Путин обещава зърно, отписване на дългове, докато Русия търси африкански съюзници

...
Руският президент Владимир Путин казва, че неговата страна и африканските
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин казва, че неговата страна и африканските лидери, присъстващи на среща на върха в Санкт Петербург, са се съгласили да насърчават многополюсен световен ред и да се борят с „неоколониализма“ като той предложи отписване на дългове и зърно, за да ухажва съюзници.

„Вниманието на Русия към Африка непрекъснато нараства“, каза Путин в петък в края на двудневната среща на върха. Срещата се разглежда като тест за подкрепата на Москва в Африка, където Русия запазва подкрепата си въпреки международната изолация, предизвикана от нейната война в Украйна.

В четвъртък руският лидер обеща безплатно зърно на шест африкански нации и ги увери, че Москва се опитва да предотврати глобална продоволствена криза почти седмица след като се оттегли от споразумение, което позволи на Украйна, един от най-големите производители на зърно в света, да изнася своите земеделски продукти през Черно море.

Руският лидер също така спомена „съвместната решимост за противодействие на неоколониализма, практиката на прилагане на нелегитимни санкции и опитите за подкопаване на традиционните морални ценности“.

На срещата в руския град присъстваха представители на 49 държави, включително 17 държавни глави.

Участниците подписаха съвместна декларация, която призовава за „създаване на по-справедлив, балансиран и стабилен многополюсен световен ред, твърдо противопоставящ се на всички видове международна конфронтация на африканския континент“.

„Нова инициатива към Африка“

Али Хашем от Ал Джазира, репортаж от Санкт Петербург, каза, че декларацията е „новата инициатива на Русия към Африка“.

„Има руски план за Африка“, каза той и добави, че има „много амбициозни инициативи“ от Путин.

„Русия иска да спечели африкански съюзници. Ето защо тя започва все повече и повече към Африка – до степента, в която президентът Путин иска да … възроди инвестициите от съветската епоха в Африка“, каза той.

Според Хашем, Русия планира да построи заводи и фабрики и да увеличи дипломатическите мисии на континента.

Путин също така обещава да поддържа доставките на зърно за Африка, след като се оттегли от сделката за зърно в Черно море. Той обвинява Запада за по-високите цени на храните и инфлацията и каза, че световната икономическа система преминава през значителна промяна.

Африка е „новият център на властта. Неговата политическа и икономическа роля нараства експоненциално. … Всеки ще трябва да вземе предвид тази реалност“, каза той.

В продължение на няколко години Кремъл открито участва в дипломатически и икономически офанзиви на континента и предлага услуги за сигурност под формата на наемната армия на Вагнер на африканските правителства, отблъскващи въоръжени групи.

Но през последните месеци Русия трябваше да ускори търсенето на алтернативи на европейските партньори.

Външният министър Сергей Лавров обиколи Африка два пъти от януари, опитвайки се да я привлече в лагера на Москва и да представи Русия като опора срещу западния „империализъм“ и „неоколониализъм“.

Призиви за прекратяване на войната срещу Украйна

Африканските лидери притиснаха Путин да продължи напред с техния мирен план за прекратяване на конфликта в Украйна.

Въпреки че не са пряко критични към Русия, техните намеси на втория ден от срещата на върха бяха по-съгласувани и силни от тези, които африканските страни изразиха преди.

Те послужиха като напомняне за дълбочината на африканската загриженост за последиците от войната, особено за нарастващите цени на храните.

„Тази война трябва да приключи и тя може да приключи само въз основа на справедливост и разум“, каза председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат пред Путин и африканските лидери на срещата на върха.

„Прекъсванията на доставките на енергия и зърно трябва да прекратят незабавно. Зърнената сделка трябва да бъде удължена в полза на всички народи по света, особено на африканците.“

Президентът на Република Конго Денис Сасу Нгесо каза, че африканската инициатива „заслужава най-голямо внимание“, тъй като той призова „спешно“ за мир.

Президентът на Сенегал Маки Сал поиска „деескалация, за да помогне за създаването на спокойствие“, докато президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса каза, че се надява, че „конструктивното ангажиране и преговорите“ могат да помогнат за прекратяване на конфликта.


Срещата се проведе след оттеглянето на Русия от сделката за зърно. Спирането на сделката, което помогна за стабилизирането на световните цени на храните и предотвратяването на недостига, увеличи страховете от глобална хранителна криза.

Путин повтори, че Русия ще „продължи да доставя на африкански приятели зърнени култури както на договорна основа, така и безплатно“.

Путин добави, че лидерите са се съгласили да подобрят сътрудничеството в областта на помощта, енергетиката и търговията, включително чрез „последователно преминаване към национални валути за търговски транзакции“.

Руският лидер също обеща да заличи дълговете на Африка.

Много от лидерите имаха топли думи за подкрепата на Москва за техните страни в техните освободителни борби през 20-ти век, а заключителната декларация обеща Русия да им помогне да търсят компенсация за щетите, нанесени от колониалното управление и да гарантират възстановяването на ограбените културни съкровища.

Лидерите на Мали и Централноафриканската република, чиито правителства са разчитали в голяма степен на услугите на руската група Вагнер, и двамата изразиха благодарност към Путин.

Президентът Фостин Арчандж Туадера каза, че отношенията на ЦАР с Русия са помогнали за спасяването на нейната демокрация и избягването на гражданска война. Той благодари на Русия „за това, че ни помага да се противопоставим на чуждата хегемония“.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР