Руският президент Владимир Путин се срещна с туркменистанския лидер Гурбангули

...
Руският президент Владимир Путин се срещна с туркменистанския лидер Гурбангули
Коментари Харесай

Путин се срещна с туркменистанския си колега

Руският президент Владимир Путин се срещна с туркменистанския водач Гурбангули Бердимухамедов след подписването на съглашение, което разделя ресурсите на Каспийско море измежду граничещите с него страни, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на АП.

Преговорите сред Путин и Бердимухамедов се състояха след срещата на високо ниво в Казахстан, на която Русия, Казахстан, Азербайджан, Иран и Туркменистан подписаха съглашение, целящо да постави завършек на продължаващата от десетилетия неустановеност за употребата на естествените запаси, отбелязва АП. Днес Путин съобщи, че след подписването на съглашението би желал да разиска двустранните връзки.

Русия спря да купува природен газ от Туркменистан през 2016 година по време на срив на цените в световен мащаб, заявявайки, че Ашхабад е нарушил контракта. Тогава Туркменистан спря доставките на природен газ за Иран с аргумента, че Техеран към момента не е платил предходни доставки. При това единственият покупател на туркменистански природен газ остана Китай. Официални представители загатват, че Русия може скоро да възобнови вноса на газ от Туркменистан, оповестява АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР