Руският президент Владимир Путин обсъди сигурността и икономическото сътрудничество с

...
Руският президент Владимир Путин обсъди сигурността и икономическото сътрудничество с
Коментари Харесай

Путин обсъди сътрудничеството в отбраната с лидерите на Западна и Централна Африка

Руският президент Владимир Путин разиска сигурността и икономическото съдействие с водача на хунтата в Мали Асими Гоита по телефона в сряда, оповестиха и двете страни, ден откакто Путин организира сходен диалог с водача на хунтата в прилежащ Нигер, предава " Ройтерс ".

" Обсъдихме двустранни въпроси, по-специално сигурността и икономическите области " , написа Гоита в обществената мрежа X. " Съгласихме се да продължим да си сътрудничим в битката против тероризма. " Кремъл удостовери диалога и сподели, че двамата водачи са се съгласили да открият по-тесни връзки.

През последните години Мали се трансформира в един от най-близките африкански съдружници на Русия, като наемниците от групата " Вагнер " са ситуирани там , с цел да се борят с джихадистите бунтовници в страната Сахел.

Русия се стреми да ускори връзките си с африканските страни , представяйки Москва като другарска страна без колониално минало в Африка.

Обаждането наподобява е част от кръг от дипломатически обмени, които Путин организира с водачите на Западна и Централна Африка след преизбирането му по-рано този месец.

Кремъл заяви в сряда, че Путин и водачът на Република Конго Денис Сасу Нгесо са се договорили в телефонен диалог да задълбочат политическите, икономическите и филантропичните връзки.

Във вторник Путин беседва по телефона с водача на нигерската хунта Абдурахаман Тиани и разиска нуждата от усилване на съдействието им в региона на сигурността, съобщи нигерската държавна телевизия.

Призивът последва решението от 17 март на Нигер, някогашен западен съдружник в битката против бунтовниците в региона на Сахел, да

Американски чиновници предизвестиха водачите на хунтата в Нигер за връзките им с Русия и Иран дни преди хунтата да анулира военното съглашение.
 Нигер, Мали и Буркина Фасо напущат районния блок ECOWAS
Нигер, Мали и Буркина Фасо напущат районния блок ECOWAS

Решението на страните е удар върху напъните на блока за районна интеграция

Решението на нигерската хунта последва това на прилежащите Мали и Буркина Фасо, които също прекъснаха военни връзки с дългогодишни съдружници , в това число Франция, като в същото време се обърнаха към Русия за поддръжка.

Трите страни също взеха решение да изоставен 15-членния западноафрикански районен блок и образуваха пакт за съдействие, прочут като Алианса на страните от Сахел (AES).

Държавите от Сахел, които се борят с ислямистките протести, се съгласиха по-рано този месец да основат взаимни сили за справяне със заканите за сигурността на техните територии.
 Опозиционният претендент завоюва президентските избори в Сенегал
Опозиционният претендент завоюва президентските избори в Сенегал

Мирният преход би дал подтик на демокрацията в Западна Африка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР