Руските власти ще имат право да ограничават достъпа в интернет

...
Руските власти ще имат право да ограничават достъпа в интернет
Коментари Харесай

Москва нанася удар на американските социални мрежи

Руските управляващи ще имат право да лимитират достъпа в интернет до американските обществени медийни колоси, в случай че последните " дискриминират " медии на Русия. Органите на реда ще могат и да постановат солени санкции на онлайн платформи, които не отстраняват " противоправно наличие ". Това излиза наяве от два законопроекта, гласувани през днешния ден на трето, последно четене от Думата - долната камара на съветския парламент, съобщи Ройтерс.

Авторите на двата документа се аргументираха с нарушавания на Youtube и Фейсбук, които съгласно тях демонстрира нуждата от законово регламентиране и е част от напъните да се отбрани " съветския суверенитет в интернет ". Законопроектите ускоряват опасенията от пълзящо въвеждане на надзор от китайски вид в съветското онлайн пространство, отбелязва Ройтерс.

Първият законопроект ще даде право на съветските управляващи да лимитират или изцяло да блокират западни и най-много американски уеб сайтове при съществуване на недоволства от съветски държавни медии, че техните лични уеб сайтове са третирани с предрешение от Twitter, Фейсбук и Youtube.

Руското неодобрение очевидно е обвързвано с това, че някои огромни обществени мрежи, като да вземем за пример Туитър, започнаха през август да маркират уеб страниците на няколко съветски медийни уеб сайтове с предизвестието " Свързана с страната медия ", както и блоговете на техни високопоставени създатели и някои основни държавни чиновници. Москва реагира яростно на тази западна процедура.

Вторият законопроект ще развърже ръцете на управляващите да глобяват снабдители на интернет и уеб сайтове със суми в размер на 10-20 % от оборота им в Русия за предходната година, в случай че систематично не отстраняват неразрешено наличие. Максималната санкция при първо сходно нарушаване е 8 млн. рубли (около 106 000 долара).

Според новия закон обществените мрежи ще бъдат задължени да реализират мониторинг на наличието, което се качва в тях, с цел да откриват и блокират противозаконната информация. ТАСС показва като се има поради под противоправно наличие: материали с нецензурен изображения на непълнолетни; информации, склоняващи деца към осъществяване на рискови за живота и противозаконни действия; данни за методите за подготвяне и потребление на наркотици; способи за осъществяване на самоубийство и апели към самоубийство; реклама за отдалечена продажба на алкохол; интернет казина.

Освен това обществените мрежи ще бъдат задължени да лимитират достъпа до информация, изразяваща " очевидно пренебрежение " към обществото, страната, конституцията на Руската федерация, както и съдържаща апели към всеобщи вълнения, екстремизъм и присъединяване в несъгласувани обществени мероприятия.

Авторите на закона обявиха, че Youtube, Twitter, Фейсбук и Instagram не са отстранили стотици онлайн страници, съдържащи неразрешено съгласно съветското законодателство наличие.

Законопроектът вкарва в законодателството понятието " обществена мрежа ". Според документа под това се схваща " интернет запас, предопределен за разпространяване посредством основани лични страници за информация, достъп до който в течение на едно денонощие имат повече от 500 000 консуматори в Руската федерация ".

Правомощията за водене на указател на обществените мрежи се предлага да бъде предоставено на Роскомнадзор - федералната работа за контрол в сферата за известията, осведомителните технологии и всеобщите връзки.

Очаква се двата законопроекта да станат закони, откакто бъдат утвърдени и от горната камара и подписани от президента Владимир Путин, в което малко на брой се съмняват.

Ройтерс показва, че известни мрежи, като Youtube, са станали извънредно значим запас за критиците на Кремъл, които са в действителност лишени от достъп до държавната телевизия, гледана навсякъде в Русия. От Гугъл, Twitter и Фейсбук към този момент не са дали отговор на настояванията на Ройтерс за коментар.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР