Руски военни хакери се прицелват в бойните планове на украинските войници, казват САЩ и съюзниците

...
Руските военни хакери са атакували мобилните устройства на украински войници
Коментари Харесай

Руските военни хакери са атакували мобилните устройства на украински войници в опит да откраднат чувствителна информация от бойното поле, която може да помогне на войната на Кремъл срещу Украйна, предупредиха САЩ и техните съюзници в четвъртък.

Новите препоръки от САЩ и техните съюзници от „Петте очи“ – Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство – потвърждават доклад от службата за сигурност на SBU на Украйна, според който руските хакери са искали да проникнат в таблетите с Android, използвани от украинската армия „планиране и изпълнение на бойни мисии“.

Зловреден код на руските хакери е предназначен да открадне данни, изпратени от мобилни устройства на войници към сателитната система Starlink, създадена от компанията на милиардера Илон Мъск, според SBU. Сателитите Starlink са били от решаващо значение за комуникациите на бойното поле на Украйна, съобщи по-рано CNN.

Новината показва как борбата за контрол на чувствителни военни данни в киберпространството е ключов фронт в пълномащабната война на Русия срещу Украйна.

Не е ясно колко успешни са били хакерските усилия. Украинската служба за сигурност SBU твърди, че е „блокирала“ някои от опитите за хакване, но също така призна, че руснаците са „заловили“ таблетите на бойното поле и са поставили злонамерен софтуер върху тях.

„Мобилният злонамерен софтуер е особено коварен, защото може да даде на разузнавателните служби физическите местоположения на мишените“, каза Джон Хултквист, главен анализатор във фирмата за сигурност Mandiant, която е собственост на Google. Тази способност, каза Хултквист пред CNN, може да бъде „изключително ефективна на бойното поле“.

Хакерската кампания идва на фона на украинска контраофанзива, която беше бавна, изтощителна битка за отблъскване на руските сили. Официални лица на САЩ изразиха лични опасения, че Украйна не е успяла да направи значителни пробиви в месеците на битки.

САЩ и техните съюзници обвиниха за киберактивността прословуто хакерско звено в дирекция на военното разузнаване на Русия, известно като Sandworm, за което се твърди, че е отговорно за кибератаките, които прекъснаха захранването в Украйна през 2015 и 2016 г.

Си Ен Ен поиска коментар от руското посолство във Вашингтон относно обвиненията.

Хакерската кампания „илюстрира как незаконната война на Русия в Украйна продължава да се разиграва в киберпространството“, каза в изявление Пол Чичестър, директор на операциите в Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство.

Проукраинските хакери също се опитаха да оставят своя отпечатък във войната. Украинското правителство насърчи свободна група от хиляди хакери доброволци да предприемат атаки срещу руски активи в Украйна и на руска земя.

Пентагонът не седеше безучастно. Cyber ​​Command, хакерската единица на американската армия, е провела офанзивни кибер операции в подкрепа на Украйна, докато се защитава срещу Русия, каза миналата година генерал Пол Накасон, ръководител на командването.

Руските разузнавателни служби са удряли украинската инфраструктура с кибератаки от началото на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г., според американски служители и частни експерти. Поредицата от кибератаки включва хакове за унищожаване на данни, насочени към украинската енергийна и транспортна инфраструктура, наред с други. Въпреки че някои хакове принудиха украинските правителствени агенции и компании да преминат в режим на възстановяване, цифровата защита на Киев беше устойчива.

Някои анализатори и американски служители отдават сравнително ограниченото въздействие на руското хакване – поне в сравнение с огромните очаквания за руската кибернетичност – по време на войната на същата дезорганизация, която измъчва руските кинетични операции. Но истинският обхват и въздействието на руските кибероперации в Украйна е много трудно да се определи в мъглата на войната, където и двете страни имат стимул да преувеличават успехите си.

Кейти Бо Лилис от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР