудник в казахстанската столица Астана, където взе участие през днешния ден в среща на върха на Общността на самостоятелните страни. Путин акцентира, че " Русия постоянно откровено се е стремила към решаването на всички спорове, в това число и на въпросите, свързани с (Нагорни) Карабах ".

Руският президент назова изявленията на френския си сътрудник " погрешни " и " неприемливи ".

Тези мнения бяха направени в миг, когато Москва, оплетена в своята атака в Украйна, губи през последните месеци в интерес на Запада своето въздействие в Кавказ - район, в който играе историческа роля на медиатор, отбелязва Агенция Франс Прес.

Еманюел Макрон съобщи в изявление в сряда: " Русия се намеси в този спор, като играе дружно с Азербайджан и Турция, тя се завърна там, с цел да отслаби Армения. Това е маневра за дестабилизиране на Кавказ от страна на Русия, която търси способи да сътвори хаос, да ни отслаби и раздели. "

Франция в никакъв случай няма да изостави арменците, увери Макрон и сподели, че Азербайджан е почнал " отвратителна война " през 2020 година за завладяване на Нагорни Карабах, както и че той е повода за напрежението по границата си с Армения предишния месец.

Азербайджанското министерство на външните работи осъди през днешния ден изявленията на френския президент, които дефинира като " неприемливи и пристрастни ".

Междувременно съветският външен министър Сергей Лавров организира през днешния ден в Астана тристранна среща с сътрудниците си от Армения и Азербайджан, Арарат Мирзоян и Джейхун Байрамов. Трите страни поставят общи старания за нормализирането на връзките сред Ереван и Баку, сподели съветското министерство на външните работи.

Последната война сред Армения и Азербайджан беше през 2020 година и лиши живота на 6500 души. Прекратяването на огъня беше контрактувано с посредничеството на Русия, която изпрати в региона мироопазващи сили, напомня Агенция Франс Прес.

През последните месеци обаче Европейски Съюз и Съединени американски щати поеха самодейността за договаряния за кротичък контракт, до момента в който Русия е ангажирана с войната в Украйна.

Въпреки опитите на Запада за ходатайство, обстановката остава нестабилна. През септември при нови конфликти сред Армения и Азербайджан починаха 286 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР