Руските военни учения в Черно море, част от които се

...
Руските военни учения в Черно море, част от които се
Коментари Харесай

Тагарев: България ще отговори на продължаващите руски учения в Черно море

Руските военни учения в Черно море, част от които се правят и в изключителната икономическа зона на България, ще продължат най-малко до края на септември. България от своя страна обаче няма да остане безучастна, а ще предприеме съответните ответни ограничения.

Това отговори на въпрос на News.bg министърът на защитата Тодор Тагарев. Коментара си той направи преди началото на съвещанието на отрасловата военна комисия в Народното събрание.

" Русия към този момент два месеца блокира огромна част от нашата изключителна икономическа зона, сега са оповестили, че до края на месеца ще продължат да организират учения. Което ние преглеждаме изрично като провокационни дейности по отношение на България, по отношение на нашата сигурност и стопански ползи. (...) Обсъждаме необятен набор от вероятни дейности в отговор на тази провокация на Руската федерация, независимо и най-много с нашите съдружници. Например това, което към този момент разгласи министър председателят, че имаме намерение да ускорим придобиването на брегови ракетни комплекси ", сподели той.

Тагарев разяснява и назначението на новия началник на ТЕРЕМ Калин Димитров, за който излязоха информации, че е бил някогашен украински държавен чиновник, което провокира недоволството на опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

" Няма да разясня такива обвинявания, допускам, че не са учредени на нищо. Г-н Димитров има извънредно положителни контакти с отбранителната индустрия на Украйна, което може да ни помогне доста в компенсирането на ролята на Русия в поддръжката на военната техника, която употребява България. "

Засегната бе и тематиката с разполагането на интернационална бойна група на НАТО край Ямбол. " Става въпрос за многонационална бойна група, това е решение от предходната година на срещата на върха в Мадрид. Тези бойни групи, когато са изцяло развърнати, са с бройка от 5000 души ", сподели той. И акцентира - въпросната численост е оптимално вероятната, като тя би била достигната единствено при увеличение на съветската експанзия в района. Към момента числеността ще бъде под 50%, т.е. под 2500 души.

" Допускаме, че числеността може да нарасне до 1500 души в спокойно време ", уточни Тагарев.

Не бе подмината и концепцията за обединяване на военното и цивилното разузнаване. " Интересна концепция, през годините са обсъждани редица хрумвания, има и доста модели по света. За да бъде взето решение, би трябвало да бъде изработен разбор каква би била успеваемостта то това и какви биха били разноските при избора на един или различен вид. Това, в страната Х има подобен модел, не е причина той да бъде налаган тук ", колеблив бе военният министър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР