Руската рок звезда и заклет пацифист Юрий Шевчук трябва да

...
Руската рок звезда и заклет пацифист Юрий Шевчук трябва да
Коментари Харесай

Родината не е задникът на президента: глобиха руския певец Юрий Шевчук

Руската рок звезда и върл пацифист Юрий Шевчук би трябвало да заплати санкция в размер на 50 хиляди рубли (около 800 евро) за " дискредитиране на съветските въоръжени сили ", реши съдът в град Уфа, Башкирия. По време на концерт на групата му ДДТ в Уфа на 18 май той се обърна към публиката с тирада за жертвите на спора в Украйна и разгласи, че " родината не е задникът на президента, който би трябвало да се целува непрекъснато ".

Според Шевчук родината доста повече се символизира от старата жена, която продава картофи на гарата. Тогава полицията разпитва Шевчук в продължение на един час и сформира протокол, в който се показва, че той е дискредитирал въоръжените сили на Русия. Протоколът е изпратен в родния град на изпълнителя Санкт Петербург.

Шевчук и преди се е противопоставял на военните спорове

Съдът обаче връща документа с аргументацията, че не е ясно по какъв начин артистът е обидил бойците. Според изявления в медиите всички съдии в Санкт Петербург са отказали да прегледат делото на Шевчук.

Певецът постоянно се е изказвал кардинално срещу войната и неведнъж е подлагал на критика съветския тоталитаризъм, цензурата в пресата и кастовата система пред президента Путин. През юли казусът е препратен към съд в Уфа, който в този момент е наложил санкцията.

Съдийката Юлия Егорова обосновава присъдата си с " отрицателните изявления " на Шевчук по адрес на президента. Самият Шевчук напомня на съда, че постоянно се е противопоставял на войните - във Виетнам, Афганистан, Югославия, Чечения, Абхазия, Грузия, Осетия, Карабах и Ирак. През 2014 година той разкритикува и анексията на Крим. Музикантът е на мнение, че политическите проблеми би трябвало да се вземат решение по дипломатически път.

Конституционен ли е законът за " дискредитиране на въоръжените сили "?

Според юристите на изпълнителя Конституционният съд на Русия би трябвало да се произнесе дали признатият през март закон за " дискредитиране на въоръжените сили " не опонира на главния закон, само че настояването им не е било утвърдено. При наново нарушаване 65-годишният артист може да бъде наказан на до пет години затвор.

През юли във Владивосток мъж беше санкциониран, тъй като държи афиш с изявлението на Шевчук, че " родината не е задникът на президента, който би трябвало да се целува непрекъснато ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР