Руски хеликоптери се отправят към новата база на страната в

...
Руски хеликоптери се отправят към новата база на страната в
Коментари Харесай

Русия създава нова база в Сирия в кюрдски град, изоставен от САЩ

Руски хеликоптери се насочат към новата база на страната в Сирия, откакто Министерството на защитата в Москва удостовери основаването ѝ в северната част на страната.

Базата ще е в Камишли. Това е кюрдски град, където единствено допреди месец имаше американски бойци, преди Вашингтон да разгласи изтеглянето поради началото на третата турска интервенция в Сирия. Според съветски кореспонденти в базата към този момент има и противовъздушна ракетно-оръдейна система " Панцир ", която да пази летището на Камишли.

Арабски издания разясняват, че този ход е координиран сред Москва и Дамаск. Руската организация " Новости " пък цитира началника на бъдещата комендатура Тимур Ходжаев, съгласно който задачата ще е да се ръководи работата на вертолетите, участващи в руско-турските патрули по границата с Турция. По думите на Ходжаев в този момент ще е допустимо патрулите да обгръщат по-голяма територия.

Патрулите започнаха след среща в Сочи сред държавните глави на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин и маркират началото на основаването на така наречен безвредна зона за връщане на сирийци в родината им. От края на октомври до момента са осъществени няколко в разнообразни точки на разстояние до 10 км южно от сирийско-турската граница.


Трета съветска база в Сирия

Русия ръководи военновъздушната база " Хмеймим " (от която в този момент трансферира хеликоптери) и пристанище в Тартус в западната част на страната. Руската " Стройтрансгаз ", която трябваше да построи " Южен поток " в България, употребява пристанището за интервал от 49 години и ще влага стотици милиони долари в него според съглашение от тази пролет.

Този ход затвърждава наличието на Русия в Сирия, откакто тя влезе преди повече от четири години във войната на страната на президента Башар ал Асад. Преди формалното обявяване на решението в. " Независимая газета " писа: " Ако Москва откри наличие там, няма да разреши нито на американците, нито на турците да влизат. "

Американските военнослужещи, основани в Камишли, помагаха на доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF) в битката против " Ислямска страна ". Балансът на силите в Северна Сирия, където обединението контролираше по-голямата част от територията, обаче се промени с изтеглянето на Съединени американски щати поради турската интервенция " Извор на мира ". Последва съглашение сред кюрдските бойци и режима на Асад.

Ново съветско командване в Сирия

Междувременно командващият Въздушнодесантните войски на Русия Андрей Сердюков, заемал поста от април, бе сменен нощес, заяви в. " Ведомости ". На негово място отива заместник-началникът на генералния щаб на армията генерал-лейтенант Александър Чайко. Източник на изданието твърди, че кадровата смяна е решена още през септември поради наближаващия завършек на времето, за което Сердюков е бил командирован.

Основната задача на Сердюков бе да форсира работата по взаимните турско-руски патрули в така наречен деескалационна зона в Идлиб, последната огромна провинция, по-голямата част от чиято територия е под контрола на бунтовници. Събеседник на изданието обаче признава, че до момента не е реализиран триумф в " демилитаризирането " на региона и обстрелът от бойци в Идлиб не е преустановен.

Според него обаче виновността не е на Сердюков, а на турските управляващи, които не са изпълнили задължението си да разделят присъстващите в Идлиб опозиционни бойци (част от тях подкрепяни от Анкара) от радикалните ислямисти. Срокът на командироване от половин година е нормален, продължава събеседникът. Той въпреки всичко регистрира, че турско-руското съдействие в Идлиб за момента не дава нужните резултати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР