Руските военни свалиха поредния разузнавателен дрон “Байрактар турско производство. Според

...
Руските военни свалиха поредния разузнавателен дрон “Байрактар турско производство. Според
Коментари Харесай

“Руснаците се научиха да го поразяват”. Кое западно оръжие разочарова ВСУ

Руските военни смъкнаха следващия разследващ дрон “Байрактар ” турско произвеждане. Според западни специалисти това е един от дребното БПЛА от този вид, останали във ВСУ. Въпреки че им разпореждаха огромни очаквания. Както и на другите доставки от НАТО.

Турски " птици "

Няколко дни дронът кръжи над съветските позиции на нос Кинбурн. При един от излетите той се приближи прекомерно близо и беше погубен от Противовъздушна отбрана. От мястото на злополуката на дрона са конфискувани оживелите малогабаритни управляеми бомби МАМ-Л.

Този епизод удостовери, че упованията, свързани с тези БПЛА, са меко казано надценени. До февруари 2022 година Киев, впечатлен от представянето на азербайджанските „ Байрактари “ по време на втората Карабахска война, ги смяташе за оръжие за победа над Донбаския корпус. Но когато съветските въоръжени сили навлязоха в спора, всичко се промени.

" Сравнително мудни и ниско летящи, те са много лесна цел за добре проведени системи за Противовъздушна отбрана ", сподели Самуел Бендет, специалист в Американския център за военноморски разбор. " Тъй като съветските военни съумяха да работят плътно, те съумяха да смъкват доста “Байрактари ”. Според нашите оценки съвсем всички дронове от този вид, доставени в Киев, са унищожени ”, добавя той.

Въоръжените сили на Украйна получиха от Турция от 35 до 50 безпилотни летателни апарата “Байрактар ”. Те се употребяват интензивно в ударната роля в борбите за Змийския остров от май 2022 година Тежките загуби обаче ги принудиха да се трансфорат в разузнавачи и да ги употребяват на оптимално разстояние. Това обаче също не подсигурява оцеляване.

Въпреки това Украйна не бърза да се откаже от тази техника. В средата на юли Александър Камишин, министър на стратегическите промишлености, разгласи построяването на цех за произвеждане на “Байрактар ”.

Зависят от времето

Освен на турските дронове, специфични очаквания се разпореждаха на западните противотанкови оръжия. На първо място, на американските противотанкови системи “Джавелин ”. ВСУ ги използваха необятно в първите месеци на СВО - основно в киевско и харковско направление, както и в Мариупол.

Оръжието, както означават украинските военни, се показа добре в засади. Според съветските танкисти, динамичната отбрана и специфични противокумулативни “козирки ” на куполите не постоянно избавят от такива ракети.

Но “Джавелините ” не се трансфораха в панацея. Имаше случаи, когато техниката продължаваше да се движи след четири удара. Освен това установката е доста капризна: надеждността на системата за ориентиране е мощно подвластна от времето и изискванията на околната среда. В Мариупол, както означиха участниците в борбите, тези противотанкови системи в действителност не помогнаха - устройството тривиално " не видя " горещия мотор на бойната машина на фона на пожарите.

Дори американците признават неналичието на успеваемост. “Вашингтон Пост ” писа, че Пентагонът е бил прекомерно ленив да преведе инструкцията от 286 страници на украински. Украинските военни е трябвало да учат всичко благодарение на “Гугъл-преводач ”. Има и липса на аварийни акумулатори (Джавелините се изтощават единствено за четири часа).

Заглушават и смъкват

През последните месеци съветската войска съумя да се приспособява към западните оръжия. Бойните машини на пехотата и танковете на НАТО горят от удари на ПТРК по същия метод като руските. Ракетата “Джавелин ” е лесна за илюзия. А и прехвалените РСЗО ХИМАРС през днешния ден предизвикват доста по-малко вреди, в сравнение с преди шест месеца.

Американското издание “Милитари Уоч ”, базирайки се на източници в Пентагона, заяви, че Русия от ден на ден блокира тези ракетни системи със средства за радиоелектронна битка. Експертите не знаят тъкмо по какъв начин, само че успеваемостта на управляемите ракети ГМЛРС е намаляла фрапантно - Противовъздушна отбрана сполучливо ги смъква във въздуха.

" Русия разполага с доста средства за РЕБ и експерти в тяхната употреба - повече, в сравнение с в армиите на доста западни страни. Системите ХИМАРС би трябвало непрекъснато да се усъвършенстват, с цел да останат ефикасни против противодействието ”, написа списанието.

Министерството на защитата оповестява за прехващане на няколко ракети ХИМАРС съвсем всекидневно. Това оръжие обаче въпреки всичко е положително. След като го получиха предишното лято, ВСУ съумяха да ударят в тила, без да бъдат изложени на ответен огън. Известно е за доставките на към 30 установки ХИМАРС, без да се броят РСЗО на другите страни от НАТО.

Ценен трофей

Последното „ знамение оръжие “, което Западът изпрати в Украйна сега, са британско-френските крилати ракети “Скалп ” и “Сторм Шадоу ” Обсег - 300 километра, извънредно невисок профил на полета със следване на релефа. Ракетите се насочват към задачата на извънредно ниски височини, недостъпни за системите за Противовъздушна отбрана с огромен обхват. Можете да прихванете „ сянката на бурята “ единствено в последния сектор от траекторията, когато тя набира височина преди офанзивата.

Това оръжие се изстрелва от аероплан и по-късно работи без значение - полетната задача се зарежда авансово. Всеки арсенал е оборудван с 450-килограмова проникваща бойна глава. Изглежда впечатляващо, само че тези ракети не трансформираха обстановката на фронтовата линия в интерес на ВСУ. Руснаците се научиха да ги бият.

И при започване на юли съумяха да уловят на практика непокътната ракета, която по незнайна причина не доближи задачата. Най-вероятно към този момент се изследва. Следователно скоро може да се появи " противоотрова ".

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР