Руският президент Владимир Путин и турският лидер Тайип Ердоган планират

...
Руският президент Владимир Путин и турският лидер Тайип Ердоган планират
Коментари Харесай

Путин и Ердоган се договориха за среща

Руският президент Владимир Путин и турският водач Тайип Ердоган възнамеряват да се срещнат в близко бъдеще след телефонен диалог, в който разискаха напъните за улеснение на износа на зърно от Украйна, оповестиха от Кремъл в понеделник, представени от Ройтерс.

Турция посредничи сред Москва и Киев, откогато Русия атакува Украйна на 24 февруари. Последните договаряния сред представители на Русия и Украйна се организираха в Истанбул в края на март.

" Продължи обменът на отзиви по отношение на обстановката към Украйна, в това число в подтекста на съгласуване на напъните за обезпечаване на сигурността на корабоплаването в Черно море и износа на зърно за международните пазари ", се споделя в известието на Кремъл.

Турската държавна Анадолска организация сподели, че Ердоган е споделил на Путин в понеделник, че е време да се работи по проекта на Организация на обединените нации за основаване на морски кулоар за експорт на украинско зърно през Черно море.

От началото на спора Украйна, един от най-големите производители на зърно в света, не може да употребява морските си пристанища, които бяха неин главен канал за експорт, и съумя да изнесе единствено към една трета от зърното, което при други условия би изпратила в чужбина.

Липсата на украинско зърно спомогна за повишение на международните цени на храните до рекордно високи равнища и подхрани опасенията по отношение на продоволствената сигурност. Според публични данни зърното съставлява близо една пета от целия експорт на Украйна.

Турция, членка на НАТО, която има положителни връзки както с Москва, по този начин и с Киев, подлага на критика съветската военна акция, само че също по този начин отхвърли глобите на Запада против Русия.

Анкара обаче отхвърли да одобри търговски колета от Крим по искане на Киев, откогато Русия заграби полуострова от Украйна през 2014 година

Кремъл сподели още, че Путин и Ердоган са разискали ситуацията в Сирия, където и двете страни са разположили въоръжени сили.

В изказването се споделя, че двамата водачи са подчертали значимостта на тристранните срещи с присъединяване на Иран - също военно зает в Сирия - според мирната рамка от Астана.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР