Руските сили подновиха ракетни удари по Киев и засилиха обстрела

...
Руските сили подновиха ракетни удари по Киев и засилиха обстрела
Коментари Харесай

Русия удря големите градове на Украйна преди пълномащабно руско нападение на изток

Руските сили възобновиха ракетни удари по Киев и ускориха обстрела на Харков, вторият по величина град в Украйна, в очевидна стратегия за затрудняване на защитата на Украйна в подготовка за това, което се чака да бъде пълномащабно съветско нахлуване на изток, оповестява АП.

Тези и други офанзиви, разпръснати из цялата страна, бяха избухливо увещание за украинците и техните западни поддръжници, че цялата страна остава под опасност.

Тъй като пристанищният град Мариупол е под блокада, украинският президент Володимир Зеленски сподели, че Русия " съзнателно се пробва да унищожи всички, които са там ". Той сподели, че Украйна се нуждае от повече тежки оръжия от Запада неотложно, с цел да има късмет да избави града.

Всеки ден демонстрира нови открития за цивилните жертви на нашествието, която разруши европейската сигурност. В градовете и селата покрай Киев управляващите оповестиха, че са разкрили телата на над 900 цивилни, множеството убити.

След унизителна загуба на флагмана на Черноморския си флот, съветското военно командване даде обещание да ускори ракетните удари по столицата. Руснаците споделиха, че са блъснали цех за бронирани транспортни средства в събота, ден откакто се насочиха към ракетен цех.

Кметът на Киев Виталий Кличко посъветва жителите, избягали от града по-рано по време на войната, да не се връщат. " Не изключваме по-нататъшни удари против столицата ", сподели той. " Ако имате опция да останете малко по-дълго в градовете, където е по-безопасно, направете го. "

Кметът сподели, че при удара в събота е умрял един човек и са ранени няколко. Не бе ясно незабавно какво е ударено при удара в квартал Дарницки в Киев. Обширната зона в югоизточния завършек на столицата съдържа комбинация от жилищни блокове в руски жанр, по-нови търговски центрове и огромни търговски обекти, индустриални зони и железопътни уреди.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков сподели, че е бил атакуван цех за бронирани транспортни средства. Той не посочи къде се намира фабриката, само че има такава в квартал Дарницки.

Той сподели, че заводът е измежду множеството украински военни обекти, ударени с " високопрецизни оръжия с огромен обхват ".

Руските ракети удариха града тъкмо когато жителите се показваха за разходки, непознатите посолства възнамеряваха да се отворят още веднъж и други предварителни признаци на предвоенния живот на града започнаха да се появяват още веднъж след неуспеха на съветските войски да завладяват Киев.

Киев беше една от многото мишени в събота. Офисът на украинския президент заяви за ракетни удари и обстрели през последните 24 часа в осем района в цялата страна.

Губернаторът на област Лвов в Западна Украйна, която единствено спорадично е наранена от насилието на войната, заяви за въздушни удари по района от съветски самолети Су-35, които излетяха от прилежаща Беларус.

В Харков на североизток кметът Игор Терехов сподели, че трима души са убити и 34 са ранени в събота.

Ден преди това ракети удариха жилищен регион на Харков, убивайки 15-годишно момче, бебе и минимум осем други, оповестиха публични лица.

Нейт Мук, член на неправителствената организация World Central Kitchen, ръководена от популярния готвач Хосе Андрес, сподели в туит, че четирима служащи в Харков са ранени при удар. Андрес туитира, че чиновниците са обезпокоени, само че в сигурност.

Австрийският канцлер Карл Нехамер, който се срещна с Владимир Путин предходната седмица в Москва - първият европейски водач, който направи това от началото на нашествието на 24 февруари - сподели, че руският президент следва " личната си военна логичност " за Украйна. В изявление за NBC Нехамер сподели, че счита, че Путин има вяра, че печели войната.

Зеленски каза в изявление за украински публицисти, че продължаващата блокада на Мариупол, която коства ужасяваща цена на хванати в капан и гладуващи цивилни, може да попречи на опитите за преговори за преустановяване на войната.

" Унищожаването на всички наши момчета в Мариупол - това, което вършат в този момент - може да постави завършек на всеки формат на договаряния ", сподели той.

По-късно, в своето вечерно видео послание към нацията, Зеленски сподели, че Украйна се нуждае от повече поддръжка от Запада, с цел да има късмет да избави Мариупол.

Конашенков, представител на съветското министерство на отбраната каза, че украинските сили са били изгонени от по-голямата част от града и са останали единствено в голямата стоманодобивна фабрика Азовстал.

Руският генерал-майор Владимир Фролов, чиито войски са измежду обсаждащите Мариупол, бе погребан в събота в Санкт Петербург, откакто почина в борба, сподели губернатор Александър Беглов. Украйна заяви, че няколко съветски генерали и десетки други високопоставени офицери са убити във войната.

Превземането на Мариупол би разрешило на руските сили на юг, които настъпват през анексирания Кримски полуостров, да се свържат изцяло с войските в района на Донбас, източното индустриално сърце на Украйна.

Зеленски пресметна, че сред 2500 и 3000 украински бойци са починали във войната, а към 10 000 са ранени. Главната прокуратура на Украйна заяви в събота, че минимум 200 деца са убити, а над 360 са ранени.

Руските сили са взели в плен към 700 украински бойци и повече от 1000 цивилни, сподели украинският вицепремиер Ирина Верещук. Украйна има почти същия брой съветски бойци като пленници и има намерение да провежда замяна, само че упорства за освобождението на цивилни " без никакви условия ", сподели тя.

Предупреждението на Русия за засилени офанзиви против Киев дойде, откакто тя обвини Украйна в четвъртък, че е ранила седем души и е повредила към 100 жилищни здания с въздушни удари в Брянск, район, граничещ с Украйна. Украинските управляващи не потвърдиха, че са поразили цели в Русия.

Във Ватикана папа Франциск прикани за " жестове на мир в тези дни, белязани от ужаса на войната " в проповед за Великденско бдение в базиликата " Свети Петър ", на която участваха кметът на окупирания украински град Мелитопол и трима членове на украинския парламент. Франциск не загатна непосредствено нахлуването на Русия, но призова, явно на вятъра, за Великденско помирение, с цел да се реализира мир посредством договаряния.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР