Руските депутати одобриха на първо четене закон за изграждане на

...
Руските депутати одобриха на първо четене закон за изграждане на
Коментари Харесай

Руският парламент одобри на първо четене създаване на `суверенна мрежа`

Руските депутати утвърдиха на първо четене закон за създаване на " върховен интернет " в страната. 

Представената от депутатите цел на законопроекта е този интернет да продължи да работи, даже и Русия да бъде откъсната от огромните международни сървъри. 

Според създателите на законопроекта той е отговор на " войнствения темперамент на новата американска тактика в региона на киберсигурността, призната през септември 2018 година ", в която Русия се показва като опасност.

Предвижда се по-конкретно да бъде основана " инфраструктура, която разрешава да се подсигурява действието на съветските интернет запаси, ако съветските оператори се окажат лишени от опцията да се свързват с задгранични интернет сървъри ", заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Руските снабдители на интернет също така ще би трябвало да подсигуряват, че техните мрежи имат механически средства, които разрешават " централизиран надзор на трафика ", с цел да дадат отпор на възможни закани.

Тези " механически средства ", чието наличие не се прецизира, ще бъдат предоставени на операторите от съветския регулатор на телекомуникациите и медиите Роскомнадзор, който ще получи разширени пълномощия с този текст.

Те плануват организацията да може да се намесва директно в ръководството на мрежата при положение на опасност и да може, с помощта на тази технология, да блокира непосредствено неразрешено в Русия наличие. В момента това е задача на самите оператори, които се оправят с нея с изменчив триумф.

Предаването към чужбина на данни, разменяни в интернет сред съветски консуматори, ще би трябвало също да бъде " минимализирано ", като те ще минават главно през сървъри, включени в специфичен указател, направен от Роскомнадзор.

Законопроектът беше подложен на критика от съветската Сметна палата поради нужните разноски за осъществяването му, оценени на над 20 милиарда рубли (270 милиона евро). Упреци се чуха и от държавното управление, което се пита по какъв начин ще бъдат обезпечени финансите за използването му и за какво се уголемяват пълномощията на Роскомнадзор, както и от страна на бизнеса. 

В петък работна група, сплотяваща главните съветски телекомоператори, кардинално поддържа проектозакона, само че предложи да бъдат направени проби, с цел да се види какви действителни закани заплашват мрежата.

Законопроектът беше подсилен от 334 депутати, а 47 гласоподаваха " срещу ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР