Руската централна банка се е отказала от притежаваните от нея

...
Руската централна банка се е отказала от притежаваните от нея
Коментари Харесай

Москва сменя доларите с евро и юани

Руската централна банка се е отказала от притежаваните от нея 101 милиарда $ като част от големите си запаси, насочвайки се към еврото и юана предходната пролет на фона на нов кръг от американски наказания, оповестява Bloomberg. Централната банка е вложила равностойността на 44 милиарда $ в евро и още толкоз в юани.

Китайската валута към този момент образува 15% от общите запаси, сочи отчет на банката. Според калкулации на Morgan Stanley Русия е била и главен покупател на китайски облигации предходната година.

Русия се стреми да понижи зависимостта си от активи, които могат да бъдат наранени от глобите на Съединени американски щати. Мерките против огромни съветски компании при започване на април удариха рублата и провокираха опасения, че ще последват още ограничавания, да вземем за пример ограничения за изхвърляне на на Москва от световните системи за разплащания. Русия е свила с към 81 милиарда $ вложенията си в американски скъпи бумаги.

Русия не е единствената страна, която се пробва да понижи зависимостта си от долари на фона на възходящите опити на Вашингтон да употребява икономическата си мощ за политически цели. Миналата година Китай продаде огромен дял от щатски ДЦК.

„ Не ние се отхвърляме от $, доларът се отхвърля от нас “, разяснява съветският президент Владимир Путин през ноември, допълвайки, че неустойчивостта на щатската валута кара доста страни да се обръщат към различни аварийни валути.

Резервите на Русия са измежду 10-е най-големи в света и възлизат на 458 милиарда $ към края на юни 2018 година Данните допускат, че на Русия се дължат 90% от входящите потоци на китайския облигационен пазар през първата половина на 2018 година, разясняват анализаторите на Morgan Stanley.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР