Руски съд отхвърли обжалването на американската баскетболистка Бритни Грийнър срещу

...
Руски съд отхвърли обжалването на американската баскетболистка Бритни Грийнър срещу
Коментари Харесай

Руски съд потвърди деветгодишната присъда на американската баскетболистка Бритни Грийнър

Руски съд отхвърли обжалването на американската баскетболистка Бритни Грийнър против деветгодишната присъда за владеене и контрабанда на патрони за вейп, съдържащи масло от канабис , предава Ройтерс.

Грийнър и нейните юристи желаеха оправдателна присъда или най-малко понижаване на присъдата ѝ, което съгласно тях е непропорционално на закононарушението и опонира на съветската правосъдна процедура.



Председателят на правосъдния състав сподели, че присъдата е доказана " без промени ", като се изключи зачитането на времето, претърпяно в следствения арест, като част от присъдата.

Грийнър, двукратна олимпийска златна медалистка, беше задържана на 17 февруари на московско летище, седмица преди Русия да изпрати войски в Украйна и нейният случай неизбежно се преглежда в подтекста на последвалата рецесия в връзките сред Съединени американски щати и Русия.

Шарже д'афер на Съединени американски щати в Москва Елизабет Руд, която участва на делото, назова присъдата " несъразмерна и непропорционална ".

Държавният прокурор сподели, че присъдата на Грийнър от девет години отнемане от независимост от 4 август е " обективна ", само че Александър Бойков, един от нейните юристи, моли пред съда:

" Нито един арбитър, с ръка на сърцето, няма да каже почтено, че деветгодишната присъда на Грийнър е в сходство с съветското наказателно право.

Той изброи поредност от процедурни неточности в осъждането на Грийнър и изиска оправдателна присъда, само че помоли, " в случай че съдът желае да я накаже, да ѝ даде нова, " обективна " присъда и да смекчи наказването ".

Грийнър се извини за дейностите си, които назова " почтена неточност ", както направи при първичния развой, като сподели: " Нямах желание да направя това " и помоли съда да вземе поради обстоятелството, че тя се е признала за отговорна.

Тя сподели, че е употребила медицински канабис, с цел да облекчи болката от поредност от спортни контузии. В Русия обаче е неразрешена както развлекателната, по този начин и здравната приложимост на канабис.

Съединените щати ще продължат да контактуват с Русия, с цел да върнат вкъщи лишената от независимост американска баскетболна звезда Бритни Грийнър, сподели съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан след делото.



" Наясно сме с новините от Русия, че Бритни Грийнър ще продължи да бъде непозволено арестувана при непоносими условия, откакто трябваше да премине през следващо фиктивно правосъдно произвеждане през днешния ден ", сподели Съливан в изказване.

Администрацията на Байдън " продължава да контактува с Русия посредством всеки разполагаем канал и да поставя всички старания да върне Бритни вкъщи, както и да поддържа и пази други американци, арестувани в Русия, в това число другия непозволено арестуван Пол Уелин ", добави Съливан.

На 27 юли Си Ен Ен, базирайки се на източници, осведомени със обстановката, заяви, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е одобрил концепцията на членовете на неговата администрация да се опитат да разменят съветския оръжеен търговец Виктор Бут, който излежава присъда в пандиза в Съединените щати, за Гринър и наказания за шпионаж Пол Уилън.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков на собствен ред сподели, че няма договорености сред Руската федерация и Съединени американски щати по отношение на размяната на Бут за Уилън и Гринър.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън разгласи, че Съединени американски щати са показали " основна оферта " на Москва за освобождението на Гринър и Уилън, само че не даде детайлности. На 29 юли той разиска по телефона ориста на двамата американци с съветския външен министър Сергей Лавров.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР