Руската централна банка намали основната си лихва с 50 базисни

...
Руската централна банка намали основната си лихва с 50 базисни
Коментари Харесай

Банката на Русия понижи основната лихва до най-ниското ниво от 6 години насам

Руската централна банка понижи главната си рента с 50 базисни пункта до 5.5% - най-ниското равнище след анексията на Крим през 2014 година Банката алармира и за идни спомагателни съкращения, защото стопанската система на Русия се насочва към най-големия си спад от повече от десетилетие, осведоми Bloomberg.

Ходът идва, откакто разпространяването на пандемията и историческият спад в цените на петрола заплашиха невиждано съветската стопанска система. Централната банка понижи икономическите си прогнози, като уточни, че съветският Брутният вътрешен продукт ще се свие с сред 4% и 6% през актуалната година, прогнозирайки възобновяване с сред 2,8% и 4,8% едвам през 2021-а.

"Динамиката на икономическото възобновяване ще зависи значително от мащаба и успеваемостта на ограниченията, подхванати от държавното управление и Банката на Русия за намаляване на следствията от пандемията на ковид “, се споделя в известието на съветския регулатор.

Към петък сутринта инфектираните с ковид в Русия към този момент са над 68 хиляди, а представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред CNBC по-рано тази седмица, че страната и президентът Владимир Путин са изправени пред „ доста проблематична “ обстановка.

Банката на Русия преразгледа и прогнозата си за инфлация - сред 3,8% и 4,8% за 2020 година и стабилизацията й в бъдеще до към 4 %. "Динамиката на инфлацията през тази година и по-късно ще бъде значително завършена от дълбокия спад на вътрешното и задграничното търсене. Отслабващото търсене ще се трансформира в забележителен фактор за дезинфлация, който е обвързван с актуалните и забавени стопански резултати от рестриктивните мерки, въведени за битка с пандемията на ковид в Русия и по света. Инфлационните упования на популацията и бизнеса се усилиха, само че на фона на намаляващото търсене, тяхната смяна ще има кратковременен темперамент ", показват още от Централната банка на Русия.

Това е седмото намаляване на лихвите през последната година. Преди да задържи % постоянен на 6% през март, централната банка направи шест поредни съкращения. Доларът се увеличи с към 0,8% по отношение на съветската рубла след оповестяването.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР