Руски сили се опитват да проникнат по-навътре в източната част

...
Руски сили се опитват да проникнат по-навътре в източната част
Коментари Харесай

Русия се готви за офанзива в Донбас, хиляди хора бягат

Руски сили се пробват да обхванат по-навътре в източната част на Украйна, само че украинската войска ги задържа, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. По думите му Русия събира подкрепления за нова атака, съветските сили имат предимство в бройка и техника. В това време иляди хора бягат от региона на Донбас. Украинските управляващи приканват хората да се изтеглят от източната област Луганск с плануваните през днешния ден пет филантропични коридора. Украинските управляващи споделят, че над 400 души са изчезнали от град Гостомел, който дружно с Буча и Ирпен понесе тежестта на съветската атака против украинската столица Киев. Повечето тела на жителите на Гостомел са открити в прилежащи села и в град Буча. От " Лекари без граници " обявиха, че техен екип е станал очевидец на съветски удар по болница в украинския град Миколайв (Николаев) на 4 април. Русия упреква Украйна в обстрел с минохвъргачки по позиция на съветски граничари в Курска област. Представител на украинската войска съобщи, че няма информация за подобен случай. Агенцията на Организация на обединените нации за миграцията пресметна, че повече от 11 милиона души са напуснали домовете си в Украйна след нахлуването на Русия.
18.30

Англия наложи на Русия нови наказания, ориентирани против банковия и енергийния бранш

Англия наложи на Русия поради войната в Украйна нови наказания, включващи заледяване на активите на две банки и цялостен отвод до края на годината от вноса на съветски въглища и нефт. Санкционирани са и осем съветски олигарси, съобщи Ройтерс, като се базира на английското държавно управление.

18.15

Съединени американски щати глобяват две съветски водещи банки, пълнолетните деца на Путин и Сергей Лавров

Съединените щати постановиха наказания на две съветски водещи банки, на пълнолетните деца на Путин, както и на външния министър Сергей Лавров, заяви Белият дом.

17.50

Песков: Преговорите сред Москва и Киев не напредват толкоз бързо, колкото Русия би желала

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че мирните договаряния сред Москва и Киев не напредват толкоз бързо или пламенно, колкото Русия би желала, съобщи Ройтерс.

Москва упрекна Запада, че се пробва да наруши хода на договарянията с Украйна, като подхранва " нервността " към обвиняванията против съветските сили във военни закононарушения, след изтеглянето им от региона на Киев.

Киев и Западът споделят, че имат доказателства, които включват снимков материал и свидетелски разкази, събрани от разнообразни медии, че Русия е направила военни закононарушения в украинския град Буча, отбелязва Ройтерс.

Москва отхвърли обвиняванията и ги дефинира като " чудовищна имитация ".

" Само мога да кажа, че работата по договарянията продължава ", съобщи на конференция Песков.

По-рано през днешния ден Песков съобщи в изявление за френската телевизия Ел Се И (LCI), че Русия е направила жест на благосклонност, когато е изтеглила войските си от позициите им в Северна Украйна, с цел да сътвори позитивни условия за договарянията сред Москва и Киев.

" Несъмнено чудовищната инсценировка в Буча би трябвало да се проверява ", сподели Песков по време на днешния брифинг, представен от ТАСС. " Освен това обаче би трябвало да се дефинира какво фактически ще съставлява едно независимо и без значение следствие ", добави той.

17.00

НАТО предизвести, че войната в Украйна може да продължи дълго

Войната в Украйна може да продължи дълго, би трябвало да бъдем подготвени, предизвести през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от алианса в Брюксел.

Трябва да усилим глобите против Русия, да подобрим опциите за защита, да поддържаме Украйна, добави той.

Всички видяхме жестокостите, осъществени в Буча и други украински селища - картината демонстрира същинската същина на войната на съветския президент Владимир Путин. Взимането на прицел и стрелбата по цивилни е военно закононарушение. Подкрепяме интернационалните следствия, с цел да има отмъщение за причинителите, уточни генералният секретар.

Той добави, че Русия размества войските си от северната украинска граница, с цел да ги укрепи и изпрати на изток, където се чакат тежки сражения. Путин пробва да овладее целия Донбас и да обезпечи сухопътна връзка с Русия. Не сме видели смяна на желанието му да завладее цяла Украйна и да промени интернационалния ред. Войната би трябвало да спре незабавно и Путин може да я приключи, като изтегли войските от непознатата страна и се върне към мирните договаряния, съобщи Столтенберг.

По неговите думи Украйна има незабавна потребност от военна помощ. Необходимо е всякакво съоръжение - от тежко въоръжение, до по-леки оръжия, разясни той.

Вратите на НАТО остават отворени, съобщи Столтенберг в отговор на въпрос, обвързван с опциите за поддръжка на Грузия и за ограничение на съветския напън там, както и за допустимо присъединение към пакта на Швеция и Финландия.

15.30

Двама цивилни убити и петима ранени при съветски удар в Донецка област

Най-малко двама цивилни бяха убити и петима - ранени, откакто съветската артилерия порази през днешния ден център за разпределяне на филантропични помощи в град Угледар в украинската Донецка област, на 50 километра югозападно от Донецк, заяви районният губернатор Павло Кириленко, представен от Ройтерс.

В пост в обществена мрежа Кириленко популяризира фотоси от последствията от хипотетичната офанзива. На тях се виждат две дами, проснати на земята, мъж със сериозна рана на крайници и четвърти човек с оцапан с кръв крайник, който водят към кола за спешна помощ.

Русия твърди, че не атакува цивилни, отбелязва Ройтерс.

Руските сили са завладяли 60 на 100 от територията на Рубежное в източната Луганска област в Украйна, сподели районният губернатор Серхий Гайдай.

През последните 24 часа градът е бил подложен на обстрел с тежки оръжия, заяви Гайдай в пост в обществена мрежа. Той упрекна съветските сили, че за денонощие са изстреляли по Рубежное общо 81 минометни муниции, артилерийски снаряди и ракети.

Ройтерс прави ангажимента, че не може да удостовери тази информация от самостоятелни източници.

Гайдай прикани всички поданици на Луганска област да се изтеглят, до момента в който имат опция. Русия може да блокира пътищата за евакуация, предизвести той.

Северодонецк в Луганска област - най-източният град, следен от украинските сили - е подложен през днешния ден на тежък обстрел, установяваха публицисти от Франс прес на място.

Губернаторът Серхий Гайдай заяви, представен от Ройтерс, че горят 10 високи здания. Все още нямаме данни за възможни жертви, добави той.

Регионалните украински управляващи краткотрайно са основани в Северодонецк, защото регионалният център Луганск е следен от проруските сепаратисти от 2014 година, отбелязва Ройтерс.

15.20

Над 500 души от Мариупол дойдоха в град Запорожие

Колона от рейсове и частни коли с над 500 души дойдоха в град Запорожие, откакто цивилните сами се измъкнали от обсадения Мариупол в югоизточна Украйна, съобщи Ройтерс.

Според публикувано през днешния ден известие на Червения кръст това е огромно облекчение за хората, които са изстрадали доста и в този момент са на несъмнено място. Но в Мариупол са останали още хиляди страдащи, които се нуждаят от филантропична помощ и евакуация, сподели Паскал Хунд, началник на делегацията на Червения кръст в Украйна.

15.00

Руските военни са копали траншеи в извънредната зона към АЕЦ " Чернобил "

В Reddit са фрагменти, снимани с дрон от извънредната зона към АЕЦ " Чернобил ".На тях се виждат правоъгълни траншеи в горския пояс покрай нуклеарната централа. Видеото е озаглавено " Кадри с дрон в Чернобил удостоверяват, че руснаците копаят траншеи в радиокативната почва ".

АЕЦ " Чернобил " бе измежду първите обекти, завзети от съветската войска след нахлуването в Украйна. Руснаците имаха намерение да употребяват зоната към нуклеарната централа като плацдарм за настъплението им към Киев. Служители в централата описаха, че съветските военни са се движили в неразрешената зона към АЕЦ с бронирани машини без нужната отбрана и са вдигнали радиоактивен прахуляк.

14.45

Руските сили концентрират офанзивите против Източна и Южна Украйна

Руските сили не престават да обстрелват градове в Източна и Южна Украйна и да нанасят удари по цели на други места с ракети. Вторият град на Украйна, Харков, беше обект на натоварен обстрел през нощта.

Имаше и спомагателни артилерийски офанзиви в елементи от регионите на Луганск и Донецк, където се чака боевете да се засилят през идващите седмици, защото Русия прегрупира силите си.

Според Генералния щаб на украинските въоръжени сили, представен от Би Би Си, Русия е атакувала позиции на украинската войска и цивилна инфраструктура в Боривске, Новолуханске, Солодке, Маринка и Золота Нива – в източните Луганска и Донецка област.

Руските сили също не престават настъплението си против Мариупол, който е блокиран и безмилостно бомбардиран повече от месец. Последният отчет на разузнаването от Министерството на защитата на Обединеното кралство споделя, че филантропичната обстановка в града се " утежнява ".

В него се показва: " Повечето от 160 000 поданици на града нямат светлина, връзки, медикаменти, топлота и вода. Руските сили са попречили на филантропичен достъп, с цел да принудят бранителите на града да се предадат ".

В други елементи на страната Русия унищожи петролна база покрай град Днепър и порази цели в региона на Виница в централна Украйна и Радехов на запад.

14.30

С украинско знаме в ръцете си папата осъди " зверства като клането в Буча "

Папа Франциск осъди " клането в Буча ", до момента в който държеше в ръцете си украинско знаме, изпратено му от града, в който бяха открити убити от упор тела с вързани ръце, всеобщ гроб и други следи от изтезания, съобщи Ройтерс.

" Последните вести от Украйна, вместо да ни донесат облекчение и вяра, ни донесоха нови зверства като клането в Буча ", сподели той в края на ежеседмичната си визита. " Жестокост, която е все по-ужасяваща, даже против цивилни, беззащитни дами и деца. Те са жертви, чиято почтена кръв насочва апел към небето и умолява: " Спрете тази война! ", добави Светият отец. Целувайки украинското знаме Франциск съобщи: " Това знаме идва от войната, от мъченическия град Буча... Нека не ги забравяме. Нека не забравяме народа на Украйна ", съобщи Асошиейтед прес.



13.15

Песков: Не желаеме отстраняването на Зеленски и окупацията на Украйна

Говорителят на съветския президент Владимир Путин Дмитрий Песков отхвърли изявленията в медиите за хипотетичните проекти на Русия за премахване на украинския президент Владимир Зеленски и изрази вяра, че Киев ще се съгласи с изискванията на Москва за довеждане докрай на военните дейности. Това съобщи той в изявление за френската телевизия LCI, което ще бъде излъчено в сряда вечерта.

" Не, това не е правилно. Не приказваме за това, както и за окупацията на Украйна ", сподели той в отговор на молба да разяснява сходни изказвания.

" Много публицисти разискват изказванията му. Това е президентът на Украйна, само че ние не знаем какво пие и пуши ", сподели представителят, представен от ТАСС. " Ние сме заинтригувани той да одобри изискванията на Русия, които бяха ясно декларирани от съветската делегация. Бихме желали да приключим специфичната военна интервенция посредством договаряния ", добави Песков.

13.00

Зеленски разкритикува нерешителността на някои европейски водачи

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува остро във видеообръщение пред Народното събрание на Ирландия нерешителността на някои европейски водачи при въвеждането на наказания против Русия. Той прикани също така Европейски Съюз да затегне още повече ограниченията против тази страна, съобщи Франс прес.

" Има механизми, които разрешават да се направи това. Единственото нещо, което липсва, това е един кардинален метод от някои водачи, политически или стопански, които мислят постоянно, че войната и военните закононарушения, не са толкоз ужасни неща, колкото, финансовите загуби ", акцентира Зеленски. " Ние не можем да толерираме никаква колебливост след това, което преживяхме ", добави той.

Зеленски заяви, че от началото на спора в Украйна са убити 167 деца, а над 10 милиона души са оставени без заслон, съобщи Ройтерс. Той сподели, че Русия е поразила украински цивилни обекти тази нощ, в това число и склад за гориво.

Зеленски също по този начин упрекна Русия, че се пробва също така да провокира рецесия с храните и че употребява глада като оръжие.

12.30

Над 400 души са изчезнали от Гостомел, настояват локалните управляващи

Украинските управляващи споделят, че над 400 души са изчезнали от град Гостомел, който дружно с Буча и Ирпен понесе тежестта на съветската атака против украинската столица Киев.

Местният чиновник Тарас Думенко споделя, че множеството тела на жителите на Гостомел са открити в прилежащи села и в град Буча. Той споделя, че руснаците несъмнено са отвличали хора и са ги отвеждали, с цел да бъдат разстреляни, оповестява организация Интерфакс Украйна, представена от БГНЕС.

12.15

11 коридора за овакантяване на украински градове, в които се водят сражения

Единадесет коридора за овакантяване на украински градове, в които се водят сражения, ще бъдат отворени през днешния ден, съобщи ДПА, като се базира на украинското държавно управление.

Единият от тях е от обсадения Мариупол за град Запорожие, като оттова ще минават частни транспортни средства. От Бердянск и други околни обитаеми места цивилни ще бъдат извеждани с рейсове.

Пет от тези коридори би трябвало да отведат хората в сигурност от региона на Луганск, в Източна Украйна, преди предстоящата съветска атака. Коридорите ще отведат цивилни на запад от Северодонецк, Лисичанск, Попасна, Рубежне и Хирске до град Бахмут, написа украинският новинарски уебсайт Укринформ.

" Ще изведем всички, в случай че руснаците ни разрешат да стигнем до местата за срещи [за евакуация]. Защото, както виждате, те не постоянно съблюдават прекратяването на огъня ", написа губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай в Telegram.

" Призовавам всеки гражданин на Луганска област – евакуирайте се, до момента в който е безвредно... Докато има рейсове и влакове – използвайте тази опция ", написа той.

В настрана видеообръщение Гайдай споделя, че съветските сили не са съумели да пробият украинската защита в неговия район, само че унищожават " всичко по пътя си ".

12.00

Украйна няма информация за обстрел, за който я упреква Русия

Представител на украинската войска съобщи, че няма информация за случая, при който съгласно съветски губернатор граничари в Курска област са били обстрелвани през вчерашния ден от украинска страна, заяви Ройтерс.

" Не разполагаме с такава информация ", съобщи представител на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в отговор на питане от Ройтерс по отношение на казаното от съветския губернатор.

Губернаторът на Курска област съобщи през днешния ден, че граничари в региона, граничещ с Украйна, са били подложени на обстрел от украински бойци, заяви Ройтерс.

11.00

Русия упреква Украйна в обстрел с минохвъргачки по позиция на съветски граничари

Губернаторът на Курска област съобщи, че граничари в региона, граничещ с Украйна, са били подложени на обстрел от украински бойци, заяви Ройтерс.

" Вчера, на 5 април, те се пробваха да стрелят с минохвъргачки по позицията на нашите граничари в Суджански регион ", съобщи Роман Старовойт, губернатор на Курска област. " Руските граничари отвърнаха на огъня... Нямаше жертви или вреди от наша страна ".

Миналата седмица Русия упрекна украинските сили, че са направили въздушен удар против склад за гориво в съветския град Белгород наоколо до границата с Украйна, само че почитан украински чиновник отхвърли изказванието.

10.30

Европейски Съюз обмисля да предложи леговище за съветските бойци, които сложат оръжие

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поддържа през днешния ден пред Европейския парламент предлагането Европейски Съюз да даде леговище на съветските бойци в Украйна, които сложат оръжие.

Ако не желаете да убивате вашите украински братя и сестри, да не бъдете нарушители, свалете оръжие и напуснете борбата, прикани той съветските военни.

Жестокостта на съветските войски против цивилните украинци е безгранична. Това не е специфична интервенция, това са военни закононарушения, съобщи Мишел.

Трябва да има и ще има тежки последствия за виновните. Ще създадем всичко по силите си да надигнем пред интернационалното правораздаване причинителите, добави той.

09.00

Руски сили се пробват да продължат настъплението си в Източна Украйна, армията ги стопира

Руски сили се пробват да обхванат по-навътре в източната част на Украйна, само че украинската войска ги задържа, съобщи през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение към нацията, представено от Асошиейтед прес.

Украйна е наясно, че Русия събира подкрепления за нова атака. Руските сили имат предимство в бройка и техника, добави президентът.

" Нямаме избор - взема решение се ориста на нашата земя и нашия народ ", акцентира Зеленски. " Знаем защо се бием. И ще създадем всичко, с цел да спечелим ".

Той добави, че е обсъждал със западни водачи нови наказания против Русия. " След това, което светът видя в Буча, глобите против Русия би трябвало да бъдат съотносими с тежестта на военните закононарушения, осъществени от окупаторите ", акцентира Зеленски.

08.00

Организация на обединените нации: 11 милиона са напуснали домовете си в Украйна

Агенцията на Организация на обединените нации за миграцията пресметна, че повече от 11 милиона души са напуснали домовете си в Украйна след нахлуването на Русия.

В първата си сходна цялостна оценка от три седмици насам Международната организация по миграция (МОМ) заяви, че към 1 април повече от 7,1 млн. души са били разселени в границите на Украйна. Това добавя цифрата от над 4 милиона души, избягали в чужбина, регистрирана от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

МОМ съобщи, че над 2,9 млн. други интензивно обмислят " да изоставен нормалното си местоживеене заради войната ".

Населението на Украйна преди войната е наброявало 44 милиона души.

Данните демонстрират нарастване по отношение на данните на МОМ от средата на март, съгласно които повече от 9,7 милиона души са разселени вътрешно в Украйна или са прогонени в чужбина, предава БГНЕС.

07.30

Съединени американски щати ще разгласят нови наказания против Русия

Съединени американски щати и техни съдружници ще наложат нови наказания на съветски представители и на финансови институции, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки, представена от Ройтерс.

" Те ще обиден представители на съветското държавно управление, членове на техните фамилии, притежавани от Русия финансови институции и държавни предприятия ", посочи Саки пред медиите.

Целта е Русия да бъде сложена пред избор и " да изтощи ресурсите, с които разполага Путин, с цел да води войната в Украйна ", акцентира говорителката.

По-рано Ройтерс заяви, като се базира на неназован източник, че глобите ще забранят вложенията в Русия и ще целят финансова, икономическа и софтуерна изолираност на страната. Те " ще отслабят основни принадлежности на съветската държавна власт, ще причинят остри и незабавни стопански вреди на Русия и ще държат виновна съветската клептокрация, която финансира и поддържа войната на (руския президент Владимир) Путин ", добави източникът.

В. " Уолстрийт джърнъл " заяви, че измежду засегнатите банки може да е и съветската Сбербанк.

Според представен от Франс прес източник се чака съветската стопанска система да се свие " с 15 на 100 или повече " през 2022 година в резултат на войната в Украйна, наложените от Запада наказания. Нечуваната криза ще отстрани резултата от " икономическия прогрес, реализиран от Русия през последните 15 години ", съгласно източника.

07.00

Екип на " Лекари без граници " е станал очевидец на съветски удар по болница в Украйна

От " Лекари без граници " обявиха, че техен екип е станал очевидец на съветски удар по болница в украинския град Миколайв (Николаев) на 4 април, съобщи Ройтерс.

Пратеници на благотворителната организация са обитавали в болничното заведение, когато " в продължение на 10 минути " наоколо до тях е имало " няколко детонации ", евентуално от касетъчни муниции. Но лекарите са съумели да се прикрият и са останали невредими, а при овакантяване на региона са видели ранени хора и минимум едни погубен, се споделя в известието.

Базираната в Женева организация не дава детайлности по какъв начин е разбрала, че ударът е съветски и не привежда доказателства за това в известието си. Ройтерс показва, че не е в положение да ревизира какво се е случило.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР