Руският президент Владимир Путин изненадващо е започнал атака в нова

...
Руският президент Владимир Путин изненадващо е започнал атака в нова
Коментари Харесай

Лов на шпиони в Кремъл, Путин подгони своите

Руският президент Владимир Путин изненадващо е почнал офанзива в нова посока - Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия.

Пети отдел (главната разследваща централа) е бил разчистен, а управлението - сложено под домакински арест, сочат данни на Центъра за разбори на европейската политика. Пети отдел е бил виновен за даването на Путин на разследващи данни за политическите събития в Украйна в навечерието на нашествието. Отделът е бил виновен за даването на Путин на разследващи данни за политическите събития в Украйна в навечерието на нашествието.

Ръководителят на службата - генерал-полковник Сергей Беседа, и неговият заместител, бяха арестувани след обвинявания в корист с оперативни средства за подривни действия, както и в неуспех в разузнаването преди нашествието на Русия. Военната интервенция се натъкна на съществени спънки, не на последно място и на яростна опозиция на украинските въоръжени сили, както и на изненадващото единение на популацията, в това число множеството рускоговорящи, които застанаха зад президента Володимир Зеленски и неговото държавно управление.

Изглежда, че две седмици след старта на войната, Путин най-сетне осъзна, че е бил изцяло измамен. Отделът, изплашен от реакцията му, наподобява е споделил на Путин тъкмо това, което е желал да чуе.

Беседа и неговите подчинени – публично известни като Служба за оперативна информация и интернационалните връзки – следят връзките с задгранични сътрудници, в това число американците. В него се намира печално известният Отдел за оперативна информация (DOI), който всъщност е клон на външното разузнаване на ФСБ.

ФСБ получи право да организира интервенции в чужбина в края на 90-те години, когато Путин стана началник на организацията. Новата дирекция беше образувана за да шпионира по-специално най-близките съседи на Русия.

Когато поредност от национални безредици, известни като „ цветни революции “, започнаха да смъкват режимите в постсъветските републики, дирекцията беше натоварена да предизвиква прокремълски политици, с цел да задържи тези страни в областта на въздействие на Русия.

През 2004 година тази дирекция стана пълностоен отдел (Отдел за оперативна информация) - ход, подчертаващ смисъла му в очите на Кремъл. Скоро Беседа става негов началник, като преди този момент е служил в отдела на ФСБ, управляващ администрацията на президента, където е открил отлични връзки. Служители на DOI бяха видяни да пътуват до Беларус, Молдова и Абхазия, отделил се район в Грузия, чиято сепаратистки протести бяха подкрепена от Кремъл. Там те шпионираха и също се опитваха да повлияят на локалната политика.

Но Украйна постоянно е била една от основните цели за DOI. През юни 2010 година създателите получиха информация, че започва уеб страница за приключване на чувствителни документи от ФСБ. Уебсайтът беше хостван на името на домейна lubyanskayapravda.com, озаглавен „ Истината за Лубянка “.

Сайтът съдържаше голям брой извънредно чувствителни документи, като отчети за сполучливи интервенции за дейни ограничения на DOI, адресирани непосредствено до Путин. Повечето от тях носеха подписа на ген.-полк. Беседа.

Сред документите имаше и един, който беше фалшифициран, с цел да подкопае връзките сред Украйна и Туркменистан; това беше подправен отчет на украинските служби за сигурност, съгласно който Киев е финансирал туркменистанската съпротива. Тогава DOI популяризира отчета в украинските медии, а главната съветска задгранична шпионска организация, SVR, погълна стръвта и я дефинира като достоверна в писмо до Кремъл. Тогава Беседа злорадо съобщи, че това е доказателство, че неговият съветски разследващ отдел е измамил друга съветска разследваща работа.

През април 2014 година украинското външно министерство изпрати искане до съветския си сътрудник да разпита Беседа. В него се споделя, че офицерът от ФСБ е бил в Украйна на 20-21 февруари същата година, по време на революцията на Майдана, когато десетки режима невъоръжени протестиращи бяха убити. Украинското държавно управление счита, че е значимо да се приказва с него „ в границите на досъдебното следствие по наказателно произвеждане за закононарушенията, осъществени по време на всеобщи събития в Киев тогава “.

ФСБ удостовери, че Сергей Беседа в действителност е бил в Киев в тези дни. Но се твърди, че той е бил там, с цел да подсигурява, че съветското посолство е вярно предпазено - версия, която доста малко украинци одобриха. От 2014 година Беседа е в санкционните описи на Съединени американски щати и Европейския съюз. ФСБ е „ забъркана във финансирането и поддръжката на сепаратистки действия в Крим и Източна Украйна “, съобщи Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Въпреки свадите, които тресат Пети отдел, той остава незасегнат - хората на Беседа останаха виновни за даването на разследваща информация за Украйна, както и в това да разработят и предложат на източници място и осъществяване на подривни интервенции.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР