Руският допинг скандал като геополитически трилър с главен герой химикът

...
Руският допинг скандал като геополитически трилър с главен герой химикът
Коментари Харесай

Има ли връзка между допинговите скандали и политиката в Русия?

Руският допинг скандал като геополитически трилър с основен воин химикът Григорий Родченков, някогашен началник на московската антидопингова лаборатория - по какъв начин се разви споделя Цветана Кръстева в " Плюс това ".

Откъс от док. филм " Икарус ":

- Ще ви задавам въпроси, а вие отговаряйте с " да " или " не ". Вие ли бяхте индивидът, който стоеше зад измамата на олимпиадата?

- Да.

Путин знае ли за съществуването на съветската система за допинг?

- Да!
Единственото, от което нуждая се е да избягам. Путин ще ме убие!Владимир Путин, президент на Русия: Той се намира под контрола и отбраната на ФБР. За нас това не е плюс, за нас това е минус. Това значи, че той работи под контрола на американските спецслужби. Какво ли вършат там с него, какви ли препарати му дават, с цел да приказва това, което би трябвало! Това е просто смешно!
Тази история от дълго време е тясна за жанра на спортните вести. Достойна за шпионски разказ, по нея американският публицист Брайън Фогъл даже сътвори документален геополитически трилър, както го назовава.

Главен воин е химикът Григорий Родченков - някогашният началник на московската антидопингова лаборатория. След като самият той беше упрекнат от Световната антидопингова организация, че е подменял допингови проби на съветските спортисти в Сочи през 2014, освен това под контрола на съветските спецслужби, през 2016 Родченков избяга в Съединените щати. Сега той е включен в американската стратегия за отбрана на очевидците и е един главните източници на следствието на Световната антидопингова организация. Месец след заминаването му по мистериозен метод - ненадейно от инфаркт, починаха двама високопоставени представители на Руската антидопингова организация.

Именно на основа на показанията на Родченков и други източници Световната антидопингова организация упрекна преди месец Русия, че под покровителството на страната в страната систематично са се правили операции с допинг проби най-малко за последните 6 години, като в тях са взели участие повече от 1000 спортисти.
Самюел Шмидт, член на МОК: Не съм виждал толкоз всеобща приложимост на допинг.
В целия скандал съветският президент Путин, който се кандидатира за четвърти мандат, прозира скрит план против Русия преди президентските избори през март.
Владимир Путин, президент на Русия: И аз, и някои мои сътрудници към този момент говорихме - за нас е явно това, че абсурдът се раздухва в предверието на съветския вътрешнополитически сезон. Който каквото и да приказва, уверен съм, просто знам, че това е по този начин.
Всъщност без да се омаловажават триумфите на съветски спортисти, разкритията за злоупотреби с допинг, може и да съответстват с политически събития, само че са от доста по-отдавна и си имат вътрешни аргументи. По данни на Световната антидопингова организация към 2013 година Русия е заемала второ място след Турция по разкрити нарушавания с допинг.

Самата организация се сезира за първи път след серия вътрешноруски допингови кавги по това време и филм на немската телевизия АРД. За да се стигне през днешния ден до разкритията за проведена интервенция на страна и спецслужби в страна, където по традиция от руско време триумфите в спорта се употребяват и за трупане на политически рейтинг.

Така или другояче съветските спортисти - чиято непорочност е потвърдена, ще вземат участие на зимната олимпиада под безпристрастен байрак. Униформите им към този момент са утвърдени от Международния олимпийски комитет, по чието условие от тях ще бъдат отстранени трикольорите и други знаци на съветската страна.

Любопитен подробност към цялата картина от афери е, че от наскоро дизайнер и производител на облеклата за съветските национали е моделиерката Анастасия Задорина. Тя е щерка на притежателя на спортния клуб " Динамо ", който е и, прочее, генерал-полковник от съветската Федерална работа за сигурност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР