Руската рубла поевтиня силно през последните месеци и централната банка

...
Руската рубла поевтиня силно през последните месеци и централната банка
Коментари Харесай

Какво означава сривът на рублата за руската икономика по време на война?

Руската рубла поевтиня мощно през последните месеци и централната банка на страната се намеси, с цел да се опита да спре срутва.    Досега управляващите се въздържаха от дейности, защото поевтиняващата рубла бе от изгода за бюджета.

По-слабата валута обаче също по този начин носи заплаха от по-високи цени за елементарните хора и държавното управление най-сетне се задейства в опит да се опълчи на наклонността.   Associated Press, представена от Българска телеграфна агенция, показва основните фактори, които би трябвало да се знаят по отношение на протичащото се с рублата.     Основните стопански фактори играят роля, само че нещата не се изчерпват с тях. Русия продава в чужбина по-малко - което отразява най-много намаляващите доходи от нефт и природен газ, и внася повече.   Когато стоките се внасят в Русия, хората или фирмите би трябвало да продават рубли за задгранична валута като $ или евро, а това намалява курса на рублата. 

Излишъкът по комерсиалния баланс на Русия (което значи, че тя продава на другите страни повече артикули, в сравнение с купува) се е свил, а комерсиалните остатъци нормално поддържат националните валути. По-рано Русия имаше огромен търговски остатък поради високите цени на петрола и срутва на вноса след нашествието в Украйна. Тази година обаче цените на черното злато се намалиха, а и за Русия е по-трудно да продава петрола си поради западните наказания, в това число ценовите тавани за недопечен нефт и петролни артикули като дизела.    Значително по-слабият приток на задгранична валута поради спада на износа е основен фактор за поевтиняването на рублата, съгласно Киевската школа по стопанска система.    Междувременно, близо година и половина след началото на войната, съветският импорт стартира да се възвръща, защото руснаците намират способи да заобиколят глобите. Част от търговията е пренасочена през азиатски страни, които не са се включили към глобите. Вносителите пък намират способи да транспортират артикули през прилежащи страни като Армения, Грузия и Казахстан. 

Същевременно Русия усили разноските си за защита, да вземем за пример като налива пари в компании, които създават оръжия. Компаниите би трябвало да внасят елементи и първични материали, а част от държавните пари намират пътя си до джобовете на служащите, най-много тъй като страната е изправена пред дефицит на работна ръка. Сами по себе си тези държавни разноски, наред с готовността на Индия и Китай да купуват съветски нефт, оказват помощ на стопанската система на страната да реализира по-добри резултати от предстоящото от мнозина. Международният валутен фонд уточни предишния месец, че предвижда съветската стопанска система да нарасне с 1,5 на 100 тази година.    По-слабата рубла утежнява ситуацията с инфлацията, защото оскъпява вноса. А слабостта на рублата от ден на ден се трансферира върху хората посредством цените, които те заплащат. През последните три месеца инфлацията доближи 7,6 % въпреки целевото ниво на централната банка да е 4 %.    По-високите лихви ще оскъпят приемането на заеми и това би трябвало да ограничи вътрешното търсене на артикули, в това число вносни. Така че Руската централна банка (РЦБ) се пробва да охлади вътрешната стопанска система, с цел да намали инфлацията. Банката подвигна водещата си рента от 8,5 до 12 % на изключително съвещание през вчерашния ден, откакто поевтиняването на рублата бе разкритикувано от стопански консултант на Кремъл.   
  Износът на Русия се сви, тъй като западните съдружници бойкотираха съветския нефт и постановиха ценово ограничаване за доставките му до други страни. Санкциите не разрешават на застрахователи или логистични компании (повечето от които са основани в западни страни) да работят с договори за съветски нефт при цена над 60 $ за барел.     Ограничението и протестът, въведени предходната година, принудиха Русия да продава с отстъпка и да подхваща скъпи ограничения като закупуване на флотилия от " танкери призраци ", които са отвън обсега на глобите. Русия също така спря по-голямата част от продажбите на природен газ за Европа, която бе най-големият й клиент.    Петролните доходи се свиха с 23 % през първата половина на годината, само че Москва към момента печели по 425 млн. д. на ден от продажби на нефт, съгласно Киевската школа по стопанска система.    По-високите цени на петрола обаче в последно време изпратиха съветските доставки над ценовия таван, уточни в августовския си отчет Международната организация по силата (МАЕ).            Възстановяването на вноса демонстрира, че Русия намира способи да заобиколи глобите и протестите. Станало е по-скъпо и мъчно, само че в случай че някой се нуждае от iPhone или западна кола, може да си откри. Така че поевтиняването на рублата се дължи на глобите, сполучливите старания да се заобиколят последствията им и военните старания на Москва.     " По-евтината рубла частично отразява последствията на глобите, само че не сочи основополагаща икономическа рецесия ", твърди Крис Уейфър, основен изпълнителен шеф на Macro Advisory Partners. 

Всъщност поевтиняващата рубла е помогнала на държавното управление в някои значими аспекти   По-ниският валутен курс значи повече рубли за всеки $, който Москва получава от продажбите на нефт и други артикули. Това усилва парите, които страната може да похарчи за защита и обществени стратегии, ориентирани към намаляване на последствията от глобите за хората в Русия.   " Това, което централната банка и министерството на финансите направиха през последните няколко месеца, е да се опитат да компенсират спада в доларовата стойност на петролните разписки с по-слабата рубла, тъй че дефицитът под формата на разноски да бъде овладян и по-лесно управляем ", показва Уейфър.     На фона на глобите и рестриктивните мерки за изнасяне на пари от страната обменният курс на рублата значително е в ръцете на централната банка, която може да посъветва огромните експортьори по кое време да обменят доларовите си доходи в съветски рубли.  Когато рублата мина над прага от 100 рубли за $, Кремъл и РЦБ теглиха чертата   " Слабостта бе планувана, само че отиде прекомерно надалеч и те желаят да върнат нещата назад ", добавя Уейфър, съгласно който през идните месеци рублата ще се търгува в средата на диапазона от 90 рубли за $ - почти там, където държавното управление я желае.    Инфлацията, породена от обезценяването на рублата, засегна по-бедните хора по-тежко от останалите, тъй като те харчат по-голяма част от приходите си за артикули от първа нужда като храна.    Пътуванията в чужбина - на каквито се радват най-вече дребна част от жителите на проспериращи градове като Москва и Санкт Петербург - стават доста по-скъпи поради слабата рубла.    При всички случаи публичното неодобрение е лимитирано поради ограниченията, наложени от управляващите, за отправяне на рецензии против военната " интервенция ", в това число опасността от затвор. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР