Руският президент Владимир Путин и главният изпълнителен директор на Газпром

...
Руският президент Владимир Путин и главният изпълнителен директор на Газпром
Коментари Харесай

"Газпром" започна изграждането на газопровода "Северен поток 2" в германски води

Руският президент Владимир Путин и основният изпълнителен шеф на " Газпром " Алексей Милер

Още по тематиката
Меркел: Азербайджан е сътрудник в диверсификацията на енергийните доставки в Европейски Съюз

Германският канцлер се насочва към азерски газ след рецензиите на Тръмп за съветската взаимозависимост
26 авг 2018
Меркел и Путин си " сверяват часовниците " за " Северен поток 2 ", Украйна и Сирия

По време на диалозите сред двамата водачи не са били реализирани съответни съглашения
19 авг 2018
" Северен поток 2 " и иранската договорка сближиха Меркел и Путин

Сирийската война подсети за разликите сред водачите на Германия и Русия
19 май 2018
Меркел: " Северен поток 2 " е неосъществим без Украйна

Канцлерът на Германия обвърза плана с директната роля на Украйна, " Газпром " не е срещу
11 апр 2018
Германия утвърди градежа на " Северен поток 2 "

Дъщерното сдружение на " Газпром " към този момент има всички нужни разрешителни от Берлин
28 мар 2018
" Газпром " стартира тотална офанзива против договорите с Украйна

Компанията рискува да подкопае репутацията си пред Европа
6 мар 2018
Полша залага на газопровод до Норвегия и полутечен газ, с цел да спре зависимостта си от Русия

Страната към този момент диверсифицира доставките си на суровината
12 фев 2018 Изграждането на противоречивия газопровод " Северен поток 2 " стартира в немските крайбрежни води, макар опасността от наказания на американския президент Доналд Тръмп и неодобрението на страни от Европейски Съюз, оповестява Financial Times. Тръбопроводът, който ще удвои вноса на съветски газ в Германия през Балтийско море и ще понижи доставките през Украйна, ускори геополитическото напрежение сред Европа, Съединени американски щати и Русия.

" Продължава осъществяването на най-важните експортни планове на Газпром " в европейска посока ", сподели Алексей Милер, основен изпълнителен шеф на следената от страната компания. " Предварителна работа за полагане на тръбите на газопровода към този момент е в ход в териториалните води на Германия в региона на Любмин ".

Говорител на плановата компания съобщи, че " подготвителните работи не престават в четири страни, в които има разрешителни за Северен поток 2 ". " Полагането на тръбите в дълбоките води на Балтийско море ще стартират след няколко седмици. " Очаква се и утвърждение от Дания.

" Северен поток 2 ", който ще се движи паралелно с настоящия " Северен поток " 1, ще даде на двата тръбопровода общ потенциал от 110 милиарда куб. метра газ годишно. Милер съобщи, че износът на газ до Европа до момента през 2018 година е бил с 5.6% над върховете от предходната година.

Недоволството от Европа

Новините за строителството в немските води най-вероятно ще възобновят рецензиите към немския канцлер Ангела Меркел от страни като Полша, Украйна и балтийските страни, които се пробваха да блокират плана. Той се поддържа от държавното управление на Меркел, само че огромна група страни от Европейски Съюз са срещу него. Мнозина се притесняват, че тръбопроводът ще усили енергийната взаимозависимост на Европа от Русия и е основан като политическо оръжие, с цел да навреди на Киев.

През 2014 година Европейската комисия (ЕК) направи всичко допустимо, с цел да спре сходния " Южен поток ", който трябваше да минава през България, заради аргументи, които и в този момент акцентират от европейски представители. В настоящия случай, обаче Берлин не получи същите рекомендации като София, което повдига редица въпроси по отношение на прозрачността на взимане на решения в Европейски Съюз, както и престижа на обособените страни членки.

Пленник на Русия

По време на последната лидерска среща на НАТО в Брюксел американският президент Доналд Тръмп нападна Меркел и назова Германия заложник на Русия. Тогава той съобщи: " Много е тъжно, когато Германия подписва големи покупко-продажби за петрол и газ с Русия... От нас се чака да я пазим от Русия, а Германия отива и заплаща на Русия милиарди долари. Смятам, че това е доста неправилно "

Вашингтон предизвести петте европейски енергийни компании, които обезпечават финансова поддръжка за плана в размер на 9.5 милиарда евро, че може да им бъдат наложени наказания. Съединени американски щати дадоха обещание да усилят доставките на течен природен газ за Европа като опция.

Може би поради тези рецензии при визитата на Меркел на 25 август в Азербайджан тя съобщи " Азербайджан е значим сътрудник в диверсификацията на енергийните доставки в Европейски Съюз ". И добави, че развиването на Южния газов кулоар " ще изиграе значима роля в гарантирането на европейската енергийна сигурност ".

Мнението на Кремъл

Кремъл твърди, че всички наказания против плана биха нарушили интернационалното право. Наскоро Москва увери Меркел, че Украйна няма да бъде изолирана. Руският външен министър Сергей Лавров разяснява тази седмица мнението на Тръмп, че тръбопроводът се стреми да разделя Европа, като съгласно него американският президент се пробва да популяризира американския полутечен природен газ.

" Северен поток 2 има извънредно търговски темперамент ", сподели Лавров пред словашкия вестник " Правда ". " Европейците могат да изберат коя алтернатива от препоръчаните харесват по-добре. " Вече са издигнати 80% от " Турски поток "

" Газпром " към този момент е построила 80% от общия маршрут на газопровода " Турски поток ", заяви още Алексей Милер. Компанията стартира строителството на морския сектор от газопровода през май 2017 година Морският сектор ще мине по дъното на Черно море до турското крайбрежие и ще бъде дълъг 930 км. По-нататък ще бъде построена сухопътната директна линия до границата с Турция с дължина 180 км. Първата линия ще е предопределена за турския пазар, а втората за доставяне с газ на Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка линия е 15.75 милиарда куб. метра газ годишно. Планира се доставките на газ да стартират в края на 2019 година, отбелязва " Комерсант ", на фона на упованията през България да минава продължение на газопровода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР