Руските сили за сигурност задържаха петима независими журналисти. Те са

...
Руските сили за сигурност задържаха петима независими журналисти. Те са
Коментари Харесай

Руските сили за сигурност задържаха петима независими журналисти

Руските сили за сигурност задържаха петима самостоятелни публицисти. Те са били арестувани в Москва през последното денонощие, някои от тях са очевидци по делото на Антонина Фаворская, която е упрекната в „ работа за ФБК “. На 27 март вечерта тя трябваше да бъде освободена от специфичния арест, откакто изтърпя 10-дневна присъда за „ непокорство на полицията “. Тя обаче не е освободена, а е отведена за наново обиск. Журналистите, които я чакаха да си тръгне, бяха отведени на разпит в Следствения комитет, като и те бяха обискирани.

На 17 март покрай полицейския сектор в Братеево, три часа след полагането на цветя на гроба на Алексей Навални, беше арестувана журналистката на SotaVision Антонина Фаворская. Тя написа доста за протичащото се в Русия, снима фоторепортаж от Грозни, когато Зарема Мусаева беше наказана и където журналистката Елена Милашина и нейният юрист бяха бити. Тя заяви от процеса против някогашния координатор на щаба на Навални в Уфа Лилия Чанишева. Писах доста за Алексей Навални, както и за колониите, през които се транспортира. Фаворская нарисува картина на наказателна килия, от която съвсем в никакъв случай не е бил освободен. Един от последните й репортажи беше изработен в Харп, където беше погубен Навални. На 9 март Фаворская написа материала „ Когато се откажем, настава духовна гибел “ за това по какъв начин се организира молебен за Навални.

Фаворская беше арестувана три часа откакто постави цветя на гроба на политика.

Тя беше в кафене с журналистката Анастасия Мусатова и различен публицист. Както написа „ Медиазона “, базирайки се на показания на арестувани публицисти в съда, в кафенето нахлуха седем чиновници на службите за сигурност, някои от които бяха в цивилни облекла. Те извикаха за възбрана за снимане, телефонът беше избит от ръцете на Мусатова, а Фаворская беше хвърлена на масата. Отказаха да покажат документи.

В съда полицейските чиновници Ринат Абушаев и Алексей Алтинников оповестиха, че Фаворская „ предизвикателно размаха ръце, сграбчи униформата си и се опита да избяга “. Те обаче не можаха да показват записите от нагръдната камера. Мусатова и Фаворская са отведени в полицейското ръководство в Братеево. Мусатова беше освободена три часа след ареста й, Фаворская беше оставена да прекара нощта в полицейското ръководство до процеса.

На 18 март районният съд в Нагатински арестува Фаворская за 10 дни по протокол за непокорство на полицейски чиновник. На 27 март стана известно, че тя е станала обвинена по наказателно дело за „ присъединяване във ФБК “. Тя е обвинена в „ работа за Фондацията за битка с корупцията “, която съветските управляващи включиха в листата на „ екстремистките организации “. Тя по този начин и не била освободена от спецприемника и в същия ден била отведена за втори обиск в жилището на родителите си. В три часа през нощта тя още веднъж е доведена на разпит в Следствения комитет.

Около 20:30 часа на 27 март покрай специфичния арест Сахарово силите за сигурност задържаха две журналистки – фотографката Александра Астахова и Анастасия Мусатова.

В този миг те чакаха освобождението на Фаворская, която беше излежала 10-дневна присъда в специфичен център за задържане за „ непокорство на полицията “. Астахова и Мусатова, съгласно юрист Михаил Бирюков, са отведени в Следствения комитет. Самият юрист не беше позволен до тях. По-късно журналистът Елизавета Нестерова заяви, че в къщата на Астахова се прави обиск. Статусът им по делото не беше разгласен няколко часа; скоро стана известно, че и двамата са очевидци по делото за „ присъединяване на Антонина Фаворская в работата на ФБК “. В два часа през нощта на 28 март Астахова е освободена след разпит и обиск. Анастасия Мусатова също беше освободена от Следствения комитет и отведена за обиск по действителното си място на престояване в Московска област.

Астахова назова държанието на чиновниците по време на обиска като цяло вярно, от нея бяха иззети 49 значки, 4 фотоси и няколко десетки листа хартия с облика на Алексей Навални, както и безчет флашки. Силите за сигурност лишиха афиш от Астахова: „ Вчера пристигнаха за Навални, през днешния ден пристигнаха за мен, на следващия ден ще дойдат за вас “.

В нощта на 28 март бяха арестувани още двама публицисти – кореспондентът на SOTAvision Екатерина Аникиевич и журналистът на RusNews Константин Жаров.

Последният е бил грубо обичай от силите за сигурност, пишат негови сътрудници, а в отделението е била извикана кола за спешна помощ. Срещу Жаров е формиран протокол за „ непокорство на полицията “. Арестът е осъществен в жилището на Фаворская, където силите за сигурност пристигнаха за обиск, а публицистите пристигнаха да го отразят. По-късно, в 3:20 сутринта, OVD-Info заяви, че Жаров и Аникиевич са напуснали полицейското ръководство с кола за спешна помощ. Силите за сигурност ги пуснаха без протоколи и без компаньон до болничното заведение.

Сутринта на 27 март в Уфа силите за сигурност привикаха на разпит журналиста от RusNews Олга Комлева по „ екстремисткия “ случай на ФБК. В резолюцията се показва, че Олга се е противопоставила на идентифицирането на лицата, участващи в закононарушението, и събитията на закононарушението, защото тя не се е явила на разпити. По-късно RusNews заяви, че Комлева е арестувана „ по делото ФБК “ като обвинена, тя е арестувана за 48 часа за разпит. Това дело не е обвързвано с делото Фаворская, само че те евентуално са упрекнати в същото.

Източник – Тhe Insaider /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР