Руският президент Владимир Путин избухна срещу присъда в САЩ на

...
Руският президент Владимир Путин избухна срещу присъда в САЩ на
Коментари Харесай

САЩ осъди рускиня като агент на Москва. Путин избухна: `Оскърбление!`, `Пародия на правосъдие!`

Руският президент Владимир Путин избухна против присъда в Съединени американски щати на рускиня, упрекната за съветски разузнавач. Путин назова присъдата против Мария Бутина " огорчение " и " подигравка на правораздаване ".
 Кремъл: Хората не са пешки в игрите на дипломация  В Съединени американски щати арестуваха рускиня по съмнение в шпионаж
Бутина беше задържана през юли 2018 година , а в петък - наказана на 18 месеца затвор за опит за навлизане в американски политически организации, с цел да въздейства на американски политики в интерес на Москва.

30-годишната рускиня се призна за отговорна в скрит план за осъществяването на дейности като задграничен сътрудник, само че в първия си коментар по тематиката в събота съветският президент означи, че не е станало ясно нито в какво е упрекната, нито какво закононарушение е направила.

" Мисля, че това е отличен образец за " избавяне на ситуацията ". Арестуват я и хвърлят момичето в пандиза. Но няма нищо против нея, по тази причина, с цел да не наподобяват изцяло неуместно, те ѝ уреждат 18-месечна присъда, с цел да покажат, че е отговорна за нещо ", разяснява Путин пред кореспонденти в Пекин.

Обвинението

Според ФБР рускинята е работила по директиви на почитан чиновник в съветското разузнаване, който е работил за Банката на Русия е бил включен в листата със глобени руснаци. Името му не се загатва, само че от фотоси на Бутина в обществените мрежи се вижда, че е имала контакти с подуправителя на банката Александър Торшин, който е включен в листата със глобени през април.

Мария Бутина е работила за организацията " Право на оръжие ", която се бори руснаците да имат право да имат свободно оръжие, сходно на американците. Тя постоянно е посещавала събития, финансирани от най-голямото оръжейно лоби в Съединени американски щати Националната оръжейна асоциация.

Според прокуратурата тя е уреждала вечери във Вашингтон и Ню Йорк, с цел да си сътвори връзки с американски политици и да построи " скришен канал за връзка ", посредством който да " проникне в апарата за взимане на национални решения в Съединени американски щати, с цел да прокарва ползите на Русия ".

Пред съда

Пред съда Бутина сподели: " Разруших личния си живот ".

Първоначално тя съобщи, че не е отговорна, само че промени позицията си, призна се за отговорна и реализира съглашение с прокуратурата. 

Рускинята е в ареста от предишния юли и деветте месеца ще бъдат приспаднати от присъдата ѝ.

Реакции

Коментарът на Путин не бе единственият от съветска страна. Министерството на външните работи на страната в петък дефинира присъдата като " срам за американската правосъдна система " и упрекна съда в осъществяването на " чиста политическа поръчка ". Руското посолство във Вашингтон разяснява, че Бутина е " политически пандизчия "  и настоя за нейното неотложно освобождение. По-рано съветското държавно управление дефинира процеса като " изфабрикуван ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР