Руските банки от пилотната група завършиха първия етап от тестовете

...
Руските банки от пилотната група завършиха първия етап от тестовете
Коментари Харесай

Руските банки са в готовност за тестване на цифровата рубла

Руските банки от пилотната група приключиха първия стадий от тестванията на цифровите рубли, оповестява „ Ведомости “. Тестовете се организираха през месец февруари 2023 година и ревизираха работата на цифровия портфейл, покупката на цифрови рубли, прехвърлянето им посредством телефонен номер и други интервенции. Представители на ВТБ, Промсвязбанк, Росбанк и Дом.РФ Банк потвърдиха информацията за края на първия стадий от тестванията. Пилотният план на Централната банка с действителни цифрови рубли е плануван за април.

Банката на Русия удостовери, че Дом.ру сполучливо е приключила тестванията за взаимоотношение с платформата за цифрови рубли. Тествани са общо 40 обстановки: отваряне, затваряне, блокиране и деблокиране на цифровия портфейл, прекачване на средства посредством телефонен номер, поръчка за баланс и история на преводите, свързване на ново устройство за достъп до портфейла, заплащане посредством QR код и други Росбанк също мина ТИВ през февруари, а ВТБ и ПСБ още през предходната година направиха първите си преводи с цифрови рубли, издадени на тестовата версия на компютърната платформа на Банката на Русия.

От 1-ви април би трябвало да стартира вторият стадий от тестването на цифровата рубла с действителни преводи и действителни клиенти, т.е. преводи сред физически лица и заплащания в комерсиалните обекти. Този стадий ще се организира в режим „ другари и семейство “: регулаторът дружно с 13 банки ще дефинира кръга от физически и юридически лица, които ще тестват преводите в действителни цифрови рубли. Във всяка банка ще има не повече от 30-35 участници, а в тестванията ще вземат участие и самите чиновници на Централната банка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР