Руските сили извършиха масивна ракетна атака срещу над 20 украински

...
Руските сили извършиха масивна ракетна атака срещу над 20 украински
Коментари Харесай

С последните атаки в Украйна Русия прикрива провалите си на фронта

Руските сили направиха солидна ракетна офанзива против над 20 украински града, в това число Киев, на 10 октомври. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли над 84 крилати ракети и 24 офанзиви с дронове, 13 от които са осъществени с създадени в Иран Shahed- 136 дрона.

Това се споделя в следващия разбор на хода на бойните дейности на Института за проучване на войната (ISW), съобщи news.bg.

Украинската противовъздушна защита е свалила 43 крилати ракети, 10 дрона Шахед-136 и 3 неуточнени дрона. Руските сили изстреляха ракети от 10 стратегически бомбардировача, настоящи в Каспийско море и от Нижни Новгород, системи за балистични ракети с дребен обхват на деяние " Искандер " и 6 ракетоносачи в Черно море. Руските сили изстреляха безпилотните самолети Shahed-136 от Крим и Беларус.

Украинските медии оповестиха, че съветските ракетни удари са поразили 70 цели, в това число 29 сериозни инфраструктурни обекта, 4 високи здания, 35 жилищни здания и учебно заведение.

Руският президент Владимир Путин твърди, че е наредил ракетните удари по украинската инфраструктура като възмездие за " терористичен акт " при моста през Керченския пролив, евентуално частично с цел да се хареса на съветския провоенен националистически лагер, който упорства за такова възмездие.

Путин упрекна Украйна по време на срещата си с съветския Съвет за сигурност в осъществяване на терористични актове против съветска цивилна и сериозна инфраструктура, а точно против Керченския мост, Курската атомна електроцентрала (АЕЦ) и сегменти от газопреносната система " Турски поток ".

Украинските управляващи не са поели публично отговорност за детонацията на моста на Керченския проток.

Украинското основно военно разследващо ръководство (ГУР) също заяви, че Путин е възнамерявал тази офанзива преди детонацията на Керченския мост и в случай че това е правилно, може да значи, че Путин е възнамерявал тази офанзива за отклонение на неуспехите на Харков-Изюм-Лиман.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу също участва на срещата макар спекулациите, че Путин ще го принуди да подаде оставка, което може да допуска, че Путин се е спрял да отговори единствено на едно от настояванията на провоенната общественост в този миг.

Путин акцентира, че ще предприеме пропорционална ескалация при всевъзможни бъдещи ответни дейности. Той съобщи, че в случай че Украйна продължи да прави " терористични офанзиви против (руската) територия, тогава съветските отговори ще бъдат сурови и техният мащаб ще подхожда на равнището на опасност за Руската федерация ". Тази декларация за пропорция допуска, че Путин има намерение да продължи да се изкачва по стълбата на ескалацията ходило по ходило и внимателно, вместо да скача към по-драматични ограничения като потреблението на нуклеарни оръжия. Путин може също по този начин да има поради да изпрати известие до съветския провоенен лагер, че би трябвало да ръководят упованията си за продължаващо всекидневно бомбардиране на Украйна, сходно на това, извършено през днешния ден.

Руските военни блогъри, от своя страна, приветстваха ударите и разпространиха изказването на заместник-председателя на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, че скоро ще последват още офанзиви против Украйна.

Украинското и западното разузнаване по-рано оповестиха, че Русия е изразходвала забележителна част от своите високо прецизни ракети и Путин евентуално знае по-добре от Медведев или блогърите, че не може да поддържа офанзиви с такава активност доста дълго.

Руските офанзиви от 10 октомври пропиляха някои от намаляващите прецизни оръжия на Русия против цивилни цели, за разлика от военни значими цели. Руското министерство на защитата (МО) съобщи, че съветските сили сполучливо са изпълнили задачата за нанасяне на удари по украински военни командни центрове, сигнална инфраструктура и енергийни системи в Украйна.

Социалните медии демонстрират, че руснаците вместо това удрят детска площадка, парк, немско консулство и бизнес център измежду други невоенни цели.

Украинската противовъздушна защита също смъкна половината от съветските безпилотни самолети и крилати ракети. Руските офанзиви против украинската енергийна мрежа евентуално няма да пречупят волята на Украйна да се бие, само че потреблението на лимитираните ѝ доставки от прецизни оръжия от страна на Русия в тази роля може да лиши Путин от благоприятни условия да прекъсне продължаващите украински контраофанзиви в Херсонска и Луганска области.

Малко евентуално е съветските и беларуските сили да нападат Украйна от север, макар изказването на беларуския президент Александър Лукашенко от 10 октомври, че Беларус и Русия са се съгласили да разположат Регионалната формация на силите на съюзната страна (RGV) — стратегическо формирование от съветски и беларуски елементи, натоварени със отбраната на съюзна страна. Лукашенко съобщи, че на 7 октомври той и съветският президент Владимир Путин са се договорили за неуточнено " разрастване " на руско-беларуския RGV във " връзка с ескалацията по западните граници на съюзната страна ", само че не са дефинирали ясно параметрите на разполагането.

Лукашенко съобщи, че над хиляда съветски военнослужещи ще бъдат ситуирани в Беларус и че руско-беларуска група е почнала да се образува на 8 октомври.

Руският съставен елемент на всички RGV формирования в Беларус евентуално ще се състои от мобилизирани мъже с ниска подготвеност или наборници, които евентуално няма да съставляват забележителна стандартна военна опасност за Украйна.

Руският съставен елемент на RGV се състои от детайли на 1-ва гвардейска танкова войска, 20-та общовойскова войска и въздушнодесантни елементи - формирования, които всички са претърпели тежки бойни загуби в Украйна и имат мощно понижена бойна дарба.

Репортер на Kyiv Post твърди, че съветските бойци всеобщо се разпростират в Беларус посредством вагони за добитък без механизирано съоръжение на 10 октомври - характерност, съответстваща на оценката на ISW.

ISW по-рано оцени, че украинските отчети от края на септември за Беларус, който се готви да одобри 20 000 мобилизирани съветски мъже, демонстрират, че Русия се надява да употребява беларуски военни уреди и инфраструктура, с цел да задържа и евентуално да образова новомобилизираните съветски сили, само че остава извънредно малко евентуално те да са водещи знаци за идно беларуско присъединяване в Украйна от името на Русия.

Кремъл може да се опита да употребява спомагателни съветски сили в Беларус, с цел да фиксира украинските сили покрай Киев и да предотврати тяхното предислоциране другаде, с цел да вземат участие в контраофанзиви. ISW по-рано оцени, че Лукашенко не може да си разреши вътрешните последствия от беларуското присъединяване в Украйна.

ISW също по този начин прави оценка, че Русия няма способността бързо да образува сухопътна ударна мощ от нулата или от съществуващи елементи в Беларус. Украинският общоприет щаб заяви, че не е забелязал знаци за образуване на настъпателни групи от съветски сили в Беларус и категорично съобщи, че " няма опасност от нахлуване от територията на Република Беларус към 10 октомври ".

Украинските сили продължиха настъпателните интервенции в западната част на Луганска област на изток от река Оскил в посока Сватово и Кремина на 9 и 10 октомври и евентуално са освободили над 200 квадратни километра територия в западната част на Луганска област към 10 октомври.

Украинските сили превзеха Стелмаховка (17 километра западно от Сватово) на 9 октомври, а ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Гайдай удостовери, че украинските сили са освободили няколко обитаеми места на линията река Оскил-Кремина, в това число Новолюбовка, Невске, Хрековка, Новоехоривка, Надя и Андриевка.

Снимки, оповестени на 9 октомври, демонстрират по какъв начин украинските сили унищожават съветски танк в Новоселивске на 15 км северозападно от Сватово на автомагистралата Сватово-Купянск.

Руското министерство на защитата (МО) заяви, че украинските сили са се пробвали несполучливо да пресекат река Жеребец покрай Макеевка и Райгородка (приблизително 12 км югозападно от Сватово) на 10 октомври. Руски милблогър твърди, че съветските сили са контраатакували и завладяли Терни на 10 октомври, макар че ISW не може да удостовери това изказване.

Оценката на ISW за фронтовата линия на украинските сили слага украинските сили в границите на 20 км от западната страна на Сватово.

Руските сили евентуално приготвят отбрана в Старобилск и Сватово в отговор на северната контраатака на Украйна. Руски милблогър заяви, че групата Вагнер е разположила почти 1000 чиновници в групата на съветските сили в Лисичанск, с цел да укрепи бранша Луганск и да откри отбранителна линия, която ще премине от Лисичанск по река Северски Донец назад до интернационално приетите граници на Русия на 9 октомври.

Съобщава се, че видео в обществените медии демонстрира съветски сили в Старобилск, принуждаващи възпитаници да копаят окопи на 9 октомври.

Хайдай заяви, че съветските сили са взривили железопътни и мостови прелези край Сватово, слагат мини и са траяли да приготвят защитата в региона на 10 октомври.

Мобилизацията в Русия е друга тематика, която анализът визира.

Тя продължава да се сблъсква с бюрократични и логистични провокации. Руските правосъдни регистри сочат, че годините на корупция и дребни обири на военни доставки измежду съветския боен личен състав са създали съветското Министерство на защитата (МО) некомпетентно да обезпечи на мобилизираните войски съществени потребности като защитно съоръжение, оръжия, медицински и персонални консумативи.

BBC заяви на 10 октомври, че съветските военни гарнизони са осъдили минимум 558 мъже за кражба на облекла и са издали 12 000 присъди за измами и над 700 присъди за заграбване през последните осем години.

Откраднатото съоръжение включва артикули на стойност милиони рубли, вариращи от бронежилетки, ботуши и дизелово гориво до сапун, тоалетна хартия и чорапи.

Данните от тези присъди евентуално съставляват дребна част от корупцията в съветската войска. Губернаторът на съветската република Марий Ел призна, че проблемите с доставките на съветското МО засягат мобилизираните войски, даде обещание да в профил проблемите и приписа провокациите на непознаването на потребностите на мобилизираните мъже.

Руското министерство на защитата (МО) продължава да зависи от прокси сили, мобилизирани и договорни бойци, които намират способи да обезпечат лично съоръжение. Руските управляващи откриха център за поддръжка на мобилизираните бойци, събиращ " филантропична помощ " в Новосибирския държавен университет.

Един съветски блогър разгласява връзка към групово финансиране за съоръжение за съветския прокси 208-ми казашки полк. Друг разгласява връзка за групово финансиране за силите на Русия, Луганската национална република и Донецката национална република на 9 октомври. Двама други разгласиха фотоси и видеоклипове на термични прицели и дронове, закупени с групово финансиране от клиенти на канала на 9 октомври.

Недостигът на съветски физически доставки се простира оттатък оборудването на съветските бойци. Украинският общоприет щаб заяви на 9 октомври, че съветското управление договаря с други страни за закупуване на спомагателни артилерийски снаряди, минометни снаряди и съставни елементи за ракетни системи. Украинският общоприет щаб заяви, че беларуските военни хранилища и арсенали остават различен източник за доставяне и че беларуските управляващи възнамеряват да изпратят 13 влака с муниции и друго неуточнено съоръжение от Беларус в Русия.

Руските жители не престават да се съпротивляват на мобилизацията в Русия. На 9 октомври незнайно лице извърши палеж против работа за набиране на военна работа в Архангелское, Башкортостан.

Един съветски боен блогър разгласява на 9 октомври, че Северна Осетия не е изпълнила квотата си за частична готовност и е мобилизирала единствено 40% от задачата на района.

Друг боен блогър съобщи, че обстановката с мобилизационната престъпност е най-лоша във Владикавказ, чийто кмет е на отмора в Турция.

Руски източник заяви, че ръководителят на Държавния съвет на окупационния Крим Владимир Константинов разгласи проектите си да предложи публично федерален закон, забраняващ на мъжете в листата на военната регистрация да бягат от Русия, с цел да избегнат готовност.

Константинов предложи Русия да маркира тези, които към този момент са избягали, като " под непознато въздействие " и да попречи на наказаните за дискредитиране на съветската войска или отбягване на работа да гласоподават или да заемат служба до 10 години след заличаването на присъдата.

Съобщава се, че подкрепяните от Русия окупационни управляващи са основали обекти в Северодонецк за активизиране на украинци на 9 октомври. Центърът за украинска опозиция заяви на 9 октомври, че съветските сили дават приоритет на активизирането на украинци с опит, само че също по този начин се стремят да запълнят дефицита на личен състав с необучени и неуместно екипирани наборници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР