Руският посланик в Турция Алексей Йерхов е бил привикан в

...
Руският посланик в Турция Алексей Йерхов е бил привикан в
Коментари Харесай

Турция смъмри посланика на Русия заради ситуацията в Идлиб

Руският дипломат в Турция Алексей Йерхов е бил привикан в турското външно министерство поради утежняването на обстановката в зоната за деескалация в Идлиб, написа вестник " Хюриет ".

Според изданието турските управляващи са изразили пред съветския посланик безпокойствие от зачестилата периодичност на офанзивите, в това число в региони с огромен брой цивилни. Турското външно министерство е подчертало, че това заплашва стабилността и сигурността в района.

Руското посолство към момента не е удостоверило публично привикването на ръководителя на съветската дипломатическа задача. На собствен ред източник на " Новости " в турското външно министерство е разкрил, че такава намира се е състояла.

Турското министерство на защитата държи сирийската войска отговорна за гибелта на петима цивилни в неделя при обстрел на болница в неконтролирана от Дамаск територия в Идлиб, както и за нахлуване на жилищен регион и паркинг на камиони, при които се твърди, че са ранени седем хора.

Въоръженият спор в Сирия продължава от 10 години. В края на 2017 година беше оповестена победа над терористичната група " Ислямска страна " *. В някои региони не престават интервенциите за зачистване на бойци и в северната част на страната работят няколко антиправителствени протурски групи.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган реализираха съглашение за преустановяване на огъня в Идлиб на 5 март 2020 година Те потвърдиха, че се придържат към формата " Астана " и се договориха за взаимни патрули.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР