Руският президент Владимир Путин обяви на 25 август, че руската

...
Руският президент Владимир Путин обяви на 25 август, че руската
Коментари Харесай

Призрачните новобранци на Путин

Руският президент Владимир Путин разгласи на 25 август, че съветската войска ще бъде подсилена със 137 000 нови бойци, до момента в който войната в Украйна продължава. Но анализаторите споделят, че тази цел наподобява непостижима за Москва, написа " Франс 24 ".

Путин желае да ускори офанзивата си в Украйна посредством наливане на подкрепления в размер на 137 000 спомагателни бойци - което би било общо 1,15 милиона дейни бойци. Това би било най-голямото нарастване на съветския боен личен състав от години, като последното такова нарастване бе през 2017 година, когато Москва разгласи, че редиците на армията са увеличени с 13 698 нови бойци.

Изглежда имат вяра, че по-големият брой на място ще даде превъзходство на съветските сили на фона на невъзможност в Източна и Южна Украйна.

Анализаторите са скептични. " Добре, само че както сме виждали още веднъж и още веднъж в предишното, това е по-лесно да се прокламира, в сравнение с да се направи ", разяснява Марк Галеоти, експерт по Русия.

" Това, от което Министерството на защитата на Русия в действителност желае и има потребност, са повече експерти, само че това значи предложение на по-добро възнаграждение и условия, с други думи същински пари ", продължава Галеоти. " Може да стигне толкоз надалеч, като наемате пандизчии! "

" Така че може забележим по-нататъшна Потьомкинизация на армията, като Москва издава укази и Министерството на защитата основава нови организации, които от ден на ден не дават отговор на действителния брой на работа ", продължи Галеоти. " Ще забележим дали/как това ще бъде направено, само че на пръв взор това звучи като Кремъл, който се бори с изтощение и липса на подобаващи хрумвания по какъв начин да промени обстановката в Украйна ", заключи той.

Много малко благоприятни условия за Русия

Галеоти има поради " Потьомкинските села ", подправени села, градски украшения trompe-l'oeil, за които се допуска, че са издигнати в Крим през осемнадесети век, с цел да скрие бедността от гостуващата съветска императрица Екатерина Велика. Въпреки че тази историческа легенда от този момент е била значително опровергана, фразата остава необятно употребена в Русия за изложение на напъните да се придаде вежлив образ на жалка обстановка.

Първата причина, заради която проектите на Путин наподобяват като Потьомкинизация, е, че се основават на неправилна аритметика. Руският президент употребява публични данни, съгласно които армията на страната наброява малко над милион души. " Но ние знаем, че те имат доста по-малко от това, откогато нахлуха в Украйна ", сподели Хюсейн Алиев, специалист по войната в Украйна в университета в Глазгоу.

" Оценките варират от 250 000 до 300 000 мъже, които са подготвени да се бият ", продължи Алиев. " Останалите са цивилни членове на армията, които са регистрирани като бойци, или членове на фамилиите на държавни чиновници, чиито имена са добавени, с цел да могат да получават военни заплати. "

Така че даже и да даде плод, проектът за въвеждане на спомагателни 137 000 бойци няма да докара Русия до 1,15 милиона души. Но даже тази цифра от 137 000 наподобява нереалистична.

" Русия има доста малко благоприятни условия да откри бързо толкоз доста бойци ", сподели Джеф Хоун, експерт по съветски военни въпроси в американския геополитически проучвателен център New Lines Institute.

Москва изпрати на фронта в Украйна чисто новия 3-ти армейски корпус на 27 август, само че това единствено илюстрира компликациите на Русия при набирането на нови бойци.

" Това е контингент от резервисти, формиран единствено преди няколко месеца ", сподели Алиев. " Трябваше да включва към 18 000 бойци. Но Кремъл съумя да стимулира единствено към 15 000 мъже, макар предлагането на набор от тласъци.

Обща готовност?

Новобранците получават към три пъти повече от нормалната заплата за съветските бойци. Преди това имаше оптималната възраст за набор от 40 години. Тя обаче беше отстранена в края на май, с цел да насърчи по-възрастните мъже да вземат участие във военните дейности в Украйна.

Руската войска се стреми да бъде допустимо най-креативна през последните месеци, до момента в който се пробва да усили числеността си и да размени бойци, убити или ранени в Украйна. По-специално, обикалят пандизите в няколко града, като предлага помилвания на пандизчии с боен опит, в случай че се съгласят да отидат на фронта. " Руските военни също доведоха наемници, набраха бойци от Сирия и наеха бойци от етническите малцинства в централноазиатските страни (главно таджики и киргизи) ", означи Хоун.

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси пандизчии като през ВСВ

АП: Москва дава обещание прошка, само че няма напор от искащи, а стотици бойци отхвърлят

Всички тези начинания сигурно са компенсирали ненапълно загубите на фронта, само че това " към момента е значително незадоволително за реализиране на задачата от 137 000 спомагателни бойци ", продължи Хоун.

Тези новобранци в доста случаи идват от среда, надалеч от съветската войска и постоянно нямат знания за съветската военна просвета. " Така че те не се интегрират добре в командната верига на армията ", добави Хоун. С други думи, това е проблем както на количеството, по този начин и на качеството.

" Тези по този начин наречени " доброволчески " батальони сега получават две седмици образование, преди да бъдат изпратени на фронта, а това е изцяло незадоволително ", сподели Алиев. " Дори Москва да успее да откри 137 000 бойци, армията надалеч не разполага с задоволително учащи офицери, с цел да подсигурява, че новобранците са подготвени за борба. "

Може би най-очевидното решение е да се разгласи обща военна готовност. Но с цел да направи това, Кремъл ще би трябвало да признае, че взе участие във война в Украйна, за разлика от формалната линия, че това е просто " специфична военна интервенция ".

Досега Путин отхвърля да предприеме тази стъпка, предпочитайки да подсигурява, че съветската агитация оформя спора в този евфемистичен израз - тъй като признаването, че това е война, " рискува да сътвори обществено напрежение в Русия ", добавя Алиев.

Путин в " розов балон "

Но по никакъв метод не е обезпечено, че една обща готовност ще бъде задоволителна. " Армията към този момент скрито прави нещо като обща готовност, като притиска младежите да се записват - все пак новобранците са доста малко ", означи Алиев.

" В Кремъл знаят това и няма да поемат риска да наложат обща готовност, от която всички се пробват да се измъкнат. Това би било огромен пестник за Владимир Путин ".

Оттук и рискът от Потьомкинизация. " Най-вероятният резултат е, че всяка казарма ще има числени цели за новобранци и военните ще създадат всичко по силите си, с цел да ги доближат, даже това да значи изобретяване на призрачни новобранци ", сподели Хоун. " Бюджетът им ще зависи от това. "

Така че наподобява Путин подтиква висшето си управление да мами с цифрите, като подписва този декрет. В същото време наподобява, че за съветския президент е изключително значимо да потвърди, че може да усили размера на армията си без проблем.

Първо, за задачите на вътрешната агитация, раздуването на цифрите би " помогнало за поддържането на илюзията на някои руснаци, че има целия този жар да отидат и да се бият в Украйна ", сподели Алиев. " Това също е метод да се покаже на Запада, че Москва е подготвена за нескончаем спор ", добави той. Кремъл няма да предложи набиране и изпращане на още хиляди бойци, в случай че желае да постави завършек на войната допустимо най-скоро.

Но има още една догадка: че Путин толкоз се е откъснал от действителността, че счита, че в действителност е допустимо да се усили размерът на съветските сили в Украйна. " Той живее в подобен " розов балон ", че може в действителност да има вяра, че армията може елементарно да добави 137 000 нови бойци ", сподели Хоун. Тогава този декрет би бил доказателство, че господарят на Кремъл е изцяло откъснат от действителността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР