Руската страна потвърди интереса си към проекта АЕЦ „Белене“, съобщиха

...
Руската страна потвърди интереса си към проекта АЕЦ „Белене“, съобщиха
Коментари Харесай

Русия потвърди интереса си към проекта АЕЦ „Белене“

Руската страна удостовери интереса си към плана АЕЦ „ Белене “, оповестиха от пресцентъра на енергийното министерство. В рамките на провелото се в Москва 16-то съвещание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие енергийният министър Теменужка Петкова се е срещнала с генералния шеф на държавната корпорация за атомна сила "Росатом " Алексей Лихачов.

Двамата са разискали ползотворното съдействие сред двете страни при реализацията на програмата за удължение живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

По време на срещата министър Петкова уведомила Лихачов за признатото през юни решение на Народното събрание на Република България, според което до края на октомври би трябвало да бъде направена процедура за избор на стратегически вложител за плана „ Белене “. Също по този начин ще бъде направена конструкция на плана при заложените от страната параметри – реализация на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите за плана АЕЦ „ Белене “ в настрана планово сдружение. По думите на министър Петкова създаването на процедурата е на заключителен етап. Ако Народното събрание схване квалифицираният план, изборът на стратегически вложител може да започва до края на годината. „ Ние ще разгледаме съществено всевъзможен вид за присъединяване в плана, избран от българската страна “, декларирал Лихачов.

Интересът на съветската страна да взе участие в процедура по създаване на АЕЦ „ Белене “ е бил доказан и от съветския министър на енергетиката Александър Новак, с който Петкова се е срещнала по-рано денем. По нейните думи българската страна ще разчита на ползотворно съдействие с „ Росатом “, който е конструктор на АЕЦ „ Белене “ и производител на оборудването за централата.

Двамата министри разискаха развиването на двустранните връзки в региона на енергетиката и потвърдиха съществуващия капацитет за задълбочаването им. Министър Петкова е уведомила своя съветски сътрудник за резултатите от извършеното 16-то съвещание на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо съдействие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР