Руският концерн Газпром“ отказа да възобнови доставките на газ за

...
Руският концерн Газпром“ отказа да възобнови доставките на газ за
Коментари Харесай

"Газпром" спря доставките на газ за Украйна


Руският тръст „ Газпром “ отхвърли да възобнови доставките на газ за Украйна от 1 март. Както оповестяват от концерна, „ Газпром “ е върнал на компанията „ Нафтогаз Украйна “ предплатата като изяснява това с отсъствието на в допълнение съглашение към настоящия контракт, належащо за начало на доставките. „ Очевидно е, че доставките на газ от 1 март за „ Нафтогаз Украйна “ няма да се реализират “, съобщи в четвъртък, 1 март, заместник-председателя на управителния съвет на „ Газпром “ Александър Медведев.

„ Нафтогаз “ счита отхвърли на „ Газпром “ за нарушаване на контракта сред фирмите, както и за несъблюдение на решението на Стокхолмския арбитраж от декември 2017 година по желае на „ Нафтогаз “ към „ Газпром “.

„ Учудва ни позицията на "Газпром “. Компанията изиска сметката в границите на контракта, изменен от арбитража, сметката бе платена. Оценяваме отхвърли на „ Газпром “ от доставката като нарушаване на контракта и несъблюдение на решението на арбитража “, съобщи ръководителят на управителния съвет на „ Нафтогаз “ Андрий Коболев.

Управителят на украинската компания означи още, че поради отсъствието на доставки от Руската федерация Украйна ще би трябвало за няколко дни да вкара пестелив режим на ползване на газ в промишлените предприятия, понижаване на потреблението на топлоцентралите с 5-10% “, споделя той, представен от ТАСС.

„ Газпром дължи на „ Нафтогаз “ 2,56 милиарда $

През декември 2017 година Стокхолмският арбитраж понижи годишния размер на доставки на съветски газ за Украйна от 52 милиарда до 5 милиарда кубически метра годишно.

Осемдесет % от този нов размер Украйна би трябвало да купува по изискването „ взимай или плащай “. То планува, че „ Нафтогаз “ би трябвало да заплаща контрактувания годишен размер доставки без значение от това какъв брой газ купува в реалност компанията.

Според решението на арбитража, по това изискване Украйна би трябвало да купува не по-малко от 4 милиарда кубически метра газ годишно до края на 2019 година, когато изтича подписаният през 2009 година газов контракт. Арбитражът задължи „ Нафтогаз “ да заплати на „ Газпром “ отплата от 2 мииларда $ за газа, доставен през 2014 и 2015 година.

Второто решение по газовия спор сред фирмите, който визира изискванията и цената на преноса на съветски газ през украинска територия, бе признато в сряда, 28 февруари. Арбитражът задължи „ Газпром “ да доплати на „ Нафтогаз Украйна “ 4,63 милиарда американски $ поради недоставяне на съгласуваните размери газ за пренос.

След като се пресметне резултатът от двата арбитражни разногласието сред фирмите за доставка и пренос на газ, „ Газпром “ би трябвало да доплати на украинската компания 2,56 милиарда $.

Арбитражът отклони в това време настояванията на украинската страна за преразглеждане на директните такси и за изменение на контракта в сходство с украинското законодателство.

Както отбелязва „ Ройтерс “ Стокхолмският арбитраж не разяснява решенията си като оставя на участниците в разногласието правото да вършат обществени изказвания, в случай че сметнат това за належащо.

По-рано се съобщаваше, че „ Нафтогаз “ искаше от „ Газпром “ посредством арбитража заплащането на към 16 милиарда щатски $, преразглеждането на цените, разблокиране на виртуалния реверс и опция да се преоформи директният контракт с различен оператор.

Договорът за пренос сред „ Нафтогаз “ и „ Газпром “ е от 2009 година до 2019. Според него „ Газпром “ е длъжна годишно да предава не по-малко от 110 милиарда кубически метра газ за пренос през Украйна, при което настоящите правила не плануват каквито и да са санкции за по-малък размер, оповестява „ Интерфакс “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР