Руските състезатели няма да участват на световното първенство по гребане

...
Руските състезатели няма да участват на световното първенство по гребане
Коментари Харесай

Руските гребци се отказаха от световно в Пловдив заради декларации за неутралитет

Руските състезатели няма да вземат участие на международното състезание по гребане за младежи до 23 година в Пловдив, откакто отхвърлиха да подпишат декларация за безпристрастен статут по отношение на войната в Украйна. Това съобщи президентът на съветската федерация Алексей Свирин. От централата са се пробвали да преправят текста на декларацията, само че интернационалната федерация, носеща името Световно гребане, е отказала.

Спортисти от Русия и Беларус получиха опция да вземат участие в интернационалните надпревари след на Международния олимпийски комитет (МОК). Федерациите в обособените спортове обаче вземат решение независимо при какви условия да се случи това.

" В събота получихме отрицателен отговор от интернационалната федерация за нашата версия на документа, който би трябвало да бъде подписан от състезатели, треньори и експерти, които пътуват за международното. Ръководството на нашата федерация предложи на спортистите да не подписват версията, препоръчана от Световното гребане. Спортистите и треньорите поддържаха позицията и пратихме отвод за присъединяване на международното ", сподели Свирин пред съветската организация ТАСС.

 Спортисти от Русия и Беларус получиха късмет за Париж 2024 през Азиатските игри Спортисти от Русия и Беларус получиха късмет за Париж 2024 през Азиатските игри

Той съобщи, че от съветската федерация са се пробвали да махнат частта от текста, обвързван с войната в Украйна.

" Предложихме да се създадат промени по текста, свързани с олимпийската харта и честността на спорта. По-специално се застъпихме за изключването от декларацията на детайли, свързани с отношението на спортистите към специфичната военна интервенция в Украйна, защото това е политика, а не спорт. Получихме отговор, че това е форма, която е била утвърдена авансово от изпълнителния комитет на интернационалната федерация и нищо не може да бъде поправяно ", добави Свирин.

Световното състезание по гребане за младежи до 23 година в Пловдив ще се организира от 19 до 23 юли.

Свирин сподели, че към момента не е взето решение по какъв начин ще постъпи съветският тим за международното за мъже и дами в Белград през септември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР