Руският патриарх Кирил е уведомен от българския Свети Синод за

...
Руският патриарх Кирил е уведомен от българския Свети Синод за
Коментари Харесай

НЕ НА ВОЙНАТА: Руският патриарх Кирил е уведомен за смъртта на Неофит, но не е поканен на опелото

Руският патриарх Кирил е известен от българския Свети Синод за кончината на патриарх Неофит, само че съветският архиерей не е поканен за опелото на Негово Светейшество в събота. Причината е съветската експанзия по отношение на Украйна и обстоятелството, че Руската православна черква и патриарх Кирил подкрепят и благославят нашествието против Украйна. Това можем да прочетем зад дипломатичните думи на Варненския митрополит Йоан, който сега краткотрайно управлява Синода след гибелта на патриарха.

Дядо Йоан много завоалирано обясни, че Българската патриаршия е уведомила съветския патриарх Кирил за кончината на патриарх Неофит и писмото има осведомителен темперамент. На останалите православни църкви обаче е изпратен и редът за опелото на 16 март в митрополитския храм " Света Неделя ".

Досега наличие на погребението са удостоверили Вселенският патриарх Вартоломей, сръбската, македонската и албанската църкви.

Относно възможното наличие на съветския патриарх Кирил митрополит Йоан разяснява: „ Той е патриарх, той е измежду всички патриарси и това, че сега е оня огромен шок с войната сред два православни народа – съветския и украинския, е нещо, което тежко се претърпява. Затова и направихме уведомително писмо “.

В съветските медии много телеграфно се отбелязва гибелта на Българския патриарх и се прибавя, че той се е опълчил на Русия.



В началото на тази година в посланието си за Богоявление за пръв дядо Неофит остро осъди съветската експанзия по отношение на Украйна. По това време Негово Светейшество към този момент беше в болница и бе тежко болен, само че се допуска, че посланието е било в съгласие с него.

" В Господа е нашата вяра и в този момент, пред лицето на безчет персонални и публични нещастия и на толкоз мощно вилнеещата мощ на злото.

Унищожителната война срещу братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест боен конфликт в земите, осветени от богочовешкото наличие на Спасителя, за следващ път припомниха на всички нас значимостта на армията за всеки народ и страна.

Господ Бог и Светата Църква благославят единствено онази войска, която не демонстрира експанзия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и страна, в интернационално приетите ѝ териториални граници. Такава е и нашата Българска войска, по тази причина през днешния ден молитвите ни към Всеподателя Бога са за славното ни войнство и за неговия висок дух, с цел да може то, с Божията помощ, с триумф да извършва своята жертвена и родолюбива задача. Бог да пази свободна и самостоятелна България! ", се споделяше в Богоявленското обръщение на патриарх Неофит.

След това остро наказание на войната и на експанзията по отношение на Украйна Руската православна черква е зачеркнала Българската патриаршия от листата на братските православни църкви, настояват осведомени с църковните каузи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР