Руският президент Владимир Путин все по-често се опитва да се

...
Руският президент Владимир Путин все по-често се опитва да се
Коментари Харесай

ISW: Украйна за Путин - между илюзиите за власт и имперските мечти за територии

Руският президент Владимир Путин все по-често се пробва да се показа като актуален съветски цар, а войната в Украйна - като исторически оправдана имперска реконкиста . Путин се обърна към руското Министерство на защитата (МО) на 19 декември и значително повтори шаблонните оправдания на Кремъл за войната в Украйна, НАТО и Запада. За да прикрие проблемите, пред които са изправени съветските въоръжени сили в Украйна, той отклонява вниманието към бюрокрацията на МО.

Путин още веднъж се базира на концепцията за " сънародниците в югоизточна Украйна ", които, както той твърди, имат исторически , културни и езикови привързаности към Русия, с цел да оправдае нахлуването в Украйна на идеологически аргументи. ISW по-рано оцени, че Путин сложи максималистките цели на Русия в Украйна в по-широката рамка на съветския " суверенитет "

По думите му, Русия е единственият поръчител за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, Русия също няма да се намесва в " териториалните разногласия " в Западна Украйна, където той твърди, че доста поданици желаят да се върнат в Полша, Румъния или Унгария, заключвайки че " историята ще сложи всичко на мястото си ".

Твърдението, че Русия може да бъде единственият същински поръчител за суверенитета на Украйна, не е ново. В публикация от 2021 година, озаглавена " "   твърди, че " същинският суверенитет на Украйна е вероятен точно в партньорство с Русия ". Путин също по този начин употребява псевдоисторическа рамка, която всъщност дефинира земите на модерна, суверенна Украйна като част от Малорусия (Малорусия), Новорусия (Нова Русия), или фрагменти от други исторически империи. Така отхвърли историческите искания на Украйна за нейното лично развиване, суверенитет и териториална целокупност, които Руската федерация публично призна и в действителност подсигурява през 1994 година

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за Украйна.
 Путин: Русия е подготвена за договаряния, само че няма да даде своето Обновена
Путин: Русия е подготвена за договаряния, само че няма да даде своето

Правим каквото считаме за належащо, каквото желаеме, съобщи той за фронта

Твърденията са цялостни с несъгласия, които демонстрират, че Путин разчита на исторически разкази вместо на актуалното състояние . Противоречията също демонстрират друга известна характерност на съветските осведомителни интервенции - постоянно те не са безусловно съгласувани една с друга.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи по време на колегиума, че приоритет е продължаването на войната в Украйна и образованието на новосформирани елементи и формирования през 2024 година, като в същото време повтори заканите против Финландия и по-широкия съюз на НАТО . Шойгу съобщи, че съветската войска е в развой на работа за разширение на бойната си мощност до 1,32 милиона души от 1,15 милиона в сходство с указа на Путин от 1 декември.

ISW по-рано писа, че  този съветски декрет евентуално е публично самопризнание на настоящата последна мощ на съветската войска , а не заповед за неотложно увеличение броя на съветския боен личен състав. Изглежда, че Шойгу просто ускорява първичното изказване на Путин. Шойгу съобщи, че съветските военни са образували две изцяло оборудвани армии (вероятно по отношение на новосформираните 18-та и 25-та общовойскови армии), разбъркан авиационен корпус, четири дивизии, в това число 50 други елементи и формирования от по-ниски ешелони, 18 бригади и 28 полка през 2023 година

Шойгу в началото очерта основаването на тези нови формирования на хартия в колегиума на МО през декември 2022 година, основаването на няколко от които ISW удостовери без значение. Въпреки това е доста малко евентуално някое от тези нови формирования да е изцяло оборудвано  или да работи съгласно своите доктринални крайни сили в този миг.

Шойгу повтори, че съветските военни образуват Ленинградски боен окръг (ЛВО) и Московски боен окръг (МОО) във връзка с присъединението на Финландия към НАТО и идното присъединение на Швеция.
 ISW: Основната цел на Путин е война до победа над НАТО
ISW: Основната цел на Путин е война до победа над НАТО

Подкрепата за Украйна предлага на Запада най-хубавата опция да избегне съветската опасност

Украинският президент Володимир Зеленски даде конференция в края на годината, на 19 декември, по време на която разяснява продължаващото отвращение на Русия да договаря, увереността си в бъдещите разпореждания за западна помощ, украинското вътрешно произвеждане на оръжия и вероятната бъдеща готовност в Украйна . Зеленски съобщи, че Кремъл не е постигнал военните си цели в Украйна през 2023 година, евентуално имайки поради неспособността на Русия да окупира цялата нелегално анексирана територия, изключително като не е съумяла да доближи административните граници на Луганска и Донецка области.

Зеленски съобщи, че Украйна работи върху мирна формула на интернационалните срещи на върха, която вероятно да показа на Русия в бъдеще, само че че въпросът за договарянията с Русия сега е " без значение ", защото последните изказвания на Путин за непроменените цели на Русия в Украйна демонстрират, че Путин не желае мир. ISW от дълго време е оценил, че Русия не желае почтено да договаря с Украйна.

Зеленски изрази убеденост, че Съединени американски щати и Европейски Съюз ще окажат помощ на Украйна в близко бъдеще.
 Киев би трябвало да активизира още 500 000 бойци
Киев би трябвало да активизира още 500 000 бойци

Това съобщи Зеленски на конференция за края на 2023 година

Зеленски означи, че Украйна ще създаде в страната си един милион дронове и ще усили производството на артилерия през 2024 година и че Украйна работи за производството на неуточнени снаряди и за основаването на инфраструктурата, нужна за снабдяване на локално създадени оръжия на фронта. Зеленски съобщи, че проблеми с финансирането са му попречили да вземе решение по отношение на предлагането на украинския общоприет щаб за активизиране на още 450 000-500 000 военнослужещи . Зеленски също акцентира, че няма да подпише възможен предстоящ законопроект за мобилизацията на дамите, само че че може да понижи възрастта за готовност до 25 години.

Зеленски отговори на въпрос по отношение на вероятното освобождение от служба на украинския главнокомандващ военачалник Валерий Залужний, заявявайки, че той и Залужни имат " работни връзки ". Руски източници от ден на ден разпространяват отчети за вътрешно украинско военно-политическо напрежение в опит да дискредитират украинското управление, да посеят вътрешно съмнение сред украинските жители и държавното управление и да отслабят западната поддръжка за Украйна.

Руският министър председател Михаил Мишустин разиска съветското и китайското икономическо съдействие и двустранните връзки с китайския министър председател Ли Куанг в Пекин на 19 декември.

Мишустин твърди, че Русия и Китай " изцяло са се отървали от валутите на трети страни във взаимните транзакции " през 2023 година и че двете страни укрепват своите бизнес контакти и усилват каузи на националните валути във взаимните транзакции. Мишустин добави, че една от най-важните стратегически цели на Русия е да изведе търговията и вложенията сред Русия и Китай на по-високо равнище. Мишустин дойде в Пекин, с цел да взе участие в 28-ата постоянна среща на ръководителите на съветското и китайското държавно управление и също по този начин ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин през идващите два дни.

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу съобщи, че съветските военни имат намерение да наемат до края на 2024 година до 745 000 военнослужещи по контракт на колегиума на съветското министерство на защитата (МО) на 19 декември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР