Руският енергиен гигант Газпром заяви в четвъртък, че повече няма

...
Руският енергиен гигант Газпром заяви в четвъртък, че повече няма
Коментари Харесай

Газпром заяви, че повече няма да доставя газ по газопровода Ямал-Европа през Полша

Руският енергиен колос " Газпром " съобщи в четвъртък, че повече няма да може да изнася газ през Полша по газопровода " Ямал-Европа ", откакто Москва наложи наказания против компанията, която има полската част от газопровода, съобщи Ройтерс, представена от БНР.

" Въведена е възбрана за транзакции и заплащания към субекти под наказания ", се показва в в изказване на " Газпром ".

" За " Газпром " това значи възбрана за потреблението на газопровод, който е благосъстоятелност на EuroPol GAZ, за превозване на съветски газ през Полша ".

Германският енергиен регулатор разяснява, че прекъсването на съветските газови потоци през газопровода " Ямал-Европа " през Полша не се чака да заплаши сигурността на немските доставки.

" Едва ли някакъв газ за Германия минава през този водопровод от седмици ", сподели представител на регулаторния орган в документално изказване след изказването на " Газпром ".

Полша може да се оправи без реверсивния газов поток по газопровода " Ямал-Европа ", съобщи полският министър на климата Анна Москва, съобщи Ройтерс.

Трябва да се има поради, че още през декември 2021 година (преди коледните празници) " Газпром " на процедура спря превозването на съветски газ за Европа по газопровода " Ямал-Европа ", като оттогава насам имаше съвсем непрекъснато реверсивно подаване на газа от запад на изток (от Германия към Полша), което подаване беше засилени напоследък, откакто в края на април бяха прекъснати доставките на съветско синьо гориво за страната (и за България), припомня Ройтерс.

След изказването на " Газпром " фючърсите на нидерландския газов хъб TTF нарастнаха за малко внезапно с близо 20% в рамите на деня към 114,60 евро за мегаватчас, преди обаче да върнат обратно към 106 евро.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР