Руският газов монополист Газпром драстично е намалил доставките на природен

...
Руският газов монополист Газпром драстично е намалил доставките на природен
Коментари Харесай

Русия намали драстично доставките на газ за Европа

Руският газов монополист Газпром фрапантно е понижил доставките на природен газ за Европа през август. Това демонстрират данни на компанията за самостоятелни енергийни данни ICIS.

Анализите сочат, че през август доставките на газ от Русия по газопровода Ямал са паднали до 20 млн. куб. м. дневно. Това е доста по-ниско от междинното за юли – 49 млн. куб. м. дневно, което единствено по себе си е огромно понижение от обичайно превозените 81 млн. куб. м. дневно по този водопровод. Газопроводът Ямал действа от 1999 година и е дълъг над 4000 км, той доставя газ от съветския полуостров Ямал през Беларус и Полша за Германия.

Понижението на доставките докара неотдавна до рекордно висока цена на съветския природен газ на най-голямата европейска борса за енергийни доставки TTF в Нидерландия. В средата на август цената й доближи 48 евро на mWh. „ Това демонстрира мощната взаимозависимост на Европа към съветския газ “, счита Кристин Берзина, съветник от Алианса за сигурност на демокрацията, представена от Си Ен Би Си.

Според коментар на Газпром за Си Ен Би Си повода в намаления размер на доставките е в планови поправки, които приготвят тръбата за зимния интервал.

Според самостоятелни анализатори обаче по този начин Русия натиска за стартирането на построения към този момент Северен поток 2, който има за цел да удвои доставките на  газ през Северен поток 1 от 55 на 110 милиарда куб. м. годишно. Съединени американски щати имат опасения обаче, че планът ще ускори зависимостта на Европа към енергийните доставки от Русия. В края на предходната седмица немският канцлер Ангела Меркел пък посочи, че в случай че Русия употребява природния газ като оръжие, то против нея ще бъдат въведени нови наказания.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР