Руският президент извика министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника

...
Руският президент извика министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника
Коментари Харесай

Какво каза Путин за руското ядрено оръжие?

Руският президент извика министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на военния щаб Валерий Герасимов на обществено съвещание в неделя и им подреди да „ трансферират силите за въздържане на съветската войска в специален режим на подготвеност ", имайки поради нуклеарните оръжия.

Имат ли думите на Путин някакво съответно военно значение, написа The Guardian, като цитира мнения на специалисти и политици.

Въпреки че дипломатическата опасност беше задоволително ясна, точната дефиниция обърка нуклеарните специалисти и министерствата на защитата, които не разбраха какво съответно може да включва „ специфичен режим на бойно дежурство “. Но имаше единодушие, че опасността, макар че се е повишила, остава на ниско равнище.

Павел Подвиг, считан за водещ специалист по съветските нуклеарни сили, туитира, че заповедта на Путин „ най-вероятно “ значи, че „ системата за нуклеарно командване и надзор е получила това, което е известно като " краткотрайно командване “. По думите му, ядреното оръжие може да бъде изстреляно само при положение, че „ са засечени действителни нуклеарни гърмежи на съветска територия “.

Дейвид Кълън от Службата за нуклеарна информация сподели, че това е по някакъв метод „ аналогично на английската система “, където на командирите на нуклеарни подводници се дават писма от последна инстанция, подписани от министър-председателя, с указания по какъв начин да действат ако се счита, че Обединеното кралство е унищожено от тотална нуклеарна офанзива.

Както Подвиг, по този начин и други експерти като Джеймс Актън, нуклеарен специалист от фондацията на Карнеги, са на мнение, че заповедта на Путин може да докара и до спомагателни оперативни промени. Това може да включва изпращане на спомагателни атомни подводници в морето или разпространяване на нуклеарни ракети с огромен обхват към съветска територия, откъдето те теоретично биха могли да бъдат употребявани.

Но това може да не е безусловно по този начин, като се има поради, че формулировката на Путин е била съзнателно двусмислена.

Какво е мнението на западните държавни управления?

Бен Уолъс, министър на защитата на Англия, сподели, че Обединеното кралство не признава термините, употребявани от Путин. „ Това не е термин, който е в тяхната теория “, сподели министърът пред Би Би Си в понеделник сутринта. Този ход е предопределен да изплаши Запада и да „ подсети на света, че има възпиращ фактор “. 

Министърът на защитата също по този начин предизвести, че Русия на доктрина може да употребява по този начин наречените тактически нуклеарни оръжия в битката против Украйна. Но това би представлявало солидна – и към момента малко евентуална – ескалация против това, което Путин разказа като „ един народ “ с руснаците.

„ Те биха могли да бъдат толкоз мощни, колкото бомбите над Хирошима и Нагасаки. Повечето хора споделят, че няма такова нещо като нестратегическо нуклеарно оръжие “, сподели Себастиан Брикси-Уилямс, съдиректор на мозъчния концерн Basic.

В понеделник имаше сигнал от самия Кремъл, че изказването му е на първо място форма на дипломация с високи залози. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че решението е взето в отговор на разнообразни западни предизвестия, че може да има „ конфликти сред НАТО и Русия “. Той добави: „ Не бих посочил създателите на тези изказвания по име ", макар че това беше английският външен министър.

Матю Харис, нуклеарен експерт, сподели, че изказванията са предизвестие от друг тип. На първо място това беше просто заплашване – „ можем да ви нараним, а битката с нас е рискова “ – и увещание на Запада, който от ден на ден въоръжава украинците, да не отиват прекомерно надалеч. „ Възможно е Русия да планира брутална ескалация в Украйна и това е предизвестие Западът „ да се пази “, сподели той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР