Руският олигарх от узбекски произход Алишер Усманов е подал молба

...
Руският олигарх от узбекски произход Алишер Усманов е подал молба
Коментари Харесай

РАЗВОД! Олигархът Алишер Усманов къса с душманката на златните момичета

Руският олигарх от узбекски генезис Алишер Усманов е подал молба за бракоразвод с треньорката по художествена гимнастика и началник на съветската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер след 30 години брак. Това излиза наяве от дело, заведено в московския областен съд под № 205.

Заявлението е подадено на 4 май. На 19 май, представители и юристи на двете страните са провели диалог, след който на съпрузите са дадени повече от две седмици, с цел да вземат дефинитивно решение. Съдебното съвещание е планувано за 7 юни.

Богатството на Усманов се пресмята на към 15,5 милиарда $. Наскоро европейските управляващи запорираха парцели и яхта на олигарха, който е пръв другар на президента Владимир Путин.



Ирина Винер минава за най-силния човек в света на художествената гимнастика. Рускинята обаче е известна и като душманката на българските грации, защото през последните 40 години на олимпиади, международни и европейски шампионати тя постоянно дава ниски оценки на българските девойки или пък ги упреква, че не играят добре, което е чист психически напън. Винер неведнъж е влизала в вербален конфликт с Нешка Робева и Илиана Раева.

На последната Олимпиада Русия загуби за първи път златните медали от 1996 година насам, като на самостоятелно завоюва състезателката на Израел, а нашите девойки биха при ансамблите. Ирина не претърпя краха и упрекна съдиите в скрит план.

Това ужасно обиди Илиана и българската художествената гимнастика. И то резонно, защото всички международни потенциали дефинираха златния орден на България като повече от подобаващ. Раева не пропусна да жегне Ирина, като беше измежду първите спортни деятели, поканила украинските националки да упражняват в България на цялостна прехрана на федерацията ни.



Алишер Усманов е съсобственик на крупни металургични предприятия – Михайловския (Железногорск) и Лебединския (Губкин) минно-обогатителни комбинати в Курска област, металургичния комбинат „ Уралская Стал “ (Новотроицк, Оренбургска област), Осколския електро-металургичен комбинат (Стари Оскол, Белгородска област), обединени в холдинговото сдружение „ Металоинвест “ АД.

Прокрадва се обаче и една пикантна версия - че разводът е мним и е обвързван със глобите, наложени на олигарха. Възможно е той да е трансферирал огромна част от активите си на брачната половинка си и в действителност разводът да го избави от изземване в чужбина на имущество и активи.

Съвместният живот на Винер и Усманов е като приказка. Тя е основен треньор по художествена гимнастика и президент на съветската федерация, треньор и е на Алина Кабаева - спряганата за държанка на Владимир Путин.



Алишер Усманов е и началник на международната фехтовка и някогашен притежател на акции на лондонския " Арсенал ".

Винер и Усманов живяха дружно 47 години. Не им пречеше нито живота в разнообразни градове, нито пандиза, нито мощните характери.

Бъдещият паралия се влюбва в Ирина още в учебно заведение. Като възпитаник той се занимава с фехтовка, защото обичаната му книга е " Тримата мускетари ". Показва страхотни умения и е определен за занаятчия на спорта.

Тренировките на Алишер се организират в същата зала, където тренира и Ирина. Тя е с пет години по-възрастна от Усманов и когато той е удивен от хубавицата тя към този момент е звезда - шампионка на Узбекистан. Тогава обаче бъдещият олигарх не посмява да се запознае с Ирина. Съдбата ги среща още веднъж в Москва години по-късно, когато са студенти.

Усманов приключва Московския държавен институт по интернационалните връзки по компетентност „ Международно право “ през 1976 година Работи като теоретичен помощник в Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики, старши референт в Централен комитет на ВЛКСМ в Узбекистан, общоприет шеф на Външноикономическата асоциация на Съветския комитет за отбрана на мира.

През 1980 година е наказан на 8 години затвор дружно с негов другар (служител от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и наследник на заместник-председателя на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Узбекистан) по скалъпени обвинявания. Освободен е през 1986 година, изцяло е оправдан от узбекски съд през 2000 година

След освобождението му известно време се препитава в ловния туризъм в Узбекистан като екскурзовод на чужденци. Прехвърля се в Москва, където стартира да се занимава с бизнес и приключва „ Банково дело “ в Московския финансов институт през 1997 година



Приятелят на Путин е един от най-големите меценати. През 2007 година изплаща художествената сбирка на семейство Мстислав Ростропович и Галина Вишневская за 72 млн. $. След покупката на сбирката я предава безплатно на съветското държавно управление. Изложена е в Константиновския замък край Санкт Петербург.

По същото време изкупува от съветско-американския киноактьор Олег Видов изключителните права върху сбирката руски мултфилми на студио „ Союзмултфилм “ (1936 – 1991) и ги предава на съветския детски ТВ канал „ Бибигон “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР