Руските власти провеждат местни избори този уикенд в окупирани части

...
Руските власти провеждат местни избори този уикенд в окупирани части
Коментари Харесай

Русия провежда избори в окупирани украински региони в опит да затегне хватката си там

Руските управляващи организират локални избори този уикенд в окупирани елементи на Украйна в опит да затегнат хватката си върху териториите, които Москва нелегално анексира преди година и към момента не управлява изцяло, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Гласуването за определени от Русия законодателни органи в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области към този момент стартира и завършва в неделя. Вотът беше жигосан от Киев и Запада.

„ Това съставлява жестоко нарушаване на интернационалното право, което Русия продължава да подценява “ , съобщи тази седмица Съветът на Европа , най-важният орган за правата на индивида на континента.

Киев повтори това мнение, като в свое изказване Народното събрание удостовери, че гласуването в региони, където Русия „ води дейни военни дейности “ , съставлява опасност за живота на украинци . Украинските управляващи приканиха други страни да не признават резултатите от вота, който външното министерство назова „ подправени избори “ .

За Русия, която стартира пълномащабна инвазия в Украйна преди 18 месеца, е значимо да продължи с гласуването, с цел да резервира илюзията за нормалност, макар обстоятелството, че Кремъл няма цялостен надзор над анексираните райони, разяснява политическият анализатор Абас Галямов. Галямов, който е работил като създател на тирада на съветския президент Владимир Путин, когато Путин беше министър-председател, беше безапелационен:

„ Руските управляващи настойчиво се пробват да се преструват, че всичко върви по проект, всичко е наред. И в случай че всичко върви по проект, тогава политическият развой би трябвало да върви по проект. “

Гласоподавателите би трябвало да избират районни законодателни органи , които от своя страна ще назначават регионални шефове. В провинциите Донецк и Луганск хиляди претенденти също се състезават за места в десетки локални препоръки.

Гласуването е планувано за същия уикенд като другите локални избори в Русия. В окупираните райони предварителното гласоподаване стартира предходната седмица, когато чиновници на изборите ходеха от врата на врата или сътвориха спонтанни изборни секции на публични места, с цел да привлекат минувачи.

Основният кандидат на изборите е „ Единна Русия “ , лоялната на Путин партия, която господства в съветската политика, макар че други партии, като Комунистическата партия и националистическата Либерално-демократическа партия, също са в бюлетините.

За някои поданици на районите Донецк и Луганск, огромни елементи от които се държат от подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 година, няма нищо извънредно в гласуването.

„ През последните девет години ние се стремим да се сближим с Русия и съветските политици са ни добре познати “ , призна пред „ Асошиейтед прес “ 47-годишният Сергей, гражданин на окупирания град Луганск Сергей. Поради съображения за сигурност неговото фамилно име не се загатва. Той добавя:

„ Ние приказваме съветски и от дълго време се усещаме част от Русия и тези избори единствено удостоверяват това. “

Някои гласоподаватели в Донецк споделят възприятията на Сергей, изразявайки обич към Русия и казвайки, че желаят да бъдат част от нея.

Картината наподобява по-мрачна в Херсон и Запорожие . Местни поданици и украински деятели споделят, че чиновниците в изборните секции вършат визити по домовете, съпроводени от въоръжени бойци, и множеството гласоподаватели знаят малко за претендентите, до половината от които съгласно известията са пристигнали от Русия – в това число отдалечени райони в Сибир и Далечния изток. Константин, който сега живее в следената от Русия част на Херсонска област на източния бряг на Днепър река, споделя:

„ В множеството случаи ние не познаваме тези съветски претенденти и даже не се опитваме да разберем. “

Използвайки единствено дребното си име от съображения за сигурност, в телефонно изявление Константин твърди, че билбордове, рекламиращи съветски политически партии , са изникнали около автомагистралите, а предизборните служащи са били превозени с рейсове преди вота.

„ Но локалните хора схващат, че тези избори не въздействат на нищо и се организират за съветска агитация “ , добави Костантин, сравнявайки тазгодишното гласоподаване с референдумите, проведени от Москва предходната година в четирите отчасти окупирани района. Тези референдуми бяха предопределени да слагат народна власт върху анексията . Украйна и Западът ги жигосаха като машинация и дефинираха анексирането за нелегално.

Седмици след референдумите съветските войски се изтеглиха от град Херсон , столицата на едноименния район, и регионите към него, отстъпвайки ги назад на Украйна. В резултат на това Москва резервира контрола над към 70% от района. Три други района също са единствено отчасти окупирани и силите на Киев съумяха да си върнат повече земя – въпреки и постепенно и на дребни части – по време на лятната си контраатака .

В окупираната част на Запорожка област , където са съсредоточени напъните за контранастъпление, управляващите, сложени от Москва, оповестиха петък почивен ден за гласуването.

Назначеният от Русия губернатор на анексирания район Евгений Балицки означи в скорошно изказване, че 13 фронтови градове и села в района са подложени на постоянен обстрел , само че изрази вяра, че макар компликациите партията „ Единна Русия “ „ ще получи резултатът, който заслужава “.

Иван Федоров, украински кмет на Мелитопол, следен от Русия град в Запорожка област, показа пред „ Асошиейтед прес “, че локалните поданици на процедура са принуждавани да гласоподават .

„ Когато пред теб стои въоръжен човек, е мъчно да кажеш „ не “ , признава той.

В началото на войната Федоров е похитен от съветските войски и държан в плен. След освобождението си той се реалокира на следена от Украйна територия.

Има четири разнообразни партии в бюлетината, сподели кметът, само че билбордовете популяризират единствено една – Единна Русия. Мъжът е на мнение:

„ Изглежда, че съветските управляващи към този момент знаят резултата от изборите. “

Населението на града от 60 000 души – спад от 149 000 преди войната – е било подложено на засилени ограничения за сигурност в дните преди изборите , съгласно Федоров. „ Властите стопират хората по улиците, с цел да ревизират документите им за идентичност и задържат всеки, който наподобява недоверчив “, описа Федоров и добави:

„ Хората са наплашени и уплашени, тъй като всички схващат, че избори в окупиран град са като гласоподаване в пандиза. “

Руските управляващи имат за цел до 80% от популацията да вземе присъединяване в предварителното гласоподаване , съгласно Източната група за правата на индивида, украинска правозащитна група, която следи вота в окупираните територии.

Служителите в изборните секции вървят от врата на врата – до пазари, хранителни магазини и други публични места – с цел да накарат хората да гласоподават . Допускат се да гласоподават както тези, които са получили съветско поданство, по този начин и тези, които към момента имат украински паспорти. Тези, които откажат да гласоподават, се задържат за три или четири часа, издаде координаторът на групата Павло Лисянски. Властите ги карат да напишат обяснителна записка, която по-късно става съображение за наказателно дело против лицето .

Групата на Лисянски е преброила минимум 104 случая на украинци, арестувани в окупирани райони за отвод да вземат участие в гласуването.

В последна сметка Галямов, съветският анализатор, счита, че съветските управляващи няма да получат „ нищо положително във връзка с повишение на легитимността си “ в окупираните райони.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР